Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRadim Ovčačík
1
MAKRONUTRIENTY Bc. Terezie Jelínková
2
Co jsou makronutrienty? Přijímány potravou Zajišťují dostatek energie pro každodenní aktivity = růst, vývoj Rozdělení: Sacharidy (cukry) Lipidy (tuky) Proteiny (bílkoviny)
3
Sacharidy(cukry) Cukry, karbohydráty, uhlovodany Stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy) 50-80 % energetická potřeba člověka Nižší energetická hodnota např. tuky Energetická hodnota 16,8 kJ/g 90 % vyšší obsah rostlinné potraviny oproti živočišným
4
Rozdělení sacharidů V potravě se rozdělují: Mono- sacharidy Oligo- sacharidy Poly- sacharidy
5
Rozdělení sacharidů podle cukerných jednotek Dělí se stejně jako v potravě Cukerná jednotka = základní stavební jednotka sacharidů Mono-sacharidy 1 cukerná jednotka Oligo-sacharidy 2-10 cukerných jednotek Poly-sacharidy 10- až tisíce cukerných jednotek
6
Mono-, oligo-, poly-sacharidy Nejvýznamnější monosacharidy : D- glukóza (hroznový, škrobový cukr) D-fruktóza (levulóza-ovocný cukr)- v ovoci, jejich obsah se odvíjí od druhu ovoce, stupně zralosti, podmínkách skladování a druhu zpracování med, luštěniny, vaječný bílek, zelenina, víno
7
Mono-, oligo-, poly-sacharidy Nejvýznamnější oligosacharidy: Sacharóza-řepný, třtinový cukr - obsažena ve všech rostlinách - získává se z cukrové třtiny a cukrové řepy - používá se k výrobě cukru řepa → čištění → řezání → difúze sacharosy do vody → čištění → vyvářka → krystalizace Laktóza-mléčný cukr Maltóza-sladový cukr
8
Mono-, oligo-, poly-sacharidy Nejvýznamnější polysacharidy: Škrob-zásobní polysacharid rostlin - hlavní zdroje brambory, rýže, pšenice, kukuřice - průmyslově se získává z brambor, obilovin Nejvíce využívané: mořské řasy, modifikované škroby a celulózy = fce zahušťovadla Celosvětově se využívají: agar, lokusová guma, arabská guma, xantin, pektin, modifikovaná celulózy a karagenan
9
Lipidy(tuky) Organické sloučeniny= nepostradatelné pro fce v lidském těle Fce zásobních energetických jednotek Stavební součást buněčných membrán Mají termoregulační schopnost Zajišťují mechanickou ochranu organismu Důležité pro vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E, K), tvorbu některých hormonů(kortikoidy- kůra nadledvin, pohlavní- androgeny, estrogeny, gestageny) a další důležité látky
10
Rozdělení lipidů Lze je rozdělit dle několika kritérií Např. živočišné-rostlinné, nasycené-nenasycené
11
Nasycené mastné kyseliny Řazeny: kyselina palmitová, máselná, stearová, myristová, laurová Mohou ovlivňovat celkovou hladinu cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi Z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění odborníci doporučují snížit příjem nasycených mastných kyselin na < 7 %
12
Přehled nasycených mastných kyselin v potravinách Obecný názevTypické potravinové zdroje (obsahuje i jiné mastné kyseliny) Kyselina máselnáMáslo, mléčný tuk Kyselina laurováKokosový olej Kyselina myristováKokosový olej, mléčný tuk Kyselina palmitováPalmový olej, maso a mléčné tuky Kyselina stearováŽivočišné tuky, kakaové máslo
13
Nasycené mastné kyseliny V ČR konzumace 2x vyšší než doporučované hodnoty (300-400 mg/den) Doporučení pro snižování příjmu podle SAFA: vybírat libové maso a odstranění viditelného tuku, odstranit kůži z drůbeže, maso je lépe dusit a vařit než smažit. omezovat spotřebu uzenin, koláčů a dalších druhů pečiva s vysokým obsahem tuku vybírat mléčné produkty se sníženým obsahem tuku. dávat přednost rostlinným olejům (bohatým na nenasycené mastné kyseliny, jako je slunečnicový, řepkový nebo olivový) Strava bohatá na ovoce, zeleninu a sacharidické potraviny (rýže, těstoviny, brambory), dávat přednost postupům úpravy s nízkým obsahem tuku (vaření a dušení)
14
Nenasycené mastné kyseliny Molekuly mastných kyselin(obsahují alespoň jednu dvojnou vazbu) = podle polohy cis x trans v potravinách většinou cis: mononasycené(kyselina palmitoolejová, kyselina olejová, kyselina elaidová, kyselina eruková a kyselina nervonová) vícenenasycené (omega 6 a omega 3 kyseliny)
15
Trans nenasycené mastné kyseliny 3 hlavní důvody vzniku v potravě: bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců – krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka) průmyslovou hydrogenací – ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení Přítomné: hovězí tuk, mléko a výrobky tohoto masa, některé ztužené tuky, pekárenských výrobcích,smažených výrobcích.
16
Proteiny(bílkoviny) Obsahují: uhlík, vodík, kyslík, dusík, většina také síru a fosfor nebo kovové prvky méně významný zdroj energie oproti sacharidům a lipidům Správně složená strava pouze 10-15 % (při extrémní zátěži) tvoří aminokyseliny, které určují jejich jedinečnost
17
Amynokyseliny 20 aminokyselin = příroda 9 esenciálních pro člověka: leucin, valin, fenylalanin, izoleucin, lysin, metionin, tryptofan, treonin a v dětském věku se také přidává semiesenciální aminokyselina histidin Přijímány potravou = tělo není schopno si je vytvářet Příjem živočišných a rostlinných 1:1 Komplexní (živočišné) proteiny: červené, drůbeží a rybí maso, vejce, mléko, sýry Nekompletní (rostlinné) proteiny: hrách, ořechy, fazole, semena, zelenina, obilí
18
Doporučený denní příjem proteinů Doporučený denní příjem proteinů při minimální fyzické aktivitě se pohybuje okolo 0,5 g/kg/den =pokrývá bazální ztráty, ke kterým dochází důsledkem základních metabolických procesů v organismu Pro standardní denní činnost organismu je nutné přijímat tzv. funkční minimum, to činí 0,8-1 g/kg/den. Při zvýšené tělesné aktivitě (dospívání, těhotenství, kojení, nemoc a následná rekonvalescence) se zvyšuje příjem proteinů na 1,5-2 g/kg/den
19
DĚKUJI ZA POZORNOST
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.