Strukturní analýza proteinů pomocí rentgenové difrakce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření s polarizovaným světlem
Advertisements

Termoluminiscenční dozimetrie
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
Šablony GEOLOGIE 6. Vnitřní stavba krystalu
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Infračervená sektrometrie s Fourierovou transformací
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Vyjadřování složení v trojsložkové soustavě
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Bílkoviny a nukleové kyseliny
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
BÍLKOVINY.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Poškození DNA účinkem ionizujícího záření N. Stoklasová M. Caha G. Krejčíková M. Bulínová.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Jak chránit DNA před zářením
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
Stanislava Matějková Štefan Štanga ÚOCHB AV ČR, v.v.i, Praha
Strukturní analýza proteinů pomocí rentgenové difrakce
Rentgenfluorescenční analýza Barbora Vlková Pavel Čupr supervisor: Ing. Tomáš Trojek, Phd.
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Využití moderních laboratorních metod v metalografii a fraktografii
2.2 Difrakční metody.
Disociace vody a koncept pH
Absorpce světla v pevných látkách Copyright © 2003 M. Cetkovský, H. Havliš, J. Mach,
Osvícením ke srážení J. Novotná*, M. Caha**, J. Štoček*** *Gymnázium, Brno, třída Kpt. Jaroše 14 **Gymnázium Velké Meziříčí ***Red Cross Nordic United.
Spektrometrie záření gama Autoři: K. Procházková, J. Grepl, J. Michelfeit, P. Svačina.
Ochrání alkohol DNA před zářením?
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Spektrometrie gama záření
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Elektronová absorpční spektra
Difrakce elektronů v krystalech, zobrazení atomů
RTG fázová analýza Tomáš Jirman, Michal Pokorný
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Helena Brandejská Josef Novák Michal Unzeitig Supervisor: Ing. Petr Průša Týden vědy na Jaderce Rentgenfluoresenční analýza, pomocník nejen při zkoumání.
M. Brablc M. Michl A. Mrkvička L. Těsnohlídková
Spektrometrie gama záření a rentgen-fluorescenční analýza
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Radioaktivní záření, jeho druhy, detekce a základní vlastnosti Týden vědy na FJFI 2016 Matyáš Vohralík (Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice) Dominik Horák.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Únavové poruchy letadel
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Jak poznat dávku z barvy gelu?
Bílkoviny (proteiny).
Mlžná komora Garant: Viktor Löffelmann
Rentgenfluorescenční analýza
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Strukturní analýza proteinů pomocí rentgenové difrakce Jan Hrach, Veronika Mašková

Osnova Teoretický úvod Vlastní práce Závěr Proteiny Krystalizace Difrakce Vlastní práce Závěr

Proteiny složené z aminokyselin základ živých organismů funkce zásobní katalytická (enzymy) regulační (hormony) obranná transportní (hemoglobin) stavební 1967 vyřešena první struktura enzymu lysozym

Krystalizace difuzní metody metoda visící kapky metoda sedící kapky v krystalizační kapce je menší koncentrace roztoku než v rezervoáru  difúze par z kapky do rezervoáru  růst koncentrace roztoku v kapce A – krycí víčko B – krystalizační kapka C – rezervoár D – matečný roztok

 Růst krystalu

 potvrzení krystalu proteinu metody destruktivní absorpce barviva dehydratace drcení nedestruktivní polarizace fluorescence pod UV zářením rentgenová difrakce

Difrakce   Difraktometr na FZÚ AV v Cukrovarnické ulici w k j

Vlastní práce Cíle krystalizace proteinu sběr difrakčních dat řešení struktury proteinu

1. Krystalizace lysozym c = 120 mg/ml NaCl c = 1M octan sodný c = 0,1M polzethylen glykol 30%

Fázový diagram

protein 120 mg/ml 90 mg/ml 60 mg/ml 30 mg/ml 10 mg/ml 0,1M 0,2M 0,5M 1M 2M 3,6M NaCl

Potvrzení krystalu proteinu

Lovení a mražení krystalů velikost smyčky: 400 μm

2. Difrakce

Difrakční snímek více krystalů

3. Vyřešená struktura proteinu

Závěr Vypěstovali jsme krystaly proteinu a ověřili fázový diagram. Nasbírali jsme soubor difrakčních dat Vyřešili jsme strukturu lysozymu

Poděkování Ing. Monika Kučeráková (FÚ AV ČR) Ing. Jan Stránský (ÚMCH) Leona Švecová (KIPL FJFI) organizátoři Týdne vědy

Děkujeme za pozornost!