Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEliška Veselá
4
Vitamíny rozpustné v tucích Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová
5
Vitamín C Tvoří asi 80% spotřeby všech vitamínů Spotřeba vitamínu C je velmi individuální a záleží na okolnostech – vyšší spotřeba je nutná u: V době epidemií je spotřeba 200mg/den kuřáci, alkoholici cukrovkáři u lidí s vyšší konzumací uzených masných výrobků u lidí, kteří jedí antikoncepci, některá antibiotika u jedinců vystavených stresu
6
Vitamin C pomáhá chránit organismus před rakovinou Pomáhá regeneraci nemocné tkáně – zvyšuje aktivitu leukocytů Je mimořádně důležitý při virových onemocněních Oddaluje stárnutí – nedostatek vitaminu C vyvolává tmavé skvrny na pokožce, podlitiny, svraštěliny účinek vitaminu C není okamžitý – vliv na krevní oběh se projevuje až po 5-6 měsících, s užíváním je důležité začít včas
7
Zdroje vitamínu: Šípky, nať petržele, rakytník, černý rybíz, jahody, křen, paprika, kopřiva, řeřicha Úbytek vitaminu C: Ke snížení vitaminu C v potravinách dochází vlivem tepelného ohřevu Nedostatek vitaminu C Vypadávání zubů, krvácení dásní – tzv. kurděje únava, snížení obranyschopnosti organismu, předčasné stárnutí
8
Vitaminy skupiny B – rozdělení: Vitamin B 1 – thiamin Vitamin B 2 – riboflavin Vitamin B 3 – niacin Vitamin B 4 – kyselina listová Vitamin B 5 – kyselina pantotenová (kalcium pantotenát) Vitamin B 6 – pyridoxin Vitamin B 7 – biotin Vitamin B 8 – cholin Vitamin B 9 – inositol Vitamin B 10 – kyselina paraaminobenzoová (PABA) Vitamin B 12 - kobalamin
9
Vitamin B1 Zdroj: maso, mléko, žloutky, droždí, ořechy, ovesné vločky, celozrnné pečivo Účinek: přenos nervových vzruchů, metabolismus, plodnost, růst Nedostatek: nechutenství, nervové poruchy, celková slabost, nemoc beri-beri - má dvě formy: a. Suchou – pokleslá zápěstí a chodidla, svalová slabost b. Vlhkou – otoky (obličeje, dolních končetin), smrt – plicní a srdeční selhání
10
Tato nemoc se vyskytuje zejména v rozvojových zemích, tam, kde je hlavní složka potravy loupaná rýže. V našich podmínkách se může nemoc objevit u alkoholiků, lidí trpících karcinomem žaludku atd. Nadbytek: bolesti hlavy DDD: 10 mg
11
Jedna z forem beri-beri (vlhká forma) – otoky končetin http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Beri-beri_patient_waterzucht_TMnr_10006753.jpg
12
Vitamin B2 Zdroj: maso, mléko, jogurty, droždí, ořechy, brambory, ryby Účinek: metabolismus, hojení kůže Nedostatek: praskání koutků, špatný stav kůže Účinek B2 snižují antibiotika a antikoncepce Vit. B2 ničí světlo, je naopak odolný vůči vysoké teplotě DDD: 1,6 mg
13
Vitamin B3 Zdroj: maso, játra, ryby, droždí, houby Účinek: metabolismus, vliv na správnou funkci žaludku a střev, důležitý pro nervový systém Nedostatek: deprese, poruchy spánku, poruchy soustředění, nemoc pelagra Pelagra – tzv. lombardské (červené) malomocenství – častá nemoc v některých oblastech (Čína, Mexiko, Afrika), v našich podmínkách nemocí mohou trpět alkoholici, bezdomovci DDD: 18 mg
14
http://bdigital.ces.edu.co:8080/dspace/handle/123456789/263
15
Vitamin B5 Zdroj: maso, játra, žloutky, mléko, obilniny Účinek: prodlužuje lidský život, hojivé účinky, podporuje růst vlasů Nedostatek: deprese, poruchy spánku, pocit slabosti DDD: 6 mg
16
Vitamin B6 Zdroj: obilniny, brambory, banány, vejce, droždí, ořechy Účinek: metabolismus, tvorba kyseliny žlučové, důležitý pro správnou funkci nervového systému Nedostatek: poruchy spánku, třepotání očních víček, popraskané koutky, únava, kožní onemocnění, střevní potíže DDD: 2 mg
17
Vitamin B12 Zdroj: vejce, maso, mléko, ryby Účinek: důležitý pro správnou funkci nervového systému, paměť, Nedostatek: nervové poruchy spánku, pálení jazyka, chudokrevnost DDD: 1 mg
18
Vitamin H Zdroj: vejce, játra, mléko, droždí. Využití blokuje konzumace syrového bílku. Účinek: důležitý pro správnou funkci svalů a pokožky, částečně vitamín H vytvářejí bakterie ve střevě člověka, je důležitý pro tvorbu aminokyselin a mastných kyselin Nedostatek: poruchy svalové činnosti, nervové soustavy, deprese, padání vlasů, svědění kůže DDD: 1 mg
19
Kyselina listová Zdroj: luštěniny, listová zelenina, játra, droždí Zvýšená spotřeba: těhotné ženy, ženy plánující těhotenství (snižuje riziko vzniku genetických vad) Účinek: významně se podílí na metabolismu bílkovin Nedostatek: únava, pocit slabosti, snížené množství bílých krvinek a krevních destiček, při nedostatku na začátku těhotenství hrozí vážné poškození plodu DDD: 1 mg
20
Zdroje: vlastní přípravy D ě kuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.