2. Lehké obvodové pláště II. (LOP II.) - spoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Advertisements

LEHKÁ NESILIKÁTOVÁ PREFABRIKACE
Návrh zateplování: zvolit systém zateplování
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Tato prezentace byla vytvořena
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_17
Utěsňování spojů.
přehled základních technologii zpracování kovů
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DŘEVOSTAVBY PRO BYDLENÍ
Tato prezentace byla vytvořena
TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Integrovaná střední škola, Slaný
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Spojování vlysů rohové
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Článková otopná tělesa Ing. Vladimíra Straková.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
Otvory v nosných stěnách
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Výroba dveří Dveře se skládají z nosné nebo vodící zárubně a otočného nebo posuvného dveřního křídla. Hlavní funkcí dveří je komunikační a vizuální propojení.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Zateplování staveb.
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42)
Lepení dřeva Teorie lepení
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
SVAŘOVÁNÍ.
Lanové převody Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kloubové mechanismy Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Výroba rámů a podnoží Vlastní konstrukci rámu tvoří sestava vlysů, spojených různými konstrukčními spoji do obvodově uzavřených tvarů, nejčastěji pravoúhlých.
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Převody s ozubenými koly kuželovými a šroubovými Planetový převod
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
10. OTVOROVÉ VÝPLNĚ II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch panelových staveb.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 17 Anotace.
Přehled materiálů pro kanalizační potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie zateplování staveb a povrchových.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Svarové spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_32-08 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (rozdělení.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Materiály na okna
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
Svařování plamenem 4 VY_32_INOVACE_22_437
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Transkript prezentace:

2. Lehké obvodové pláště II. (LOP II.) - spoje Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2.1 Prvky spojů Spoje mezi prvky LOP lze rozdělit do 2 rozsáhlých skupin: a) spoje pevné – sloužící k těsnosti pláště proti povětrnostním vlivům b) spoje pohyblivé – jsou po obvodě otevíraných částí Podle povahy spár konstrukcí vzhledem k jejich funkci rozeznáváme: a) spáry montážní a technologické – vyplývají z nutnosti členění konstrukce na menší části schopné výroby, dopravy a montáže, b) spáry konstrukční – vyskytují se mezi různými druhy materiálů a po obvodě otevíravých nebo demontovatelných částí, c) spáry dilatační – slouží k vyrovnání objemových změn v konstrukci, d) spáry kompenzační – vyrovnávají výrobní či stavební nepřesnosti, e) spáry architektonické. Požadavky na konstrukci vyplývají z těchto funkčních vlastností: - poskytovat stěně trvalou ochranu proti povětrnostním vlivům, - zajišťovat odolnost proti všem druhům mechanického namáhání, - nezhoršovat tepelně izolační schopnost stěny, - možnost vyrovnání nepřesností hrubé stavby, - umožnění jednoduché montáže a demontáže jednotlivých prvků.

Základní druhy napětí ve spojích

A) Integrované spoje zahrnují: a) přeplátování: prvky se vzájemně překrývají, a tom buď celou svou tloušťkou nebo její částí b) drážka a péro: tento typ spoje se uplatňuje v přenesené formě jako tzv. zámkový spoj c) sraz na tupo: s ohledem na ochranu proti kapilárnímu vzlínání vlhkosti spár se tento spoj jen velmi málo vyskytuje B) Složené spoje zahrnují: a) svěrné spoje: s jednostrannou nebo oboustrannou čelní upevňovací lištou, která zajišťuje fixaci dílce ve směru kolmém k rovině fasády – jsou používány hlavně u LOP kostrového typu b) spoje s bočními upevňovacími lištami na tyčovém prvku: upevňovací lišty jsou přichyceny buď mechanicky přímým zamáčknutím do vhodně tvarovaných boků tyčového prvku nebo pomocí připevňovacích článků c) spoje s přídavným prvkem, zajišťujícím spojení na drážku a péro

Příklady přeplátováním spojů

Příklady spojů na péro a drážku

Příklady spojů na tupý sraz Tento typ spojů se mnohem častěji vyskytuje u některých druhů fasádních obkladů. Jeho kvalita silně závisí na adhezní schopnosti těsnícího materiálu. Příklady spojů na tupý sraz

Příklady svěrných spojů

Příklady spojů s bočními upevňovacími lištami na tyčovém prvku

Příklady spojů s vloženým pérem Vnitřní spojovací článek vytváří klasické provedení spoje používaného pro svislé i vodorovné spoje mezi panely a rámovou konstrukcí. Vnější nepoddajný spojovací profil z tuhého materiálu (kovu) je vhodný jen pokud neovlivňuje montáž výplní (při spojování osazovacích rámů). Příklady spojů s vloženým pérem

2.2 Těsnění Z hlediska použitých materiálů rozeznáváme: 1) tmely: a) plastické: vhodné tam, kde nedochází k pohybům ve spárách (trvalá deformace) b) elastické: jejich deformace je provázena zachováním silového účinku zatížení ve formě tahového napětí při objemových změnách c) plasticko-elastické: zdokonalená forma plastických tmelů s určitou návratnou deformací a vyšší mechanickou pevností 2) protlačované profily z plastů: a) plastomerní povahy: reprezentantem je měkčený PVC b) elastomerní povahy: z přírodního nebo syntetického kaučuku: - kopolymer butadienu a styrenu: profily členitého tvaru - polychloroprenu: U profily - butylkaučuková pryž: duté profily - chlorsulfonovaný polyetylen: profily jazýčkového tvaru - kopolymer etylenu a propylenu: nosné pryžové profily

3) profily a pásky ze stlačitelných porézních látek: a) porézní pryž (pryž s uzavřenými póry), b) pěnový polyuretan: b1) měkký pěnový polyuretan, b2) bitumenovaný polyuretan – impregnace živicí dodává měkkému pěnovému polyuretanu charakteristickou vlastnost, která spočívá ve zpomalení návratnosti ze zdeformovaného do původního stavu 4) textilní pásky: a) impregnovaná přírodní vlákna (vlna, minerální vlákna) b) syntetická vlákna (polyamidová) 5) kovové těsnění: z nerezavějící oceli nebo z pérového bronzu, které jsou tvarovány tak, aby po přiblížení obou spojovaných dílců zajišťovaly svou pružností náležité dotěsnění. Problémem je neřešitelný detail vzájemného spojení v rozích.

Příklady těsnících profilů z PVC: Termoplastická povaha materiálu umožňuje provádět spojování profilů v rozích nebo jejich nastavování svařováním. V tomto lze spatřit jednu z předností PVC ve srovnání s pryžemi. Další přednost PVC spočívá ve velmi snadném protlačování, umožňující vytvářet subtilní a mnohdy i tvarově složité tenkostěnné profily s hladkým povrchem. Jejich nedostatkem je nižší tepelná a světelná stálost.

Příklady protlačovaných těsnících profilů z PVC

Příklady těsnících profilů z PVC:

Příklady těsnících pryžových profilů: Profily z kopolymeru butadienu a styrenu jsou odvozeny z obdélníkového či lichoběžníkového tvaru vhodně upraveného rýhováním nebo členěním stykových plošek pro zajištění těsnící funkce.

Způsoby mechanického upevňování pryžových těsnících profilů Při využívání mechanických spojů jsou pryžové profily upevňovány vmáčknutím do speciálně upravených drážek nebo navlékány na okolní prvky. Tyto úpravy se používají především mezi křídly a rámy otevíravých výplní, kde se vzhledem k opakovanému namáhání jiná forma spojů než spoje mechanické zpravidla neosvědčuje. Způsoby mechanického upevňování pryžových těsnících profilů

Příklady používaných textilních pásků Těsnící pásky se používají ve formě tzv. kartáčového těsnění, které je na rubové straně opatřeno nasunutým nebo nalepeným kovovým Profilem. Příklady používaných textilních pásků

Příklady používaných kovových pásků Těsnící tmely se skládají ze 2 hlavních částí: pojiva a plniva , ke kterým se často přidávají pigmenty a různé přísady. Pojivo obsahuje kromě své základní složky pojivové přísady, např. změkčovadla a rozpouštědla. Degradace materiálu, zejména vzdušná koroze a působení ostatních vlivů vnějšího prostředí postihuje více méně všechny druhy tmelů, Její rychlost a charakter určují délku životnosti tmelu. Příklady používaných kovových pásků

2.3 spojovací a připevňovací články Použití spojovacích a připevňovacích článků se týká šroubů, svorníků a příchytek, které zajišťují celistvost spoje. Z estetických důvodů je žádoucí vyloučení viditelných šroubových spojů. Velmi rozšířeným způsobem uchycení bočních upevňovacích lišt, často používaným především u konstrukcí hliníkových slitin, je přímé namačkávání bez připojovacích článků. Tři principy upevňování bočních lišt (poslední princip je nejběžnější)

Boční upevňovací a zasklívací lišty bez připevňovacích článků

Uchycení bočních upevňovacích a zasklívacích lišt bez připevňovacích článků

Způsoby čelního uchycení výplně

2.4 spoje mezi prvky nosné kostry pláště a rámových dílců Technologie provádění spojů je do značné míry ovlivňována způsobem montáže obvodového pláště. Zatímco u rámů průsvitných výplní se tato otázka jeví jednoznačnou, lze spoje mezi prvky nosné kostry v závislosti na způsobu montáže dělit na: 1) spoje mezi prvky sestavovanými do prefabrikovaných rámů, 2) spoje mezi prvky kostry prováděné na staveništi při vlastní montáži 1) Spoje mezi prvky sestavovanými do prefabrikovaných rámů Spojování prvků rámů lze provádět: a) svařováním b) šroubováním c) spojováním pomocí kolíků d) lepením

a) Svařování: Výhody: vodotěsnost spojů, jejich pevnost, příznivý estetický vzhled Nevýhody: vysoké investiční a provozní náklady s vyloučením možnosti provádět antikorozní ochranu před vlastní montáží rámu. Antikorozní ochranu povrchů lze provádět teprve na hotových rámech po zpracování svarů. b) Šroubování: Výhody: malé nároky na vybavení výrobny a možnost spojování prvků s provedenou antikorozní ochranou Nevýhody: vysoká pracnost a nutnost těsnění spár tmelením c) Spojování pomocí kolíků: Fixování kolíků je zajištěno třením, neboť při jeho vtlačování dochází k plastické deformaci části profilu v okolí otvoru d) Lepení: Výhody: jako u spojů šroubových Nevýhody: nutnost přípravy lepených ploch, vysoké nároky na kvalifikaci pracovníka a čekací doba na vytvrzení lepidla

Hlavní odlišnosti spojů mezi tyčovými prvky obvodových plášťů kostrového typu ve srovnání se způsoby vytváření prefabrikovaných rámů lze shrnout do následujících 3 bodů: a) Spoje mezi prvky kostry musí umožňovat co nejjednodušší provádění a nejjednodušší vybavení vzhledem k nutnému požadavku max. snížení pracnosti při montáži b) Spoje mají ve většině případů dilatační charakter, což znamená, že musí být řešeny tak, aby zajistily možnost posunů spojovaných prvků c) Je nutno zachovávat určitý sled montáže jednotlivých prvků. Při sestavování prefabrikovaných rámů není z konstrukčního hlediska rozhodující, v jakém sledu jsou jednotlivé prvky sestavovány. Při montáži roštu je naproti tomu nutno rozlišovat, které prvky nebo i větší celky je nutno osadit nejdříve a které prvky budou osazovány dodatečně.

Spojování prvku rámů šroubovými spoji pomocí vložek

Spojování prvku rámů pomocí kolíku

Spojování prvků rámů lepením

Děkuji za pozornost