Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační systém krizového řízení kraje
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Řízení přístupových práv uživatelů
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Plánování zajištění jakosti produktu dle ISO/IEC 9126 Princip a představení praktického řešení Robert Pergl Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
INTESPOJ Návrh standardizace Informačních systémů
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Požadavky na další funkce systému ePUSA verze 2.0 Projektová dokumentace.
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
Informační kulturní portál
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Internetové poradenství na portálech e-Governmentu Jana Andrýsková, Jiří Hřebíček Provozně ekonomická fakulta, MZLU Brno.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
© Ing. V. Šebek, CSc. Řízení projektů a podnikových procesů 1/9 9. Tvorba modelů v procesně řízeném podniku  Způsoby modelování  Základní postupy a role.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Informační systém UNIV 2 Kraje Ing. Marek Kocan , UNIV 2 KRAJE, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o.
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Nový obchodně technický systém ČEPS, .a.s
Semestrální projekt Správa webových konferencí Mendelova univerzita Aplikace vývojových technik Jakub Matoušek Květen 2012.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 eLearning teoreticky a prakticky Roman Malo.
Pro podporu začlenění České republiky do EU Microsoft s.r.o. „Informatická podpora procesů vzdělávání “
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Univerzitní informační systém Milan Šorm.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
UIS pro uživatelů Milan Šorm. 20. října 2006UIS pro uživatelů2 Obsah prezentace Struktura informačního systému UIS na MZLU v Brně Srovnání.
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 eLearningový systém ELIS Roman Malo
Vypracoval / Roman Málek
as4u advanced system for you
Univerzitní informační systém podpora hlavní činnosti univerzity
Úvodní slovo o sekci SJS
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Nástroje podpory uživatelů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
GaP a správa úvazků.
Transkript prezentace:

Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně

2 eLearning na MZLU postupný rozvoj postupný rozvoj nekoordinované aktivity jednotlivých učitelů nekoordinované aktivity jednotlivých učitelů nerovnováha mezi fakultami nerovnováha mezi fakultami diskuse o volbě přístupu k řešení diskuse o volbě přístupu k řešení projekt ELIS projekt ELIS

3 Cíle projektu ELIS rozšíření informačních systémů university rozšíření informačních systémů university o systémy zaměřené na výuku vytvoření prostředí pro možné zavedení a podporu distančních forem vzdělávání vytvoření prostředí pro možné zavedení a podporu distančních forem vzdělávání zefektivnění některých aktivit v rámci současných forem studia (testování, distribuce učebních zdrojů, přenos organizačních informací, …) zefektivnění některých aktivit v rámci současných forem studia (testování, distribuce učebních zdrojů, přenos organizačních informací, …) zlepšení použití ICT v rámci výukového procesu zlepšení použití ICT v rámci výukového procesu provádění osvěty ve využívání nástrojů ICT a představení výhod eLearningu provádění osvěty ve využívání nástrojů ICT a představení výhod eLearningu

4 eLearningový systém ELIS platforma pro rozvoj eLearningu platforma pro rozvoj eLearningu komplexní přístup komplexní přístup webový informační systém webový informační systém vlastní vývoj vlastní vývoj integrální součást architektury IS/ICT univerzity integrální součást architektury IS/ICT univerzity objevují se problémy (technické, koncepční, organizační, …) objevují se problémy (technické, koncepční, organizační, …)

5 Důvody vlastního vývoje dominantní pozice UIS na MZLU v Brně dominantní pozice UIS na MZLU v Brně možnost vysoké míry integrace výsledky možnost vysoké míry integrace výsledky analýzy existujících LMS systémů a stavu na jiných vysokých školách analýzy existujících LMS systémů a stavu na jiných vysokých školách poměrně nenáročné úvodní požadavky na systém poměrně nenáročné úvodní požadavky na systém flexibilita a nezávislost flexibilita a nezávislost

6 Znaky vývoje samostatný vývojový tým samostatný vývojový tým iterativní vývoj iterativní vývoj modulární struktura modulární struktura agilní metodiky agilní metodiky využití XML aplikací využití XML aplikací portálové řešení přístupu portálové řešení přístupu

7 Stanovení koncepce systému vymezení pozice systému vymezení pozice systému podpůrný nástroj studia podpůrný nástroj studia podpora všech základních eLearningových aktivit podpora všech základních eLearningových aktivit identifikace metodických východisek identifikace metodických východisek z uživatelského pohledu integrace na datové a prezentační vrstvě z uživatelského pohledu integrace na datové a prezentační vrstvě definice uživatelských rolí definice uživatelských rolí vymezení prioritních části systému vymezení prioritních části systému

8 Schéma systému

9 Ukázka systému

10 Integrace snaha o maximální míru integrace snaha o maximální míru integrace neredundance dat na univerzitě neredundance dat na univerzitě jednotná správa uživatelů jednotná správa uživatelů zajištění standardizovaného rozhraní zajištění standardizovaného rozhraní sdílení aplikací a funkcí sdílení aplikací a funkcí

11 Specifické problémy vývoje získávání zpětné vazby od uživatelů získávání zpětné vazby od uživatelů automatizované testování automatizované testování bezpečnost bezpečnost vyhodnocování vyhodnocování autorské nástroje autorské nástroje strukturování strukturování interaktivita interaktivita multimédia multimédia matematické texty matematické texty spolupráce spolupráce

12 Podpora standardů neeLearningové neeLearningové WCAG WCAG XML aplikace XML aplikace standardy webového prostředí standardy webového prostředí eLearningové eLearningové metadatový ELIS Core metadatový ELIS Core balení obsahu (export/import) balení obsahu (export/import) snaha o podporu standardizace na úrovni obsahu snaha o podporu standardizace na úrovni obsahu

Děkuji za pozornost