Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMarian Vítek
1
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
2
PREZENTUJÍCÍ224.9.2016 Úkol hlavního hygienika Předpoklad úkolu hlavního hygienika ČR v ČR dochází k nárůstu nadváhy a obezity u školních dětí nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie globální posun v konzumaci potravin ke stravě bohaté na energii snížená pohybová aktivita změny ve způsobu dopravy
3
PREZENTUJÍCÍ324.9.2016 Hlavní téma Děti tráví ve škole značnou část dne, konzumují zde alespoň dvě denní jídla – 91,6% dětí ve škole svačí, 73,4% obědvá ve škole teplé jídlo, 50% dětí ujídá „něco“ mezi hlavními jídly. Školní stravování do značné míry ovlivňuje jejich stravovací návyky. Na základě těchto znalostí je nutné vyvolat diskusi se všemi, kteří mohou nabídku školního stravování ovlivnit (s vedoucími školních jídelen, s řediteli škol, se zřizovateli škol).
4
PREZENTUJÍCÍ424.9.2016 Metodika Metodika a výsledky úkolu Šetření se zúčastnilo všech 14 hygienických stanic, bylo vyplněno 493 dotazníků na prvním a na druhém stupni základních škol Školy byly rozděleny do 100 žáků, do 300 žáků a 301 a více Dostupnost potravin, pokrmů nápojů – v nápojových automatech, v jídelních automatech, ve školních jídelnách, v programu Školní mléko Pitný režim v rámci pítka, vlastní nápoje, škola připravuje vlastní nápoje, zásobníky na vodu
5
PREZENTUJÍCÍ524.9.2016 Hygienická služba sledovala v jednotlivých školách dostupnost potravin, pokrmů a nápojů v nápojových automatech v jídelních automatech ve školních jídelnách v programu školní mléko Pitný režim na školách 6,5 %pítka, 4% zásobníky na pitnou vodu, 37% vlastní nápoje připravené školou. Výběr mezi slazeným a neslazeným nápojem pouze v 9% z celkově 493 sledovaných škol (44 škol) Automaty na školách - čokoláda 96%, káva 48%, sladký čaj 74%, instantní polévka 12%. Automat na chlazené nápoje 22% 147 kusů.
6
PREZENTUJÍCÍ624.9.2016 Provedeny výtahy z dotazníků školních jídelen, které sledovaly způsob zabezpečení stravování, četnost podání jednotlivých potravin, pokrmů, nápojů. Použity materiály MZd ČR, výtah ze zprávy MUDr. Jarmily Rážové, Ph.D. Sběr dat :KHS ČR, odbory hygieny dětí a mladistvých
7
PREZENTUJÍCÍ
11
Školní jídelna Školní stravování je zabezpečeno v 73% školní jídelnou v 9% ve školní výdejně v 18% jiným poskytovatelem
12
PREZENTUJÍCÍ
14
Závěr Zapsala: O. Johanidesová, březen 2014 1424.9.2016
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.