2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Bitvy první světové války
Ukončení 1. světové války
Průběh 1. světové války 3. část.
I T A L I E MONTECASSINO LAZIO.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
Přelom ve válce Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
První světová válka
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Přepadení SSSR, vstup USA do války, přelom ve válce
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
VY_32_INOVACE_2D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
I. světová válka – konec války
Druhá světová válka 2.a 3.etapa Dagmar Zemanová
Monte Cassino Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
II. světová válka 1944 (I.) Petr Machala.
PŘELOM VE VÁLCE U: s. 58 – 63A: s. 38 – 40, 41/1.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
II. světová válka 1945 (II.) Petr Machala.
II. světová válka 1943 Petr Machala.
II. světová válka 1945 (I.) Petr Machala.
II. světová válka 1944 (II.) Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_118 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
světová válka.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
1943 Ztráty Japonců v Tichomoří ( Papua - Nová Guineja, Šalamounovy ostrovy) + Brama = defenzíva Spojenci vítězí v Sev. Africe + vylodění v Itálii ( pád.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
První světová válka 8. třída.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Poválečné uspořádání uč
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_DĚJEPIS
zápas demokracie s totalitními diktaturami
KOORDINACE POSTUPU SPOJENCŮ
zápas demokracie s totalitními diktaturami
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců

od Kurska převaha protihitlerovské koalice spojenci: VB, SSSR a USA (vstup do války 7. 12. 1941) jednání o společném postupu: Moskva říjen 1943: boj až do bezpodmínečné kapitulace Německa a jeho spojenců Rakousko bude obnoveno jako samostatný stát nacisté budou pohnáni k zodpovědnosti vytvoření mezinárodní organizace zajišťující mír a bezpečnost – náhrada za nefunkční Společnost národů

konference v Teheránu – konec roku 1943 (28. listopadu – 1 konference v Teheránu – konec roku 1943 (28. listopadu – 1. prosince 1943) tzv. velká trojka (Stalin Roosevelt, Churchill) první setkání hlavních představitelů SSSR, USA a Velké Británie během druhé světové války řešena koordinace spojeneckých sil závazek otevření západní fronty ve Francii na jaře 1944 Churchil prosazoval proniknutí do Evropy přes Balkán, to nevyhovovalo Stalinovi, který chtěl dostat Balkán pod svůj vliv

Velká trojka v Teheránu http://cs.wikipedia.org/wiki/Konference_v_Teher%C3%A1nu

Vyřazení Itálie (není v uč.) britská vojska donutila německé a italské jednotky ke kapitulaci v severní Africe červenec 1943 – vylodění anglo – amerických vojsk na Sicílii, během měsíce obsazena Mussolini státním převratem svržen a uvězněn nová italská vláda jednala tajně o kapitulaci Němci se nesmířili se ztrátou Itálie, obsadili střed a sever Itálie, osvobodili Mussoliniho a bránili se spojeneckým jednotkám, které se v září vylodili na jihu Itálie

Italská vláda vypověděla Německu válku, přidala se na stranu Spojenců červen 1944 osvobozen Řím, průmyslový sever v německých rukách až do jara 1945

Monte Cassino je benediktinský klášter v Itálii založený v roce 529 sv Monte Cassino je benediktinský klášter v Itálii založený v roce 529 sv. Benediktem z Nursie. Stojí na stejnojmenné, 520 metrů vysoké hoře asi 130 km jižně od Říma, necelé 2 km západně od města Cassino a je nejstarším klášterem západního mnišství. Po staletí sloužil jako vzor pro budování dalších klášterů. Klášter byl prakticky totálně zničen za druhé světové války, během bitvy u Monte Cassina – rozbombardován spojenci jako domnělé místo úkrytu německé armády. http://cs.wikipedia.org/wiki/Benedikt_z_Nursie

Renovované Monte Cassino http://www.treefrogtreasures.com/forum/showthread.php?10529-Monte-cassino http://www.paradoxplace.com/Perspectives/Rome%20&%20Central%20Italy/Montecassino/Montecassino.htm http://www.ckvalaska.cz/poznavaci_zajezdy/italska-mozaika/

Situace v na přelomu 1940 – 1941 Situace 1943 - 1945 http://cs.wikipedia.org/wiki/Druh%C3%A1_sv%C4%9Btov%C3%A1_v%C3%A1lka