Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Téma D9 REINVESTOVANÉ ZISKY INVESTIČNÍCH FONDŮ, POJIŠŤOVACÍCH SPOL. A PENZIJNÍCH FONDŮ.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
POJIŠTĚNÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_06 Název materiálu: SPOŘENÍ – DĚTI, ZÁJMY Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
NEDEPOZITNÍ FINANČNÍ INSTITUCE Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Kolektivní investování
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Čtvrtá přednáška z UCPO
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Komerční pojišťovna.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Ekonomické aspekty podnikání pojišťoven.
Pojišťovnictví.
Hospodaření pojišťoven
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční analýza pojišťoven.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Marketingové řízení pojišťoven.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph. D
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pojistný trh Eva Ducháčková. Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, s. ISBN
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Specifika pojišťovací služby abstraktní služba spojena s nahodilostí - není známo: –zda skutečnost nastane –subjekt, který bude událostí postižen –časový.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
N_ESFS Ekonomika subjektů finančních služeb  Vysoká škola finanční a správní téma č. 10 Základy ekonomiky pojišťovnictví a komerčních pojišťoven Vyučující.
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kolektivní investování
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Podniková ekonomika.
Komerční pojišťovna.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Kolektivní investování
Ukazatele pojistného trhu
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Solventnost pojišťovny
Transkript prezentace:

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Ekonomika komerční pojišťovny  Ekonomika komerční pojišťovny (pojišťovacího podniku) - vysvětluje a zkoumá ekonomické vztahy související s pojišťovací a podnikatelskou činností komerční pojišťovny.  Základní filosofií zákona o pojišťovnictví je přechod státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění od tzv. materiální kontroly ke kontrole solventnosti a managementu.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Základní kapitál Minimální výše základního kapitálu tuzemské pojišťovny je pro provozování pojišťovací činnosti podle: a)Jednoho nebo více pojistných odvětví životních pojištění – Kč b)Pojistných odvětví neživotních pojištění 1.Pro odvětví uvedená pod čísly 1,2,8,9 a 18 celkem – Kč

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Základní kapitál 2.Pro odvětví uvedená pod čísly 3,4,13,16 a 17 celkem – Kč 3.Pro odvětví uvedená pod čísly 7,10,14 a 15 celkem – Kč 4.Pro odvětví uvedená pod čísly 5,6,11 a 12 celkem – Kč Základní kapitál zajišťovny se sídlem v České republice činí nejméně Kč.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Technické rezervy životního pojištění a) rezerva na nezasloužené pojistné, b) rezerva na pojistná plnění, c) rezerva pojistného životních pojištění, d) rezerva na prémie a slevy, e) rezerva životních pojištění, je-li nositelem investičního rizika pojistník f) rezerva na splnění závazků z použité technické úrokové míry, g) rezerva pojistného neživotních pojištění, h) jiné rezervy.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Technické rezervy neživotního pojištění a) rezerva na nezasloužené pojistné, b) rezerva na pojistná plnění, c) rezerva na prémie a slevy, d) vyrovnávací rezerva, e) rezerva pojistného neživotních pojištění, f) jiné rezervy.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Schéma zaslouženého a nezaslouženého pojistného vznik pojištění konec kalendářního roku výroční den pojištění zasloužené nezasloužené pojistné pojistné

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Finanční umístění  Finančním umísťováním realizuje každá komerční pojišťovna investiční strategii (politiku) a investiční činnost. Zákon a vyhláška omezují realizaci investiční činnosti, a to zásadami finančního umístění, jeho skladbou a limity.  Komerční pojišťovny investují dočasně volné peněžní prostředky spravovaných technických rezerv a také část svého vlastního kapitálu s cílem zhodnocovat je na finančním trhu.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Zásady finančního umístění  zásada bezpečnosti, která určuje, že jednotlivé složky finančního umístění musí poskytovat záruku návratnosti vložených prostředků,  zásada rentability, která ukládá, aby jednotlivé složky finančního umístění zabezpečovaly výnos z jejich držby nebo zisk z jejich prodeje,

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Zásady finančního umístění  zásada likvidity, což znamená, že v závislosti na charakteru provozované pojišťovací činnosti musí být část finančního umístění aktiv, jejichž zdrojem jsou technické rezervy, uložena tak, aby tyto prostředky byly pohotově k dispozici k plynulé úhradě výplat pojistných plnění,  zásada diverzifikace, která znamená, že jednotlivé složky finančního umístění musí být rozloženy mezi větší počet právnických osob, mezi nimiž není vztah ovládané a ovládající osoby, ani osob, které jednají ve shodě.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Investiční činnost  Cílem investiční činnosti je zhodnocení kapitálu, který pojišťovny vlastní a spravují. Komerční pojišťovna však musí investovat takovým způsobem, aby byla schopna v jakémkoli okamžiku v budoucnosti plně dostát svým závazkům vůči klientům.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Investiční činnost Důležitým aspektem investiční činnosti komerční pojišťovny je objem jejích technických rezerv, který je ovlivněn zejména následujícími faktory:  strukturou pojištění v pojistných odvětvích,  počtem pojistných smluv, které pojišťovna spravuje,  mírou využití zajištění, popřípadě jiných způsobů eliminace pojistně - technického rizika.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Solventnost  Cílem podnikaní komerční pojišťovny je řídit a vykonávat pojišťovací činnost a ostatní navazující činnosti, aby byla především zohledněna její solventnost, likvidita a rentabilita.  Solventnost komerční pojišťovny chápeme jako schopnost pojišťovny nebo zajišťovny trvale zabezpečit vlastními zdroji úhradu závazků z pojišťovací nebo zajišťovací činnosti.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Solventnost  Pojišťovna nebo zajišťovna je povinna po celou dobu své činnosti mít vlastní zdroje nejméně ve výši požadované míry solventnosti, kterou se rozumí výše vlastních zdrojů vypočítaná způsobem, který stanoví ministerstvo vyhláškou. Vlastní zdroje musí být po celou dobu činnosti pojišťovny nebo zajišťovny kryty odpovídající hodnotou jejích aktiv.  Jedna třetina požadované míry solventnosti tvoří garanční fond.

Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA Garanční fond  Kč, jestliže je provozována pojišťovací činnost podle jednoho nebo více pojistných odvětví životních pojištění,  Kč, jestliže je provozována pojišťovací činnost podle jednoho nebo více pojistných odvětví č. 10 až 15 neživotních pojištění,  Kč, jestliže je provozována pojišťovací činnost podle jednoho nebo více pojistných odvětví neživotních pojištění jiných než uvedených pod číslem 10 až 15.