Denzitometrie Reflexní fotometrie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Advertisements

Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Tato prezentace byla vytvořena
Macháčková Ludmila Donátová Klára
Ramanova spektrometrie
Tato prezentace byla vytvořena za podpory grantového projektu FRVŠ č. 1784/2009. Využití spektroskopické reflektometrie při studiu tribologických jevů.
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Vyšetřování parametrů humorální imunity
Světelné jevy a jejich využití
Optické metody.
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
OPTIKA.
OPTIKA II.
Ohyb světla, Polarizace světla
Spektrum záření gama, jeho získávání a analýza
Elektronické dálkoměry
Světelná technika Fotometrie.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Pasivní (parametrické) snímače
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Atomová absorpční spektroskopie (AAS)
Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Detekce pozice Lukáš Pawera polohově citlivé detektory (PSD)
Odraz světla.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Atomová spektrometrie
Stanovení bílkovin séra na analyzátorech turbidimetrie, nefelometrie
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Optické difúzní vnitřní bezdrátové komunikace: distribuce optického signálu Ing. David Dubčák VŠB-Technická univerzita Ostrava Katedra elektroniky a telekomunikační.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Principy suché chemie Petr Breinek BC_Suchá chemie_
Závislost odrazivosti na indexu lomu MateriálIndex lomu Odrazivost (%) Minerální čočky 1,525 1,604 1,893 4,32 5,38 9,53 Plastové čočky 1,502 1,597 1,665.
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Optické metody (pokračování) – fluorescence, fluorimetrie
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
Optické metody-turbidimetrie, nefelometrie
Katedra laboratorních metod LF MU Mgr. Jana Gottwaldová
Imunochemické metody řada metod založených na principu reakce:
Elektroforéza proteinů krevního
Optické metody spektrofotometrie.
Elektronová absorpční spektra
Elektronová spektra molekul
Denzitometrie Vertikální fotometrie Reflexní fotometrie
Měření transmise optických a laserových materiálů Irena Havlová Štěpánka Mohylová Lukáš Severa Vladimír Sirotek.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
C6200-Biochemické metody 08D_zákalové metody Petr Zbořil.
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.. Jednotky světla a osvětlení Elektromagnetické vlnění o vlnové délce 400 až 720 nm – Ultrafilaové → gama záření.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)
Optické metody Mgr. Jana Gottwaldová.
MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby 12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby 11 vnitřního povrchu duté plochy 3.
SVĚTLOMĚRNÉ PŘÍSTROJE
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Optické metody-turbidimetrie, nefelometrie
Chemická analýza moče automatizace od 80. let minulého století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
Základy fotometrie, využití v klinické biochemii
Chemiluminiscence, fluorescence
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Speciální metody Petr Zbořil.
Světelná technika Fotometrie.
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

Denzitometrie Reflexní fotometrie Optické metody Denzitometrie Reflexní fotometrie

Denzitometrie Optická metoda, která se zabývá měřením absorbance – vyhodnocení hustoty zbarvení v plošném uspořádání přímá denzitometrie – v procházejícím světle (průhlednou podložkou)

Denzitometr Přístroj, který slouží k vyhodnocení hustoty zbarvení v plošném uspořádání. Jedná se o postup, který je podobný fotometrickému stanovení (liší se v uspořádání), zaznamenává měnící se hodnotu absorbance v závislosti na intenzitě zbarvení.

Denzitometr Hlavní komponenty přístroje: Zdroj světelného záření: halogenová žárovka Monochromátor: interferenční filtry Detektor: fotonásobič

Přímá denzitometrie Princip: měření intenzity záření procházejícího průhlednou plochou, získává se grafický záznam fotometrovaného úseku. Jednotlivé frakce dělené směsi tvoří na záznamu v ideálním případě souměrné křivky zvonovitého tvaru. Plocha těchto píků připadající jednotlivým frakcím, je úměrná relativnímu zastoupení jednotlivých frakcí v dělené směsi. Použití: při hodnocení elektroforeogramů

Denzitometr Elektroforeogram se automaticky posunuje nad štěrbinou, kterou prochází světlo zvolené vlnové délky (400-700 nm) V místě frakcí dochází k částečné absorpci záření – to se projeví při dopadu na detektor Po zpracování signálu integrátorem získáme číselné výsledky jednotlivých frakcí Na jedné podložce je součastně vyhodnocováno až 30 elektroforetických drah

Elektroforeogram – elektroforéza v plošném uspořádání na agaróze

Denzitometr HYRYS (fy SEBIA)

Význam denzitometrie Kvantitativní vyhodnocení jednotlivých frakcí získaných elektroforetickým dělením bílkovin v biologickém materiálu Vedle grafického výstupu (křivka elektroforeogramu) , vypočítává software denzitogranu procentuální zastoupení jednotlivých bílkovinných frakcí

Reflexní fotometrie

Reflexní fotometrie Princip měření intenzity záření odraženého od neprůhledné (homogenně zbarvené) podložky. Hodnotí se poměr intenzity dopadajícího světla a světla odraženého od barevné plochy Použití: suchá chemie, močová analýza, denzitometrické hodnocení tenkovrstevných chromatografů

Reflexní fotometr Přístroj slouží ke kvantitativnímu vyhodnocení reakcí probíhajících na pevné fázi. Pevná fáze slouží jako nosič obsahující činidla aktivovaná vodou obsaženou v naneseném vyšetřovaném biologické materiálu (krev, moč). Měří se intenzita záření odraženého od homogenně zbarvené podložky.(matrice)

Reflexní fotometr - pevná fáze (matrice) Činidla jsou v reagenční zóně proužku impregnována vlákna proužku (fy Roche, Reflekton) Činidla jsou nanesena v reagenční zóně proužku jako vícevrstevný film (fy Kodak)

Reflexní fotometr Odraz světla od reagenční zóny: zrcadlový – na reflexní ploše zrcadla difuzní - je výsledkem interakce dopadajícího světla s molekulami reakční zóny zahrnuje i absorpci a rozptyl

Hlavní komponenty reflexního fotometru Zdroj záření: halogenová lampa xenonová výbojka světloemitující dioda

Hlavní komponenty reflexního fotometru Ulbrichtova koule (jako zdroj difuzního světla): dutá koule jejíž vnitřní povrch je potažen vysoce reflexním materiálem (síran barnatý). Světlo ze zdroje se po vstupu do koule mnohonásobně odráží od stěn a jako dokonale difuzní dopadá na reagenční plošku

Hlavní komponenty reflexního fotometru Detektor záření: uvnitř koule jsou umístěny dva detektory. Jeden měří světlo difuzně odražené od reagenční plošky a druhý je referenční

Reflexní fotometr pro chemické vyšetření moče pomocí diagnostických proužků