Poměry m * /m na Fermiho ploše pro některé kovy Kovm*/mm*/m lithium (Li)1,2 berylium (Be)1,6 sodík (Na)1,2 hliník (Al)0,97 kobalt (Co)14 nikl (Ni)28 měď.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
I. Statické elektrické pole ve vakuu
Vedení el. proudu v různých prostředích
Supravodivost.
POLOVODIČE.
4.4 Elektronová struktura
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Pavel Jiroušek, Ondřej Grover
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Historie polovodičových součástek I.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
Je-li materiál polovodič, vede proud?
Fyzika kondenzovaného stavu
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Elektromagnetická interakce elektrickámagnetická složka.
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Fyzika kondenzovaného stavu
Anihilace pozitronů v polovodičích záchyt pozitronů ve vakancích mechanismy uvolnění vazebné energie: 1. tvorba páru elektron-díra 2. ionizace vakance3.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Fyzika nízkých teplot - Supravodivost
Elektrotechnologie 1.
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Ještě trochu něco více o atomech.
Fyzika kondenzovaného stavu
XII. Nízké teploty KOTLÁŘSKÁ 14. KVĚTNA 2008 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Elektronová struktura atomů
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Michal a Tomáš Odstrčil.  Historie  Supravodiče I. a II. Typu  Zajímavé vlastnosti  BCS teorie  Vysokoteplotní supravodivost  Speciální typy supravodičů.
Struktura atomu a chemická vazba
Polovodič - měrný odpor Ω -1 m Ω -1 m -1 závisí na teplotě, na poruchách krystalové mříže koncentraci příměsí, na el. a mag. poli, na záření.
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Zpracoval: Michal Kuča
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 11. DUBNA 2012 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Gymnázium Jakuba Škody v Přerově Milan Suchánek Kristýna Kučová 3.A.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
Fyzika kondenzovaného stavu 7. prezentace. Kvantování kmitů mříže  elastické vlny v krystalu jsou tvořeny fonony  tepelné kmity v krystalech  tepelně.
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
Fyzika kondenzovaného stavu
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) ROZDĚLENÍ A PODSTATA MAGNETISMU
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Fyzika kondenzovaného stavu
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Náboj a elektrické pole
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Poměry m * /m na Fermiho ploše pro některé kovy Kovm*/mm*/m lithium (Li)1,2 berylium (Be)1,6 sodík (Na)1,2 hliník (Al)0,97 kobalt (Co)14 nikl (Ni)28 měď (Cu)1,01 zinek (Zn)0,85 stříbro (Ag)0,99 platina (Pt)13

Pásový diagram izolantu a polovodiče E g < 3 eV – polovodič E g > 3 eV – izolant efektivní hmotnost díry efektivní hmotnost elektronu orientačně:

Rovinná reprezentace polovodičového krystalu (Si) vlastní polovodičpolovodič npolovodič p

Příměsové polovodiče typ N typ P donory – 5 valenčních elektronů (arsen, fosfor,…) akceptory – 3 valenční elektrony (bór, hliník)

Pásový diagram p-n přechodu

Tranzistor  1947 – W. Schockley, J. Bardeen, W.H. Brattain (Nobelova cena 1956)

Supravodivost  Heike Kamerlingh-Onnes ( ) - zkapalnil Helium - dostal se až k teplotě 1K – sděluje svůj objev výrazného poklesu odporu Hg v oblasti teplot 4,2 K – hovoří o náhlé změně odporu Hg - další podobné případy (7,2 K – Pb, 3,7-5,3 K – Sn) - březen 1913 – poprvé hovoří o supravodivosti  klasická fyzika neumí supravodivost vysvětlit

Pokles odporu Hg (H. Kamerling-Onnes 1911) Leiden Communications 124c ( )

Pokusy H. Kamerlingha-Onnese  nabuzení a „zaklíčování supravodivých magnetů  B(t) = B(t = 0)exp(-t / t R )  T < T c – pokles odporu alespoň o 6 řádů (měření H.K-O) - poslední měření H.K-O – pokles o 12 řádů  1962 – v USA pokus, kdy proud procházel cívkou 2,5 roku (     m)  v současnosti je vysoká stabilita perzistentních proudů v supravodičích s úspěchem využívána např, v laboratořích, urychlovačích, v lékařství (NMR), …

Postřehy plynoucí z experimentů  odpor supravodiče je nekonečně malý (R  0 raději než R=0 – nepatrné množství „nesupravodivých“ elektronů v soustavě a T  0)  je možné „zamrazit“ („zaklíčovat“) mg. pole a dosáhnout obrovské stability pole (trvalé nevymírající proudy v supravodivé cívce – perzistentní proudy)  perzistentní proudy jsou v supravodiči metastabilní (neodpovídají rovnovážném TDM stavu – stav bez proudu má ještě nižší energii)  nelze vytvořit použitelné supravodivé „akumulátory energie“ z čistých kovů (existence B c ) – např Pb…B c (T  0) = 0,0803 T (- šlo by to se silně znečistěnými slitinami)

Vysokoteplotní supravodiče  1987 – Y 1 Ba 2 Cu 3 O 7-y … T c  100 K

Meisssnerův-Ochsenfeldův jev  Berlín, supravodič, nezávisle na své historii, vytlačuje (vratně) magnetickou indukci B ze svého vnitřku

Meissnerův–Ochsenfeldův jev  M-O  supravodič není pouhým ideálním vodičem s nulovým odporem  ideální vodič - mg. pole  stínící proudy  na povrchu id. vodiče vznikne taková mg. indukce, že se pole uvnitř vyruší  stav id. vodiče závisí na jeho předchozí historii!  supravodič - B je vypuzena z vnitřku supravodiče při T  T c bez ohledu na jeho předchozí historii (zda byl předtím zmagnetizován či ne)

Rovnice bratrů Londonů (Fritz London, Heinz London ) (Fritz London, Heinz London ) hloubka vniku mg. pole - proudová hustota transportního proudu „supravodivých částic“ j s = 2e  v s

Izotopový jev (1950)  na supravodivost má vliv i krystalová mříž  závislost kmitů mříže na nukleonovém čísle A analogie s mechanickým oscilátorem Experimentálně prokázáno, že: T c = konst  M -1/2

Supravodiče I. typu  např. Pb, Sn, In  mají jedinou kritickou indukci B c  při vnějším poli B  B c vniká toto pole jen do hloubky L pod povrch supravodiče  na povrchu supravodiče tečou stínící Meissnerovy proudy (jen do hloubky L )  stínící proudy nepřenáší náboj v objemu supravodiče!  v masivním supravodiči tečou stínící i transportní proudy po jeho povrchu

Supravodiče II. typu vírové vlákno - dvě kritické indukce B c1, B c2 (B c1 < B c2 ) - při B < B c1 – chovají se stejně jako supravodiče I. typu - při B c1 < B < B c2 - mg. pole vniká do supravodiče (vírovým vláknem) - B > B c2 – supravodič přejde do normálního (nesupravodivého) stavu Vírové vlákno má normální nesupravodivé jádro, jímž proniká mg. tok do vzdálenosti L od osy víru.

Kvantování magnetického toku fluxoidfluxon uzavřená dráha obepínající „díru“ jíž proniká mg. tok  = BS (B-indukce v díře, S plocha vymezená křivkou  ) Pokud je dráha  vedena „hluboko“ (> L ) v supravodiči, potom v této hloubce netečou proudy a fluxoid je  = n  0. (  0 =h/2e)

Mikroskopická teorie supravodivosti  1957 – J. Bardeen, L.N. Cooper, J.R. Schrieffer (BCS teorie – Nobelova cena 1972)

Idea párování (elektronů) - L. N. Cooper  2 elektrony nad „Fermiho mořem“ mohou vytvořit pár, kde energie připadající na 1 elektron < E F  maximální stabilita páru - vlnové vektory elektronů jsou antiparalelní ( - spiny elektronů mají hodnoty (↑,↓)  maximální stabilita páru - vlnové vektory elektronů jsou antiparalelní (k, -k) - spiny elektronů mají hodnoty s, -s (↑,↓)  „velikost“ páru  m (!!! – v objemu jednoho kuperonu může ležet těžiště dalších párů)

Vazebná energie Cooperova páru  D – Debeyův kmitočet N (0) – hustota elektronových stavů na Fermiho mezi E F V ef – interakční dvoučásticový potenciál fononové interakce mezi elektrony a mřížkou (pro 0  D V ef  0,  >  D V ef = 0)

Cooperovy páry - Cooperův pár –boson („pseudoboson“) - Cooperův pár – boson („pseudoboson“) - Boseho-Einsteinův kondenzát párů v prostoru hybností - v základním stavu je makroskopický počet párů (kondenzát) Vlnová f-ce kondenzátu: hustota párů v kondenzátu