Religionistika ...o co vlastně jde?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Základní pojmy a souvislosti
RELIGIONISTIKA „Neutrální popis náboženství vedle té prezentace, již poskytují náboženství sama.“
V současném světě – 2 názory na svět
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Obyvatelstvo a sídlo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Vznik a vývoj náboženských představ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Náboženská mapa současného světa
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RISK Náboženství.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Náboženská mapa současného světa
Rozšíření náboženství ve světě
Filosofie úvod do problému....
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
Hypotézy o původu náboženství Systematika religionistiky
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Téma: Světová náboženství
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Náboženství - úvod Petr Machala.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Opakování - náboženství
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Filosofie křesťanského středověku
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy sociální psychologie
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Sociologie ?.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
N ÁBOŽENSTVÍ, VÍRA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
RELIGIONISTIKA. Základní pojmy teologie – nauka o bohu, bohosloví, víře (nepochybuje o existenci boha) religionistika – věda, která zkoumá náboženství.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Náboženství a církve 1.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
FILOsOFIE A VĚDA.
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Stát Definice, funkce, typy.
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
Fundament a jeho strukturace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
RELIGIONISTIKA představení oboru
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Religionistika ...o co vlastně jde?

Religionistika Religionistika (věda o náboženstvích) je humanitním vědním oborem, který se zabývá studiem náboženství jako jevů lidské kultury v nehodnotící historické perspektivě V religionistice nejsou uplatňována žádná konfesní hlediska Religionistika neposuzuje autenticitu či „pravdu“ náboženství. Programově vylučuje ze svého výkladu transcendentní či nadlidské faktory. Zároveň se ale nesnaží pravdivost náboženských výpovědí zpochybňovat (jako např. tzv. „vědecký ateismus“).

Co je náboženství? Náboženská odpověď: Filosofická odpověď: Zjevení Boha, bohů. Případně lidská odpověď na manifestaci božského Filosofická odpověď: Náboženství zakládá tvorbu lidské kultury N. je ideou, která uskutečňuje pozitivní dějiny N. je iluzí, která způsobuje odzicení a oslabuje pokrok Religionistická odpověď: Náboženství je sociální a historický jev

Pojem náboženství Ve většině světových kultur se nevyskytoval obecný pojem „náboženství“ Např: dín (předislámská Arábie), dharma (buddhismus), islám, tao (taoismus), ... Religio: Relego, -ere: „znovu sebrat“ (Cicero 106 – 43 př.n.l.) Religo, -are: „znovu svázat“ (Lactantius 250 – 325) Religio X superstitio (náboženství X pověra – Antický Řím)

Definice náboženství Obecně přijímaná definice neexistuje Existující definice náboženství lze rozdělit do třech základních skupin: Substanční : náboženství jako vztah k bohu či bohům, k posvátnu, k numinózní transcendenci Funkcionální : náboženství jako odpověď na lidské potřeby ochrany, ukotvenosti, soudržného systému hodnot Sémiotická: náboženství jako systém určitých typických znaků jako nábožensky vykládané skutečnosti, nábožensky vykládané zkušenosti, nábožensky vykládané normy, výklad empirické skutečnosti ve světle věřícími předpokládané skutečnosti neempirické

Některé podstatné znaky náboženství Nábožensky vykládané skutečnosti Nábožensky vykládané zkušenosti Nábožensky vykládané normy

Religionistika Vs. Teologie Teologie sice také nazírá náboženství kriticky, ale jen po určitou mez; o některých věcech se v ní nepochybuje Naproti tomu v religionistice musí být každý předpoklad „pouhou hypotézou“ Teologie fakta hodnotí eticky a snaží se stanovit pravdu, Religionistika fakta popisuje, klade do historických, společenských a jiných souvislostí a snaží se porozumět jejich významu pro členy dané skupiny

Musí být/měl by být religionista věřící??? Někdy se uvádí, že náboženství lze studovat jen „zevnitř“, čímž se míní, že možnost pochopení náboženství se omezuje na věřící lidi, kteří své náboženství při výkladu náboženských jevů zohledňují Tomu je ale třeba namítnout, že religionistika naprosto neusiluje o totéž pochopení, o jaké jde v náboženství nebo v teologii Religionistiku samozřejmě nemusí praktikovat nevěřící lidé; jejím cílem pouze je, aby náboženská příslušnost či nepříslušnost neměla vliv na vědecký výkon Religionistika se snaží o uchopení náboženství jako historického jevu. Bez hudebního sluchu se patrně nelze dost dobře věnovat muzikologii, nicméně muzikologie studuje hudbu, kdežto religionistika studuje lidské představy a lidské chování, a k tomu nepotřebuje tyto představy a chování sdílet

Typologie náboženství Náboženství kmenová (náboženství přírodních národů) – náboženství předliterárních kultur Náboženství národní – náboženské systémy kulturních národů, které znaly písmo, vytvořily státy, ... Starověký Egypt, Přední východ, předkolumbovská Amerika Náboženství světová – univerzální náboženství vzniklá po „etickém zlomu“: Karmanové systémy: buddhismus, džinismus Teistické systémy: zoroastrismus, islám, judaismus, křesťanství Synkretická náboženství: mystéria, gnóze, bahai, new age, cargo kulty

Religionistické pojmy Monoteismus Polyteismus Henoteismus Animismus Manismus Totemismus Deismus Panteismus