Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLASTY TŘÍDĚNÍ ODPADŮ. HISTORIE PLASTŮ První plast byl vyroben roku 1862, pan Alexandr Parkes (1813-1890) vyrobil tvarovatelný materiál z nitrátu celulózy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLASTY TŘÍDĚNÍ ODPADŮ. HISTORIE PLASTŮ První plast byl vyroben roku 1862, pan Alexandr Parkes (1813-1890) vyrobil tvarovatelný materiál z nitrátu celulózy."— Transkript prezentace:

1 PLASTY TŘÍDĚNÍ ODPADŮ

2 HISTORIE PLASTŮ První plast byl vyroben roku 1862, pan Alexandr Parkes (1813-1890) vyrobil tvarovatelný materiál z nitrátu celulózy. Rozpustil vlákna celulózy v kyselině dusičné, přidal kafr a roztok odpařil. Tento plast se nazýval „parkesin“ a využíval se pak při výrobě předmětů do domácnosti a okrasných předmětů, jako i např.: spona do vlasů.

3 PRVNÍ VÝROBKY Z PLASTŮ V roce 1884 Hilaira de Cordonnet připravil umělé hedvábí, první umělé vlákno napodobující hedvábí. Pryž (guma) byla připravena v roce 1839 z kaučuku. Širokému rozšíření plastů napomohl Leo Baekeland, který roku 1909 objevil plast bakelit. Do roku 1950 byla objevena řada různých plastů.

4 Z ČEHO SE VYRÁBÍ PLASTY ROPA UHLOVODÍKY= ALKANY ALKENY př.: ETHEN CH 2= CH 2 ETYLEN ZÁKLADNÍ JEDNOTKA (CH 2 =CH 2 ) ∞ CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-POLYETHYLEN= PLAST

5 POLYMERACE Je základní reakce pro výrobu plastů, syntetických kaučuků a umělých vláken. Je to chemická reakce, při které z malých molekul (monomerů) vznikají vysokomolekulární látky (polymery). Uplatňuje se při výrobě a využití laků, polyesterů, laminátů a v lékařství.

6 KAM S NIMI? Plastový odpad vhazujeme do velkých žlutých kontejnerů s nápisem „PLAST“.

7 Vždy před vhozením do koše lahev zmačkejte! Ušetříte si tak cestu ke kontejneru a Váš odpad nezabere tolik místa.

8 DO KONTEJNERŮ PATŘÍ ANO!

9 Do kontejnerů Také patří!! Krabice od džusů, mléčných výrobků, vín apod. POZOR! Patří pouze do kontejnerů označených touto nálepkou…..

10 DO KONTEJNERŮ NEPATŘÍ NE!

11 POZOR PVC!! PVC – nepatří do žlutého kontejneru!!! Zpracováno je samostatně, špatně se rozeznává od plastů! NE!

12 ZKRATKY A ZNAČKY NA VÝROBCÍCH Z PLASTŮ Pokud si nejste jisti, zda některý z výrobků či obalů je opravdu vyroben z plastu a je tedy možné ho vyhodit do kontejneru na plasty, najděte si označení materiálu, ze kterého je výrobek vyroben (číslo je umístěno ve známém trojúhelníčku a pod ním slovní označení): OdpadOznačeníČíslo PolyethylentetraftalátPET1 Vysokohustotní (lineární polyethylén)HDPE2 PolyvinylchloridPVC3 PolypropylénPP5 PolystyrenPS6

13 PET – láhve na mléko, dezinfekční přípravky (SAVO…), láhev na prací prostředek (aviváž), láhev na zubní přípravek ODOL… HDPE – folie pro osobní hygienu, reklamní tašky, folie pro varné sáčky (rýže), mikrotenové sáčky LDPE – pytle na odpad (ale ne kuchyňské ty jsou z HDPE)

14 VÝROBKY Z PLASTŮ

15 Z plastů je vyrobeno : - dětské stavebnice (př. LEGO) - láhve, uzávěry láhví - sáčky, obalové matriály - tmely, trubky, okapy - silonové punčocháče/punčochy - součástky (v automobilovém průmyslu) - dárkové zboží, kbelíky, kuchyňské potřeby - elektronika

16 RECYKLACE PLASTŮ = znovuvyužití odpadu

17 DOTŘIĎOVACÍ LINKA ROZDRCENÉ VLOČKY

18 RECYKLACÍ LZE VYROBIT: Plastové lahvičky Palubky a kůly Prkna a hranoly Náhrada betonové dlažby Kuchyňské desky Květináče Zátěžové koberce Skluzavky Fleece (bundy)

19 ROZDÍLY MEZI PLASTOVÝM A SKLENĚNÝM OBALEM Plastový obal oproti skleněnému má výhody: -Příznivější cena -Větší komfort -Větší objem -Nízká hmotnost, nerozbitnost -Plně recyklovatelný materiál -Životní prostředí je ušetřeno díky snížené zátěži na dopravu -Není třeba je vymývat, což je náročné na vodní hospodářství

20 ALE! Více ekologické jsou skleněné lahve, studie ukazují, že vratné skleněné obaly jsou nejlepší z hlediska ochrany životního prostředí. VS.

21 PODNIKY V NAŠEM OKOLÍ ZABÝVAJÍCÍ SE RECYKLACÍ PLASTŮ SCHWAKOV METAL PRODUCT Svitavy - Zabývá se recyklací, drcením, mletím, granulací … PLAST komplet, s.r.o. Živanice - Zabývá se tříděním, recyklací a výkup plastových odpadů… TRANSFORM Lázně Bohdaneč - Plastové plotovky a plotové sloupky, plastové zahradní obrubníky….

22 ZAJÍMAVOSTI A REKORDY Z PLASTŮ Žáci ZŠ z Prahy vytvořili loď, nesoucí jméno St. Frič, je včetně stěžně dlouhá 406 cm, široká 144 cm a v nejvyšším místě vysoká 248 cm a je schopná plavby. Loď byla oficiálně zaevidována do České databanky rekordů. Žáci Pelhřimovských základních škol vytvořili jako příspěvek k novému rekordu a k osvětě v oblasti třídění odpadů chobotnici s 14 chapadly, která byla tvořena víčky od PET lahví umístěnými do průhledných saků o průměru 14 cm a obvodu 44 cm. Celková délka chapadel činila 346,5 m, což představuje hmotnost 935,55 kg a 381 800 víček.

23 Z plastů si také můžete udělat nějaký výrobek pro potěšení sami, stačí fantazie a chuť si hrát.

24 A NAKONEC PÁR ZÁSAD! 1) Pomáhejte při recyklaci odpadů: -nejlépe tak, že budete třídit odpady už doma a poté odnášet do příslušných kontejnerů. Později není roztřídění odpadu často možné- slepí se, smíchá a znečistí. 2) Nekupujte zbytečné obaly: -místo tří věcí ve třech obalech kupte jednu velkou v jednom obalu, nekupujte zbytečné tašky když jich doma máte nadbytek, využívejte náhradních náplní do obalů… 3) Využijte prázdné obaly k dalším účelům.. 4) Zapojte do třídění celou svou rodinu…

25 Zdroje http://www.google.cz/ http://www.plastic- machine.org/2010/07/recycling-plastic-isnt- an-easy-job/ http://www.plastic- machine.org/2010/07/recycling-plastic-isnt- an-easy-job/ http://www.lis-na-pet-lahve.cz/recyklace- plastu.php http://www.lis-na-pet-lahve.cz/recyklace- plastu.php http://www.schwakov.cz http://www.firmy.cz/detail/2301919-plast- komplet-zivanice.html http://www.firmy.cz/detail/2301919-plast- komplet-zivanice.html http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=440

26 Konec! Děkujeme za pozornost…


Stáhnout ppt "PLASTY TŘÍDĚNÍ ODPADŮ. HISTORIE PLASTŮ První plast byl vyroben roku 1862, pan Alexandr Parkes (1813-1890) vyrobil tvarovatelný materiál z nitrátu celulózy."

Podobné prezentace


Reklamy Google