PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/01.0028 Možnosti dalšího vzdělávání Zdroj: MŠMT, NSK, CUCU ÚK o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Možnosti dalšího vzdělávání Šluknov Pracovní workshop v rámci projektu: PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
Národní soustava kvalifikací (NSK) Evropský rámec kvalifikací (EQF)
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Víme jak na to! Jiná cesta k výučnímu listu SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora Další vzdělávání Dílčí kvalifikace UNIV 2 Kraje Budoucnost.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Setkání kariérových poradců
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Podpora procesů uznávání
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/ Možnosti dalšího vzdělávání Zdroj: MŠMT, NSK, CUCU ÚK o.p.s.

Obsah: představení projektu PDV definice DV a systém celoživotního učení zákon č. 179/2006 Sb. uznávání výsledků dalšího vzdělávání – dílčí kvalifikace možnosti účastníků DV možnosti vzdělávacích institucí a sociálních partnerů jako poskytovatelů DV Národní soustava kvalifikací vyhláška č. 176/2009 Sb. CUCU ÚK o.p.s. a síť místních center možnosti Gymnázia, SOŠ a SOU, o.p.s., Litoměřice

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji reg.č. CZ1.07/3.2.06/ projekt v rámci OPVK Realizátor: VOŠ a SŠ, Varnsdorf, p.o. Termín: od do Cíl projektu: poskytování informací o ucelené nabídce vzdělávacích kurzů a autorizovaných osobách v Ústeckém kraji. Dílčím cílem je podpora vzájemné spolupráce vzdělávacích institucí a sociálních partnerů.

Cílová skupina projektu: účastníci DV, pracovníci vzdělávacích institucí partnerem projektu je Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje o.p.s. (zákon č. 179/2006 Sb.) -podpora nabídky DV: informační letáky web-portál Více informací o projektu: Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji reg.č. CZ1.07/3.2.06/

Další vzdělávání Definice DV (v zákoně č. 179/2006 Sb.) –Další vzdělávání je veškeré vzdělávání, které není počátečním Základní typy DV –Profesní (vč. rekvalifikací, směřující k NSK a normativního vzdělávání) –Občanské –Zájmové

CELOŽIVOTNÍ UČENÍ (VZDĚLÁVÁNÍ) POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ (zejm. vzdělávání dětí a mládeže) DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH vč. VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH VE ŠKOLÁCH ZŠ, SŠ, VOŠ, VŠ DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH SOUKROMÉ VZDĚLÁVACÍ INSTITUCE + PODNIKY

Nejčastější důvody účasti v dalším vzdělávání zlepšit kariérní perspektivu, dělat lépe – 32 % šance získat (změnit) zaměstnání – 10 % snížit (eliminovat) ztrátu zaměstnání – 8 %

Poskytovatelé dalšího vzdělávání Podniky a podnikové vzdělávací instituce (43 %) Vzdělávací instituce (28 %) Školy (10 %)

Vize škol „Školy poskytující počáteční i nejrůznější druhy dalšího vzdělávání (včetně uznávání výsledků dalšího vzdělávání) nejen žákům, ale i dospělým a seniorům, a to jak s ohledem na jejich možnosti, zájmy a předpoklady, tak s ohledem na potřeby regionálního trhu práce.“

Přidaná hodnota pro školy - rozvinout potřebné profesní kompetence PP: pro práci s dospělými vzdělávajícími se pro roli hodnotitele a průvodce u autorizované osoby - vyšší respekt k požadavkům světa práce - rozvoj spolupráce se sociálními partnery - vznikají nová partnerství

Zázemí v právních předpisech záměr vytvořit zákon o dalším vzdělávání schválen zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, nabyl účinnosti dne nabyla účinnosti vyhláška č. 208/2007 Sb., o podrobnostech stanovených k provedení zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání – podrobnosti o NSK 2009 – zrušení vyhlášky č. 524/2004 Sb. a účinnost nové vyhlášky č. 176/2009 Sb., o akreditaci zařízení k provádění rekvalifikace uchazečů o zaměstnání a zájemců o zaměstnání 2011-… - příprava novelizace zákona

Zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání

Uznávání výsledků DV spolupráce vzdělávacích institucí, zaměstnavatelů a ÚP kvalifikační a hodnotící standardy – kvalita pravidla udělování, prodlužování platnosti a odnímání autorizace k ověřování výsledků DV autorizované osoby - kvalita uznávání: - kvalita hodnotitelů; - kvalita průvodců; - kvalita procesu; - kvalita rekvalifikací; - odpovídající vybavení.

DEFINICE POJMŮ: Dílčí kvalifikace = odborná způsobilost fyzické osoby vykonávat řádně určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností v určitém povolání, popřípadě ve dvou nebo více povoláních, v rozsahu uvedeném v kvalifikačním standardu

Úplná kvalifikace = odborná způsobilost fyzické osoby vykonávat řádně všechny pracovní činnosti v určitém povolání - kompletní sada dílčích kvalifikací vede k získání úplné kvalifikace následné složení závěrečné zkoušky umožňuje získání výučního listu v daném oboru.

Vztah mezi DK a ÚK a)skládající b)skládající/stupňovitá c)profilující d)skládající/profilující e)navazující f)rozvíjející g)související ÚK = DK1 + DK2 + DK3 ÚK = DK1 nebo DK2 nebo DK3 ÚK = (DK1 + DK2) nebo (DK3+DK4+DK5)

„Úspěšným složením zkoušek z jednotlivých dílčích kvalifikací je možné snadnějším a především rychlejším způsobem získat u autorizovaných osob výuční list na zájmové pracovní profese.“ - lidem mohou být uznány odborné znalosti a dovednosti nezávisle na způsobu, jak je získali

Proč – příběh Petry Petra je vyučená švadlena, která po dvou letech práce v oděvní výrobě nastoupila do cukrárny své kamarádky. Tady se naučila nejprve vyrábět zmrzliny a posléze i zhotovovat širokou plejádu úžasných zákusků. Pak se přestěhovala do jiného města, kde se snažila najít nové zaměstnání. Nebyl tam žádný oděvní provoz, zato několik cukráren. I když uměla řadu činností, které by v nich uplatnila, ani v jedné ji nepřijaly. Na své cukrářské dovednosti totiž neměla žádný kvalifikační doklad; Jediné, co měla, byl výuční list švadleny.

Možnosti Petry obrátit se na úřad práce obrátit se na CUCUÚK o.p.s. - resp. síť místních center v ÚK vyhledat si na registru kvalifikací autorizované osoby

Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje o.p.s. -CUCU ÚK vzniklo jako jeden z výstupů projektu UNIV -poradenství pro uznávání výsledků předchozího učení dle zákona č. 179 /2006 Sb. –koordinace vzdělávací nabídky Místních center uznávání a celoživotního učení ÚK- vybrána ze škol zapojených v systémovém projektu UNIV. –poskytování podpory rozvoje celoživotního vzdělávání –koordinace vzdělávací nabídky a poskytování metodické pomoci při její tvorbě –předkládání a řízení projektů v oblasti vzdělávání

Síť Místních center uznávání a celoživotního učení v ÚK Kontakt: CUCU ÚK o.p.s. Bratislavská Varnsdorf

Národní soustava kvalifikací (NSK) = každá kvalifikace má svůj standard a ten umožňuje ověřit, co ten který člověk opravdu umí

Národní soustava kvalifikací registr všech kvalifikací uplatnitelných na aktuálním trhu práce v ČR: –popisuje, co která kvalifikace vyžaduje –i způsob a podmínky vedoucí k jejímu získání obsahuje především kvalifikace řemeslných oborů je průběžně doplňován kvalifikacemi vyšších úrovní

Počet uskutečněných zkoušek v období 1/2009 – 12/2010

Vyhláška č. 176/2009 Sb., o akreditaci zařízení k provádění rekvalifikace uchazečů o zaměstnání a zájemců o zaměstnání

Vyhláška č. 176/2009 Sb. Umožnění nových forem vzdělávání –prezenční –distanční –kombinace forem Nové pojetí definice teorie a praxe –teoretická výuka (45 min.) –praktická výuka (60 min.) - definice (řízená činnost) –teoreticko-praktická výuka zrušena

Vyhláška č. 176/2009 Sb. Změna oproti vyhlášce č. 524/2004 Sb. –pokud existuje dílčí kvalifikace dle zákona č. 179/2006 Sb., lze akreditovat rekvalifikační kurz pouze dle kvalifikačních standardů! –např. dřívější RK Zednické práce –dnes úplná kvalifikace Zedník (36-67-H/01) DK Zedník ( H) DK Zhotovitel zateplovacích systémů ( H)

Vyhláška č. 176/2009 Sb. Celý vzdělávací program předložený k akreditaci: musí být v souladu s kvalifikačním standardem DK (profil absolventa, učební plán, učební osnovy, závěrečné zkoušky, osvědčení o rekvalifikaci) musí mít název vzdělávacího programu = název dílčí kvalifikace musí mít název pracovní činnosti = název dílčí kvalifikace musí splňovat minimální hodinovou dotaci (minimální hodinové dotace vybraných RK na MŠMT) musí obsahovat kód dílčí kvalifikace

Vyhláška č. 176/2009 Sb. –následuje zkouška u autorizované osoby a úspěšný žadatel získá doklad o absolvování odborné zkoušky dle Zákona č. 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání = Osvědčení o získání dílčí kvalifikace

Vyhláška č. 176/2009 Sb. Vzory osvědčení k rekvalifikacím Vzor osvědčení pro klasický rekvalifikační program Vzor osvědčení pro vzdělávací program směřující ke zkoušce dle NSK (zákona č. 179/2006 Sb.) Vzor osvědčení pro vzdělávací program směřující ke zkoušce dle jiných právních předpisů (např. BOZP)

Nabídka RK vzdělávacích institucí - vzdělávací instituce jsou povinné pravidelně aktualizovat svoji nabídku rekvalifikačních programů a nabízet kurzy dle osnov dílčích kvalifikací, jakmile jsou vydány. - nabídka RK škol – pro obory zapsané v rejstříku škol a školských zařízení – bez akreditace jakéhokoliv ministerstva

Děkuji za pozornost Ing. Michaela Rozborová Telefon: