Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

VY_52_INOVACE_PRV.3.19_Česká republika_pracovní list
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika 5. ročník
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Česká republika Demokratický stát.
Obyvatelstvo a sídlo.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
EVROPSKá UNIE.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Členění území naší vlasti
Česká republika: povrch, poloha
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Naše vlast Naše vlast je Česká republika. Leží ve středu Evropy.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
Naše vlast – Česká republika
Naše vlast Prvouka – 3. ročník
SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká Republika.
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Česká republika 5. ročník
Prvouka 3. ročník ZŠ „Slovenská republika“
VLAST 6. ročník.
Česká republika Naše vlast.
Členění území naší vlasti
ČLOVĚK A JEHO SVĚT - MÍSTO, KDE ŽIJEME VLASTIVĚDA pro 5.roč. ZŠ  ČESKÁ REPUBLIKA DEMOKRATICKÝ STÁT  POLOHA – VZNIK OBYVATELSTVO  PRACOVNÍ LIST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_11_11_domov  1. znamenající nějaké vlastní lidské obydlí místo, kde jsme doma  2. domovina – výraz znamenající vlast nebo rodnou obec.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_05_Státní_symboly_sousední_státy_kh2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Česká republika Členění státního území ČR.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Naše vlast – Česká republika
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Domov - Obce.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Soňa Maruničová Říjen ročník
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Česká republika - opakování
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Členění území naší vlasti
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Česká republika Členění státního území ČR.
ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_06-21 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Transkript prezentace:

Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA Klára Kneeová UČO: 252133

POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika (Česko) leží uprostřed Evropy. Je to vnitrozemský stát. Sousedí se čtyřmi státy: s Polskem, Slovenskem, Rakouskem a Německem. Od území těchto států je oddělena státní hranicí. Pro zvídavé: Rozloha České republiky je 78 866 kilometrů čtverečných (jsme na 21. místě mezi 43 evropskými státy).

Náš stát je 1. května 2004 členským státem Evropské unie (EU), která usiluje o vytvoření jednotné Evropy – sjednocení všech evropských zemí. K EU se připojují průběžně další státy, které mají zájem stát se jejími členy a jejichž občané v referendu o přistoupení k EU odhlasovali většinově „ano“.

OBYVATELÉ ČESKÉ REPUBLIKY Území České republiky bylo kdysi rozděleno hranicemi na tři historické země – Čechy, Moravu a Slezsko. Tyto země byly už v dávných dobách součástí Českého království – významné evropské země středověku. V České republice žije více než 10 milionů obyvatel. Jsou to Češi, Moravané a Slezané, kteří jsou české, moravské a slezské národnosti (to znamená, že jsou příslušníky skupiny obyvatel se společným jazykem, kulturou, historií atd.). Společně s nimi žijí v České republice příslušníci národnostních menšin (to znamená zástupci jiných národů, se kterými žijeme ve společném státě, např. Slováci, Poláci, Němci, Romové). Úředním jazykem v České republice je čeština.

? ? ? Slyšeli jste někdy o rasové nesnášenlivosti? Vysvětlete, proč by neměli být příslušníci národnostních menšin utlačováni a proč mají zaručena stejná práva jako ostatní občané státu. V některých oblastech naší vlasti hovoří lidé místními nářečími (např. nářečí chodské, slovácké, hanácké, valašské). Některým slovům v nářečí je těžké porozumět. Znáte nějaká taková slova? Vysvětlete spolužákům, co znamenají.

ČLENĚNÍ ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY V České republice je velké množství obcí. Tyto obce spravují území, které je jim přiděleno. Česká republika se člení do 14 krajů (13 krajů + hlavní město Praha). Každý kraj má své krajské město, kde sídlí krajský úřad. V čele krajského úřadu stojí hejtman kraje. Pro zvídavé: Obce s počtem obyvatel nad 3000 nazýváme města. Menším obcím říkáme vesnice. O zájmy obyvatel v meších obcích se stará obecní úřad a starosta, ve městech městský úřad a starosta. Velká města, která se rozdělují na městské části, nazýváme statutární města. Správu statutárních měst zajišťuje magistrát a primátor, v jednotlivých městských částech je to úřad městské části a starosta.

? ? ? S pomocí mapky vyjmenujte všech 14 krajů České republiky. Všimněte si, která města jsou krajskými městy jednotlivých krajů. Zjistěte, kdo je současným starostou vaší obce. Pozvěte ho na besedu, kde vás seznámí se svojí činností a povíte si o možném řešení některých problémů vaší obce (Např. nedostatek parků nebo vzdělávacích středisek, pomoc životnímu prostředí aj.) Vyhledejte, ve kterém kraji se nachází vaše bydliště. Zjistěte co nejvíc zajímavostí ze svého kraje. Chcete-li se dozvědět o životě dětí z jiných krajů naší republiky, napište společně některým kamarádům žijícím v jiném kraji dopis se zajímavostmi ze svého kraje a požádejte je o informace z jejich kraje.

http://www.czech.cz Pro více informací o ČR klikni na tento odkaz Zkus si test o České republice - Klikni sem TEST http://www.czech.cz

STÁTNÍ SYMBOLY ZKUS SPOJIT: a) b) c) d) e) Vlajka ČR Vlajka prezidenta republiky Státní pečeť Malý státní znak Velký státní znak Poslechni si státní hymnu od Škroupa a Tyla, Kde domov můj:

PRACOVNÍ LIST 1. Škrtněte nesprávné: Česká republika leží (V Evropě – v Africe – v Asii). Je obklopena (Severním mořem – Černým mořem – pevninou). Od území sousedních států je oddělena (mořem – státní hranicí). Je to (přímořský – vnitrozemský) stát. 2. Zkuste uhodnout, co znamenají uvedená slova v moravsko-slováckém nářečí. Každé slovo spojte s jedním obrázkem. ERTEPLE TURKYŇ PALAZÓR ŠOHAJ OHARKY