Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193
2
Modul 1 Hygiena živočišných produktů Laboratorní vyšetření mléka
3
Slide 2…atd Obsah: 1. Definice mléka 2. Senzorické vyšetření mléka 3. Chemické vyšetření mléka 4. Stanovení titrační kyselosti mléka 5. Stanovení hustoty mléka 6. Mikrobiologické vyšetření 7. Vady medu 8. Konec prezentace
4
DEFINICE: Mléko je potravina, získaná úplným vydojením mléčné žlázy zdravých dojnic, ke které nebylo nic přidáno a nebylo nic ubráno. Je to prvotní potravina všech savců. Mléko představuje jednu z nejkompletnějších složek lidské potravy.
5
MlékoMlékoMlékoMléko
6
Senzorické vyšetření mléka Posuzujeme při vytemperování mléka na 20°C
7
Senzorické vyšetření mléka Mléko nalijeme do čisté skleněné nádoby z bezbarvého skla
8
Senzorické vyšetření mléka Barva mléka je závislá na: Krmivu Zdravotním stavu dojnice
9
Senzorické vyšetření mléka Změna barvy mléka je způsobena: mikrobiálními pochody onemocněním mléčné žlázy různým znečištěním
10
Senzorické vyšetření mléka Vyhovující barva: bílá slabě nažloutlá
11
Senzorické vyšetření mléka Konzistence mléka: Mléko je hustší než voda Mléko je bez vloček usazenin sraženin
12
Senzorické vyšetření mléka Konzistence mléka: mléčná stejnorodá
13
Senzorické vyšetření mléka Konzistenci mléka jinou než typicky mléčnou nejčastěji způsobují : mikroorganismy znečištění onemocnění dojnice
14
Senzorické vyšetření mléka Aroma – vůně Typická Mléčná
15
Senzorické vyšetření mléka Chuť Příjemná Nasládlá Typická Mléčná
16
Senzorické vyšetření mléka Vyhovující chuť typicky mléčná bez jiných příměsí
17
Senzorické vyšetření mléka Chuť mléka ovlivňuje : krmivo onemocnění dojnice působení mikroorganismů znečištění mléka
18
Fyzikálně chemické požadavky na mléko Teplota mléka Do 150 minut po nadojení musí být zchlazeno na chladírenskou teplotu 4°C až 6°C Titrační kyselost mléka Povolené rozmezí 6,2 °SH až 7,8°SH
19
Fyzikálně chemické požadavky na mléko Počet somatických buněk Maximálně 400 000 / 1m Celkový počet MO maximálně 100 000/ml Inhibiční látky Obsah musí být negativní
20
Chemické vyšetření mléka Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH Chemikálie Srovnávací roztok mléka
21
Chemické vyšetření mléka Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH (Soxhlet-Henkela) Kyselost mléka dle SH je dána počtem ml 0,25mol/l roztoku hydroxidu sodného, spotřebovaného při titraci 100 ml mléka za přídavku fenoftaleinu jako indikátoru.
22
Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH Titrační kyselost mléka se udává ve °SH na 100 ml mléka 1°SH odpovídá 1ml 0,25mol/l NaOH
23
Chemikálie: fenoftalein 2% etanolový roztok NaOH roztok 0,25mol/l síran kobaltnatý 5g síranu kobaltnatého v CoSO 4 x 7H 2 O ve 100 ml vody
24
Srovnávací roztok mléka: 50ml mléka + 1ml roztoku síranu kobaltnatého
25
Postup: 50 ml do titrační baňky + 2 ml fenoftaleinu a titruje se rotokem 0,25mol/l NaOH do slabě růžového zbarvení. Srovnávací roztok je stabilní 3 hodiny
27
Stanovení hustoty mléka za použití laktodenzimetru (hustoměr na mléko) Mléko o teplotě 35 °C - 40°C se ochladí na teplotu 20°C Vytemperovaným mlékem se naplní odměrný válec – mléko se nesmí zpěnit. L 20 = (Q 20 - 1) x 100
28
Stanovení hustoty mléka Odečítá se horní meniskus a teplota Pokud není teplota měřeného mléka 20°C, podle tabulek se dopočítá korekce
29
Stanovení hustoty mléka Výpočet: Provede se odečtením hodnoty hustoty o korekci na teplotu 20°C L 20 = (Q 20 - 1) x 100
30
Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.