Soustava SI VY_32_INOVACE_ ledna 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_22.
Advertisements

FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Mezinárodní soustava jednotek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Víchová Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_MEZINÁRODNÍ.
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mezinárodní veličiny a jednotky. Základní veličiny a jejich jednotky VeličinaJednotka NázevZnačkaNázevZnačky Délka. dráha l (el), s metrm HmotnostmKilogramkg.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?.
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Optika – lom světla VY_32_INOVACE_ března 2014
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Reálná kapalina, obtékání těles
Moment síly, momentová věta
Vodorovný vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Hydrostatický tlak – výpočet (soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Úvod do fyzikálního měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
ÚVOD VÝZNAM MĚŘENÍ ELEKTRICKÉ VELIČINY A JEDNOTKY
EXPRESE V UMĚNÍ 19. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_160215
Pohyby v centrálním gravitačním poli
Čemu jste se ve fyzice naučili- Fyzikální veličiny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_18-17
JACKSON POLLOCK – Jedna: číslo 31
Šikmý vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Socialistické pomníky
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
SVALOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA
ZÁTIŠÍ PODLE PAULA CÉZANNA
Polyadice 2. ledna 2014 VY_32_INOVACE_130310
Občané z Calais Auguste Rodin
Guernica Pablo Picasso
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Transkript prezentace:

Soustava SI VY_32_INOVACE_120201 13. ledna 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Historie jednotek  

Skládá se ze tří velkých skupin: Jednotky SI V roce 1960 bylo vytvořeno 6 základních jednotek, které byly o 11 let později doplněny o sedmou (mol). Skládá se ze tří velkých skupin: Základní jednotky Odvozené jednotky Doplňkové jednotky (od roku 1995 jsou zařazeny k odvozeným) Vedlejší jednotky

Základní jednotky SI Základní veličina Značka Základní jednotka Délka metr m Hmotnost kilogram kg Čas T sekunda s Elektrický proud I ampér A Termodynamická teplota kelvin K Látkové množství N mol Svítivost kandela cd

Odvozené jednotky  

Převody mezi jednotkami SI a jinými jednotkami I jednotky, které se dnes už běžně nepoužívají, je možno převést na dnes užívané základní jednotky. Existují různé digitální převodní kalkulačky, např. http://www.converter.cz/online.php

Úkol s využitím on-line Převodníku jednotek ze Slidu 6  

Vyřešte s využitím MFCh Tabulek (str. 106 – 108) Zapište jednotky pomocí zákl. jednotek SI: J (joule) = _______________________ W (watt) = _______________________ V (volt) = ________________________ F (farad) = _______________________ C (coulomb) = ____________________ S (siemens) = ____________________ Pa (pascal) = _______________________

Vedlejší jednotky SI  

Násobky a díly jednotek SI Jsou násobkem základní jednotky dané veličiny. Název se tvoří pomocí předpon, které odpovídají určitému násobku. předpona značka Násobek atto a kilo k femto f mega M piko p giga G nano n tera T mikro penta P mili m zeta Z

Převeďte na jednotky uvedené v závorce: Úkol Převeďte na jednotky uvedené v závorce: 250J (GJ) = _________________________ 1200W (MW) = _____________________ 0,05V ( ) = ________________________ 4300GF (TF) = ______________________ 850nC (aC) = _______________________ 35000000fA (kA) = __________________ 840hPa (mPa) = _____________________

Zdroje Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12 a Graph 4.3, není-li uvedeno jinak. BUREŠ, Jiří. Převody - převodní tabulky jednotek: Převodní tabulky - seznam jednotek [online]. 2002 [cit. 2013-01-13]. Dostupné z: http://www.converter.cz/prevody/delka-stare-cizi.htm BUREŠ, Jiří. Měrné systémy: Jednotky SI [online]. 2002 [cit. 2013-01-13]. Dostupné z: http://www.converter.cz/prevody/jednotky-si.htm SAFOREK, Michal. Soustava SI [online]. 2006 [cit. 2013-01-13]. Dostupné z: http://www1.osu.cz/home/vyuka/Saforek/Data/fyzika/sostava_si.pdf