B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v krizovém řízení a spolupráce s odborníky
Advertisements

ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
ZŠ Liberec, ul. 5. května B.R.A.I.N. team.
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Vysoké učení technické v Brně
Studijní program Stavební inženýrství
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
T1 Východiska. Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt)
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Systémy pro podporu managementu 2
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Kybernetika Jakub Ježek 3IT.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
prof. Ing. Hartl Martin, Ph.D.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Bakalářský obor STM-ECTS Manažerská informatika. Vidíte své budoucí uplatnění spíše v managementu a řízení, než v čistě inženýrské/technické pozici? Chcete.
Základní seznámení s biomechanikou
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.

Úvod do psychologie
Katedra počítačů ČVUT FEL Program STM Obor Web a Multimédia (garant oboru: prof. Jiří Žára)
Praktická využití UNS V medicínských aplikacích Jan Vrba 2006.
prezentuje prof. Ing. Václav Hlaváč, CSc. Katedra kybernetiky FEL ČVUT
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
PACS Picture Archiving and Communication System
BIOKYBERNETIKA Organizace výuky BIO/LS Kontakty Ing. Lucie Houdová, Ph.D. – přednášející, cvičící Místnost: UN526 Konzultační.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
1 Masarykova univerzita - partner pro spolupráci s aplikační sférou Eva Janouškovcová Jan Alán, Jan Brulík Centrum pro transfer technologií MU 6. března.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze špičková, otevřená, přátelská.
Úvod do psychologie Výzkumy Jak nás ovlivňuje hlas, nemáme-li přímý kontakt s mluvčím? Jak ovlivňuje grafické zpracování mapy vnímání a rozhodování.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
v oblasti biomedicínské a klinické techniky na Dnech otevřených dveří
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Zpráva o studiu za rok 2016 Zdeňka Chmelíková
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Vědní obory zabývající se informacemi
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Úvod do psychologie II. přednáška
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium

Transkript prezentace:

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod  Předpona bio-  biomedicína  biomedicínské inženýrství  biomedicínská informatika  bioinformatika  biokybernetika  biotechnologie

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Interdisciplinární charakter

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Oblasti biomedicínského inženýrství  aplikace inženýrské systémové analýzy (fyziologické modelování, simulace, řízení) na biologické problémy;  detekce, měření a monitorování fyziologických signálů (tj. biosenzory a biomedicínská instrumentace);  diagnostická interpretace pomocí metod zpracování signálů aplikovaných na bioelektrická data;  terapeutické a rehabilitační procedury a přístroje (rehabilitační inženýrství);  přístroje pro náhradu či posílení funkcí těla (umělé orgány);  počítačová analýza dat pacientů a klinické rozhodování (tj. lékařská informatika a umělá inteligence);  lékařské zobrazování (tj. grafické znázornění anatomických detailů nebo fyziologických funkcí);  vytvoření nových biologických produktů (tj. biotechnologie a tkáňové inženýrství).

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Hlavní oblasti výzkumu  výzkum nových materiálů a konstrukcí pro implantované umělé orgány a skeletární náhrady;  návrh instrumentace pro sportovní lékařství;  vývoj nových dentálních materiálů a konstrukcí;  návrh komunikačních pomůcek pro postižené;  studium dynamiky plicní tekutiny;  studium biomechaniky lidského těla;  vývoj materiálů použitelných jako náhrada lidské kůže

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Hlavní oblasti výzkumu (pokr.)  vývoj nových diagnostických nástrojů pro analýzu krve;  počítačové modelování funkce lidského srdce a mozku;  tvorba nových metod a softwaru pro analýzu lékařských dat;  analýza bezpečnosti lékařských přístrojů;  vývoj nových diagnostických zobrazovacích systémů;  návrh telemetrických systémů pro monitorování pacientů;  návrh biomedicínských senzorů pro měření proměnných veličin v lidském fyziologickém systému;  vývoj znalostních systémů pro diagnostiku;  aplikace metod strojového učení na podporu diagnostiky;  návrh zpětnovazebních řídicích systémů pro dávkování léků;  modelování fyziologických systémů lidského těla

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Počítače v medicíně Velké procento činností spojeno s managementem informací:  získávání a zaznamenávání informací o pacientech  konzultace s kolegy  čtení vědecké literatury  plánování diagnostických postupů  navrhování strategií pro péči o pacienta  interpretace laboratorních výsledků  interpreteace radiologických vyšetření  vedení případových studií

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Odlišnost medicíny od jiných oborů v práci s informacemi  složitost  nejistota  starost společnosti o pacientovo zdraví  výsledná potřeba optimálního rozhodování  efektivní organizace a management velkých objemů dat

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu a v klinické praxi?  Co jsou integrovaná prostředí managementu informací a jak by mohla ovlivnit lékařskou praxi a biomedicínský výzkum v příštích letech?  Co znamenají pojmy lékařské počítačové vědy, lékařská informatika, klinická informatika, ošetřovatelská informatika, bioinformatika a zdravotnická informatika?  Proč by se měli zdravotníci a studenti medicíny učit o konceptech lékařské informatiky a informatických aplikacích?  Jak změnil vývoj minipočítačů, mikroprocesorů a Internetu povahu biomedicínského využití počítačů?  Jaký má vztah lékařská informatika ke klinické praxi, biomedicínskému inženýrství, molekulární biologii, rozhodování, informatice a počítačovým vědám?  Čím se odlišují informace v klinické medicíně a zdravotnictví od informací v základních vědách (matematice, fyzice, chemii)?  Jak mohou změny ve výpočetní technice a způsobu financování lékařské péče ovlivnit integraci medicínského využití počítačů do klinické praxe?