Mužské pohlavní ústrojí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Somatologie Reprodukční systém muže. Pohlavní vývoj. Stavba a funkce varlat. Sperma. Spermiogram.Testosteron.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
52.1 Člověk – rozmnožovací soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Mužská pohlavní soustava
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Rozmnožovací soustava
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Pohlavní soustava - muž
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Mužská pohlavní soustava
Pohlavní soustava muže
Rozmnožovací soustava
Název Pohlavní soustava - mužská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Rozmnožovací soustava muže
BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pohlavní soustava.
SEXUÁLNÍ VÝCHOVA - PROCVIČOVÁNÍ
Rozmnožovací soustava muže a ženy
Anatomie a fyziologie reprodukčních orgánů, menstruace
POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY.
Ženské pohlavní ústrojí
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA MUŽE
P OHLAVNÍ SOUSTAVA. Rozmnožování = reprodukce – slouží pro zachování druhu. Podstatou je splynutí pohlavních buněk (gamet) – vajíčka a spermie za vzniku.
Mužská pohlavní soustava. Anotace Prezentace je ur č ena pro žáky 8. ro č níku ZŠ Prezentace navazuje na kapitolu Hormonální soustava Heslovité pojmy.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_52_INOVACE_52_MOČOVÝ MĚCHÝŘ Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE ZŠ Hejnice - M. Hradil. Rozmnožování  Je jedním ze základních znaků živé hmoty.  Schopnost reprodukce je podmínkou udržení existence.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
1 09 pohlavní soustava mužská VY_32_INOVACE_09 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:G2-09 třída:8. předmět:Př. anotace:Materiál slouží k probírání.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Vylučovací soustava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - muž TÉMATICKÝ CELEK:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Pohlavní soustava muže
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Transkript prezentace:

Mužské pohlavní ústrojí Dagmar Šťastná

Mužské pohlavní orgány 1 močový měchýř 2 stydká kost 3 penis 4 topořivé těleso 5 žalud 6 předkožka 7 ústí močové trubice 8 tračník 9 konečník 10 semenný váček 11 ejakulační vývod 12 prostata 13 Cowperova žláza 14 řitní otvor (anus) 15 chámovod 16 nadvarle 17 varle 18 šourek http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozmno%C5%BEovac%C3%AD_soustava Autor: lateral nolabel CC BY-SA 3.0

Mužské pohlavní orgány jsou tvořeny dvěma VARLATY. Jsou uloženy v kožním vaku, který se nazývá ŠOUREK (scrotum). Varlata produkují mužský pohlavní hormon zvaný TESTOSTERON a také SPERMIE, mužské pohlavní buňky. Poblíž se nacházejí NADVARLATA, ve kterých se ukládají a dozrávají spermie.

CHÁMOVODY vedou z obou nadvarlat k předstojné žláze CHÁMOVODY vedou z obou nadvarlat k předstojné žláze. Měří asi 40 cm a putují jimi spermie. Pod močovým měchýřem se tyto kanálky napojují na močovou trubici. V místě ústí chámovodů do močové trubice se nachází PROSTATA. Spermie vytvořené ve varlatech se zde spojují se seminální tekutinou. Výsledná hustá, mléčná tekutina nazývaná EJAKULÁT (SEMENO) prochází močovou trubicí v penisu.

Penis se skládá ze tří tzv. topořivých neboli erektivních tělísek Penis se skládá ze tří tzv. topořivých neboli erektivních tělísek. Tato tělísku se při sexuálním vzrušení naplňují krví, penis se tím zvětšuje a ztopoří. V jednom z erektivních tělísek pod dalšími dvěma erektivními tělísky vede močová trubice, kterou odtéká moč. Močovou trubicí také proudí seminální tekutina při EJAKULACI. Špička penisu se nazývá ŽALUD. Je velmi citlivým místem mužského těla a je pokryt hladkou pokožkou.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozmno%C5%BEovac%C3%AD_soustava