Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt:OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce:12. 1. 2011 Ročník:9.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt:OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce:12. 1. 2011 Ročník:9."— Transkript prezentace:

1 Projekt:OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce:12. 1. 2011 Ročník:9. Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce Vzdělávací obor:Pěstitelství Tematický okruh:Polní plodiny Téma:Okopaniny

2 Anotace Výkladová prezentace seznamuje žáky s pěstováním okopanin Řepa, brambory, čekanka

3 Polní plodiny Okopaniny

4 Polní plodiny Jsou plodiny pěstované na polích a využívané pro výživu člověka a krmení živočichů Pěstují se z přímého výsevu (obiloviny) vegetativně (brambory – hlízy)

5 Rozdělení polních plodin Obilniny (pšenice, ječmen, žito,…) Okopaniny (brambory, řepa,…) Luskoviny (hrách, fazol, čočka,…) Přadné rostliny (len) Olejniny (slunečnice, řepka, mák)

6 Okopaniny Patří k polním plodinám s velkou listovou plochou Vyžadují stejnoměrné rozmístění rostlin v porostu Zpočátku poměrně pomalu rostou, proto je nutné ošetřování mezi řádky Dříve se provádělo ručním okopáváním – odtud název "okopaniny„

7 Okopaniny Nejrozšířenější z okopanin – cukrovka a brambory – patří u nás k mladým plodinám Jsou ceněny zejména pro produkci organických látek využitelných ve výživě lidí přímo (stolní brambory) nebo po zpracování potravinářským průmyslem (technická cukrovka, čekanka, průmyslové brambory)

8 Řepa Cukrovka kryje domácí potřebu cukru Spotřeba cukru se v ČR od roku 1960 pohybuje v rozpětí 38 – 42kg na obyvatele a rok Řepa je zastoupena ve výživě lidí také jako kořenová ( červená řepa salátová ) a listová zelenina (mangold)

9 Druhy řepy Cukrovka Krmná řepa Polocukrovka

10 Brambory Roční spotřeba brambor se v ČR pohybuje kolem 80kg na osobu a rok Ve stále větším množství budou spotřebitelé zásobováni výrobky z brambor (smažené, sušené, mražené a sterilované)

11 Čekanka se ve výživě lidí neuplatňuje příliš významnou energetickou položkou je využívána pro výrobu kávových náhražek a fruktózy inulin obsažený v čekance je stále více využíván ve výživě diabetiků

12 Krmení hospodářských zvířat Okopaniny jsou vhodné i ke krmným účelům, ať už jde o přímé krmení nebo o vedlejší produkty okopanin pěstovaných pro průmyslové zpracování Brambory nejsou jako krmná plodina u nás pěstovány Zkrmují se pouze přebytky a odpad při třídění hlíz Brambory se zkrmují pařené, silážované, případně sušené (vločky nebo řízky)

13 Další okopaniny Topinambur Tuřín

14 Sklizeň cukrovky

15 Sklizeň brambor

16 Zdroje Pěstitelství pro 6. – 9. ročník, R. Dytrtová a kolektiv, nakladatelství Fortuna http://etext.czu.cz/php/skripta/kapitola.php?titul_key=5&idkapitola=13 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=723&no=Obr.%202.2%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=723&no=Obr.%202.2%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=753&no=Obr.%202.2.1%2 0-%201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=753&no=Obr.%202.2.1%2 0-%201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=736&no=Obr.%202.2.1%2 0-%204 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=736&no=Obr.%202.2.1%2 0-%204 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=731&no=Obr.%202.6.3%2 0-%206 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=731&no=Obr.%202.6.3%2 0-%206 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=956&no=Obr.%206.8.2%2 0-%201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=956&no=Obr.%206.8.2%2 0-%201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=980&no=Obr.%206.8.2%2 0-%202 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=980&no=Obr.%206.8.2%2 0-%202 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=215&no=Obr.%2020.1.2% 20-%202 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=215&no=Obr.%2020.1.2% 20-%202 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=744&no=2.3%20-%202

17 Zdroje http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=975&no=Obr.%206.8.2%20- %203 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=975&no=Obr.%206.8.2%20- %203 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=171&no=Obr.%2012.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=171&no=Obr.%2012.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=62&no=Obr.%2013.1.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=62&no=Obr.%2013.1.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1147&no=Obr.%2016.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1147&no=Obr.%2016.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1187&no=Obr.%2018.8.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1187&no=Obr.%2018.8.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1207&no=Obr.%2018.8.2%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1207&no=Obr.%2018.8.2%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=606&no=Obr.%205.2.1%20- %202 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=606&no=Obr.%205.2.1%20- %202 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1216&no=Obr.%2018.9.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1216&no=Obr.%2018.9.1%20- %201 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1204&no=Obr.%2018.8.2%20- %202 http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=1204&no=Obr.%2018.8.2%20- %202


Stáhnout ppt "Projekt:OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce:12. 1. 2011 Ročník:9."

Podobné prezentace


Reklamy Google