Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník."— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník učebního oboru kuchař-číšník Tematická oblast a předmět Činnosti a majetek podniku veřejného stravování Ekonomika Název učebního materiáluPodnik veřejného stravování AutorIng. Hana Chládková Datum vytvoření11. 12. 2013 Anotace Učební materiál je určen pro žáky učebního oboru kuchař- číšník. Prezentace slouží k výkladu učiva o podniku veřej- ného stravování, jeho činnostech a organizačním uspořá- dání. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získa- ných znalostí. Prezentace obsahuje 14 snímků.

2 OBSAH: 1.Systémové pojetí podniku 2.Pojem a znaky veřejného stravování 3.Funkce podniku veřejného stravování 4.Procesy podniku veřejného stravování 5.Činnosti podniku veřejného stravování 6.Organizační struktura podniku 7.Řešené úlohy 8.Zdroje Podnik veřejného stravování

3 1. Systémové pojetí podniku VSTUPY VÝSTUPY Zaměstnanci podniku (práce). Zaměstnanci podniku (práce). Majetek podniku (kapitál, přírodní zdroje). Majetek podniku (kapitál, přírodní zdroje). Vědomosti a zkušenosti (know-how). Vědomosti a zkušenosti (know-how). Výrobky. Služby hmotné. Služby nehmotné.

4 2. Pojem a znaky veřejného stravování Velký sortiment jídel a nápojů. Sezónnost a kolísavost poptávky. Nemožnost vyrábět na sklad. Krátkodobost výrobního cyklu. Přetržitost výroby. Návyky spotřebitelů. Preference spotřebitelů. Hustota a rozmístění podniků společného stravování. VNITŘNÍ VNĚJŠÍ Hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů pro širokou skupinu spotřebitelů.

5 3. Funkce podniku veřejného stravování Stravovací Společensko-zábavná Ubytovací Poskytování širokého sortimentu jídel a nápojů pro velký okruh spotřebitelů. Poskytování tisku, hudby, společenských her, taneční zábavy. Poskytování ubytování za účelem odpočinku, rekreace nebo léčby.

6 4. Procesy podniku veřejného stravování Výkonné procesy Správní procesy Řídící procesy Výroba Doprava Obchod Úklid Údržba Opravy Plánování a organizování Plánování a organizování Vedení Kontrola

7 Hodnocení a odměňování pracovníků 5. Činnosti podniku veřejného stravování Řídící, organizátorská a kontrolní činnost. Zásobovací a skladovací činnost. Příprava jídel a nápojů. Prodej jídel a nápojů. Ubytovací a společensko-zábavná činnost.

8 6. Organizační struktura podniku Členění a seskupování prvků podniku Podnik Závody Provozovny Dílny Pracoviště Členění Seskupování

9 Charakteristické znaky společného stravování. Funkce společného stravování. Množství a rozsah poskytovaných služeb. Právní forma podniku. Organizační struktura podniku veřejného stravování

10 Dvoustupňová organizační struktura Ředitel hotelu Ekonom a účtárna Kuchyně Provozní Sekretariát a právník Ubytovací středisko Odbytová střediska Sklad a technické zabezpečení Sklad a technické zabezpečení

11 Třístupňová organizační struktura Ředitel podniku Obchodně provozní oddělení Ekonomické oddělení Právní oddělení Personální oddělení Oddělení marketingu Vedoucí restaurace provozovna 2 Vedoucí restaurace provozovna 2 Vedoucí kavárny provozovna 3 Vedoucí kavárny provozovna 3 Vedoucí hotelu provozovna 1 Vedoucí hotelu provozovna 1 Ekonomický úsek Provozní úsek Technický úsek Odbytové středisko Středisko tech. zabezpečení Výrobní středisko Skladovací středisko

12 Hodnocení a odměňování pracovníků 1.Vstupy podniku veřejného stravování. 2.Výstupy podniku veřejného stravování. 3.Znaky podniku veřejného stravování. 4.Procesy podniku veřejného stravování. 7. Řešené úlohy Zaměstnanci, majetek podniku, vědomosti. Výrobky, hmotné služby, nehmotné služby. Vnitřní a vnější. Výkonné, správní a řídící.

13 5.Funkce podniku veřejného stravování. 6.Pojem veřejného stravování. 7.Organizační struktura podniku. 8.Druhy organizačních struktur podniku veřejného stravování. Stravovací, společenskozábavná, ubytovací. Hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů pro širokou skupinu spotřebitelů. Členění a seskupování prvků podniku. Dvoustupňová, třístupňová.

14 Hodnocení a odměňování pracovníků 8. Zdroje Texty jsou tvorbou autora. MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař-číšník II. díl. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2000. ISBN 80-7168-671-9.


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google