Skloňování podstatných jmen rodu mužského

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO
Advertisements

Podstatná jména rodu mužského neživotného
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Český jazyk Vzor hrad (les) Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Číslo v digitálním archivu školy
Český jazyk Vzor pán Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_512_Podstatná jména rodu mužského 1 AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská.
Podstatná jména rodu mužského - vzory
Podstatná jména rodu mužského životného
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PODSTATNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY _32_INOVACE_320_Podstatná jména AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM:
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Skloňování přídavných jmen po členu neurčitém EIN EINE EIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Elblová. Dostupné.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 4. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Podstatná jména-rod ženský Autor Mgr.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníduben 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_16_ČJ_Podstatná jména_hrad Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Skloňování podstatných jmen
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Koncovky podstatných jmen
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Bingo – vzory podstatných jmen
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
HRAD.
Vzory podstatných jmen rodu mužského
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Podmiňovací způsob modálních (způsobových) sloves ≈ Konjunktiv von Modalverben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_31_ČJ4
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vzor hrad CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Příprava na lomené výrazy
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Wie spät ist es? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hyperoskulační kružnice hyperboly
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_29_ČJ4
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Skloňování přídavných jmen po členu určitém
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
WHAT IS RED? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Skloňování podstatných jmen rodu mužského Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vzory podstatných jmen rodu mužského PÁN HRAD MUŽ STROJ

Podle vzoru pán se skloňují podstatná jména rodu mužského životného, která jsou zakončena na souhlásku tvrdou nebo obojetnou, a která mají ve 2. p. jedn. čísla koncovku - a např.: lesník – lesníka, motýl – motýla

PÁN Jednotné číslo 1. p. pán 2. p. pán 3. p. pán 4. p. pán 5. p. pan 6. p. (o) pán 7. p. pán Množné číslo 1. p. pán 2. p. pán 3. p. pán 4. p. pán 5. p. pán 6. p. (o) pán 7. p. pán i, -ové a ů u, -ovi ům a y e! i!, -ové! -u, -ovi ech em y

Podle vzoru hrad se skloňují podstatná jména rodu mužského neživotného, která jsou zakončena na souhlásku tvrdou nebo obojetnou, a která mají v 2. p. jedn. čísla koncovku - u nebo - a (lesa) např.: vor – voru, les – lesa, obal – obalu

HRAD Jednotné číslo 1. p. hrad 2. p. hrad (lesa) 3. p. hrad 4. p. hrad 6. p. (o) hrad (lese) 7. p. hrad Množné číslo 1. p. hrad 2. p. hrad 3. p. hrad 4. p. hrad 5. p. hrad 6. p. (o) hrad 7. p. hrad y u ů u ům y e! y! ě, -u ech em y

Podle vzoru muž se skloňují podstatná jména rodu mužského životného, která jsou zakončena na souhlásku měkkou nebo obojetnou, a která mají v 2. p. jedn. čísla koncovku - e např.: úhoř – úhoře, přítel - přítele

MUŽ Jednotné číslo 1. p. muž 2. p. muž 3. p. muž 4. p. muž 5. p. muž 6. p. (o) muž 7. p. muž Množné číslo 1. p. muž 2. p. muž 3. p. muž 4. p. muž 5. p. muž 6. p. (o) muž 7. p. muž i, - ové e ů i, - ovi ům e e i! i!, -ové! i, - ovi ích em i

Podle vzoru stroj se skloňují podstatná jména rodu mužského neživotného, která jsou zakončena na souhlásku měkkou nebo obojetnou, a která mají v 2. p. jedn. čísla koncovku - e např.: rýč – rýče, jetel - jetele

STROJ Jednotné číslo Množné číslo 1. p. stroj 1. p. stroj 2. p. stroj 6. p. (o) stroj 7. p. stroj Množné číslo 1. p. stroj 2. p. stroj 3. p. stroj 4. p. stroj 5. p. stroj 6. p. (o) stroj 7. p. stroj e e ů i ům e i! e! i ích em i