Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193."— Transkript prezentace:

1 Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193

2 Modul 1 Hygiena živočišných produktů Laboratorní vyšetření mléka

3 Slide 2…atd Obsah: 1. Definice mléka 2. Senzorické vyšetření mléka 3. Chemické vyšetření mléka 4. Stanovení titrační kyselosti mléka 5. Stanovení hustoty mléka 6. Mikrobiologické vyšetření 7. Vady medu 8. Konec prezentace

4 DEFINICE:  Mléko je potravina, získaná úplným vydojením mléčné žlázy zdravých dojnic, ke které nebylo nic přidáno a nebylo nic ubráno.  Je to prvotní potravina všech savců.  Mléko představuje jednu z nejkompletnějších složek lidské potravy.

5 MlékoMlékoMlékoMléko

6 Senzorické vyšetření mléka  Posuzujeme při vytemperování mléka na 20°C

7 Senzorické vyšetření mléka  Mléko nalijeme do čisté skleněné nádoby z bezbarvého skla

8 Senzorické vyšetření mléka Barva mléka je závislá na:  Krmivu  Zdravotním stavu dojnice

9 Senzorické vyšetření mléka Změna barvy mléka je způsobena:  mikrobiálními pochody  onemocněním mléčné žlázy  různým znečištěním

10 Senzorické vyšetření mléka Vyhovující barva:  bílá  slabě nažloutlá

11 Senzorické vyšetření mléka Konzistence mléka:  Mléko je hustší než voda  Mléko je bez vloček usazenin sraženin

12 Senzorické vyšetření mléka Konzistence mléka:  mléčná  stejnorodá

13 Senzorické vyšetření mléka Konzistenci mléka jinou než typicky mléčnou nejčastěji způsobují :  mikroorganismy  znečištění  onemocnění dojnice

14 Senzorické vyšetření mléka Aroma – vůně  Typická  Mléčná

15 Senzorické vyšetření mléka Chuť  Příjemná  Nasládlá  Typická  Mléčná

16 Senzorické vyšetření mléka Vyhovující chuť  typicky mléčná  bez jiných příměsí

17 Senzorické vyšetření mléka Chuť mléka ovlivňuje :  krmivo  onemocnění dojnice  působení mikroorganismů  znečištění mléka

18 Fyzikálně chemické požadavky na mléko  Teplota mléka Do 150 minut po nadojení musí být zchlazeno na chladírenskou teplotu 4°C až 6°C  Titrační kyselost mléka Povolené rozmezí 6,2 °SH až 7,8°SH

19 Fyzikálně chemické požadavky na mléko  Počet somatických buněk Maximálně 400 000 / 1m  Celkový počet MO maximálně 100 000/ml  Inhibiční látky Obsah musí být negativní

20 Chemické vyšetření mléka  Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH  Chemikálie  Srovnávací roztok mléka

21 Chemické vyšetření mléka Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH (Soxhlet-Henkela) Kyselost mléka dle SH je dána počtem ml 0,25mol/l roztoku hydroxidu sodného, spotřebovaného při titraci 100 ml mléka za přídavku fenoftaleinu jako indikátoru.

22 Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH  Titrační kyselost mléka se udává ve °SH na 100 ml mléka  1°SH odpovídá 1ml 0,25mol/l NaOH

23 Chemikálie:  fenoftalein  2% etanolový roztok  NaOH roztok 0,25mol/l  síran kobaltnatý 5g síranu kobaltnatého v CoSO 4 x 7H 2 O ve 100 ml vody

24 Srovnávací roztok mléka:  50ml mléka + 1ml roztoku síranu kobaltnatého

25 Postup:  50 ml do titrační baňky + 2 ml fenoftaleinu a titruje se rotokem 0,25mol/l NaOH do slabě růžového zbarvení.  Srovnávací roztok je stabilní 3 hodiny

26

27 Stanovení hustoty mléka za použití laktodenzimetru (hustoměr na mléko)  Mléko o teplotě 35 °C - 40°C se ochladí na teplotu 20°C  Vytemperovaným mlékem se naplní odměrný válec – mléko se nesmí zpěnit. L 20 = (Q 20 - 1) x 100

28 Stanovení hustoty mléka  Odečítá se horní meniskus a teplota  Pokud není teplota měřeného mléka 20°C, podle tabulek se dopočítá korekce

29 Stanovení hustoty mléka Výpočet: Provede se odečtením hodnoty hustoty o korekci na teplotu 20°C L 20 = (Q 20 - 1) x 100

30 Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová


Stáhnout ppt "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193."

Podobné prezentace


Reklamy Google