IMPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umělecké směry 19. století
Advertisements

POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
POSTIMPRESIONISMUS VY_52_INOVACE_DEK_39.
Impresionismus Šedesátá léta 19. století.
IMPRESIONISMUS Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu:
Renoir, Degas, Pisarro, Sisley
Impresionismus Impresionismus není ještě moderním uměleckým směrem, za počátek moderního umění považujeme až postimpresionismus. Zato zůstává impresionismus.
Zakladatel moderního malířství?
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Claude Monet MgA. Lukáš Psík
VY_52_INOVACE_DEK_34 Impresionismus
Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý
Claude Monet
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
Impresionismus.
IMPRESIONISMUS.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
VY_52_INOVACE_DEK_36 Impresionisté krajináři. Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová.
Impresionisté figurativního malířství
Musée D´ Orsay Paříž Francie.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Přehled nejvýznamnějších malířů
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
IMPRESIONISMUS.
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vincent van Gogh MgA. Lukáš Psík
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POSTIMPRESIONISTÉ. charakteristika Snaha o překonání impresionistického způsobu malby Konfrontace vnitřního umělcova nitra s realitou Vstupuje sem lidský.
SYMBOLISMUS 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Impresionismus Název školy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05B_09_Postimpresionismus – Paul Gauguin.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05B_08_Postimpresionismus – Vincent.
Impresionismus. Co je to imprese? Vjem, pocit, nebo obrázek uchovaný na základě zkušenosti Neurčitá představa, vzpomínka nebo přesvědčení.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Nové umělecké směry 2. pol. 19. století Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Květen 2012 Předmět: Dějepis.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_17_Impresionismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/
IMPRESIONISMUS Markéta Svobodová. IMPRESIONISMUS směr, který vznikl koncem 19. st. ve Francii Výraz imprese = dojem, vjem nebo otisk Výraz „prchavý okamžik“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Impresionismus a postimpresionismus
IMPRESIONISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/16
POSTIMPRESIONISMUS – pracovní sešit
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
IMPRESIONISMUS Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název materiálu: Impresionismus
Transkript prezentace:

IMPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

IMPRESIONISMUS impresionismus se nejdříve prosadil ve výtvarném umění. Původně hanlivé označení mělo vyjadřovat, že francouzští malíři, kteří vystavili své obrazy na Salonu odmítnutých (1874), jsou nanejvýš „dojmisté“ moderní umělci se soustředili na evokování prchavých dojmů (impresí) – zachycovali okamžitý dojem, atmosféru, náladu, neopakovatelnou chvíli malovali základními barvami, které se měly „smíchat“ až na sítnici divákova oka. Dojem prchavosti navozovaly barevné skvrny. Jako by se vše odráželo na vodní hladině a neustále se proměňovalo. Obrazy postrádají linie a obrysy předmětů jsou neurčité. Zářivá barevnost neodpovídá skutečnosti, ale náměty zůstávají realistické. impresionisté malovali přírodu, stromy, pole, zahrady nebo obyčejné lidi *

Impresionismus – výtvarné umění Claude Monet [klód mone] proslul jako autor cyklů Kupky sena nebo Průčelí katedrály v Rouenu

(jeho obraz dal jméno celému směru) Imprese, východ slunce (jeho obraz dal jméno celému směru)

Nádraží Saint Lazare v Paříži Pohoří l'Esterel

Terasa v Saint-Adresse

Můstek v japonské zahradě

E. Manet: Claude Monet maluje na své lodi

Bar ve Folies-Bergére

Koncert v Tuileriích

Pijáci Stéphane Mallarmé

Lilie ve skleněné váze

Edgar Degas [dega] maloval hlavně baletky nebo koňské dostihy Hvězda

Zkouška baletu

Camille Pissarro zachytil bohémskou čtvrť Montmartre Bulvár Montmartre v noci

Bulvár Montmartre v mlžném ránu

Auguste Renoir [ogist renoár] se soustředil na lidské postavy Houpačka

Deštníky

Moulin de la Galette

Alfred Sisley [sisle] byl vynikajícím krajinářem Bristolský průliv večer

Antonín Slavíček Procházka ve Hvězdě Ve veltruském parku

Otakar Nejedlý Sněžení na kluzišti

Impresionismus – hudba, literatura francouzští skladatelé Claude Debussy [klód debisi], autor Preludia k Faunovu odpoledni nebo skladby Moře, a Maurice Ravel, který napsal slavné Bolero čeští skladatelé Vítězslav Novák a Josef Suk Literatura: vzorem pro impresionistické spisovatele byl Verlainův zvukomalebný verš tvorba se vyznačuje líčením přírody, přemírou barev, pocitů a prchavých dojmů z českých autorů prošel impresionistickým obdobím Sova, Mrštík nebo Šrámek. Impresionismus ovlivnil i literární kritiku. *

POSTIMPRESIONISMUS George Seurat [džordž sera] Cirkus všichni postimpresionisté prošli impresionistickým obdobím, ale brzy se každý z nich vydal jinou cestou George Seurat [džordž sera] maloval místo barevných skvrn drobné tečky Cirkus

Vincent van Gogh [finsent fan choch] se soustředil na výraz, proto je považován za předchůdce expresionismu, nanášel na plátno drobné barevné čárky, někdy i přímo z tuby Autoportrét

Hvězdnatá noc Kostel v Auvers

Pšeničné pole s cypřiši Morušovník

Slunečnice

V životopisném románu Žízeň po životě líčí Irving Stone [érving stoun] (1903-1989) osudy nizozemského umělce Vincenta van Gogha. Tento malíř se nikdy nedočkal uznání. Působil jako duchovní v hornickém kraji, ale byl ze svého místa odvolán, protože veškerý majetek rozdal chudým lidem. Sužovala ho duševní choroba, která se naplno projevila v Arles, kde si v pominutí smyslů uřízl část ucha. Zbytek života strávil v léčebně. Goghovy obrazy nikdo nekupoval, ale finančně ho podporoval bratr Theo, který věřil v jeho genialitu. *

Paul Cézanne [pol sezan] používal při malování špachtli a hledal ve skutečnosti základní geometrické tvary, později na něj navázali kubisté Autoportrét

Hora Sainte-Victoire Koupání

Zátiší s jablky a pomeranči

Mladík s lebkou Mladík v červené vestě

Henri Perruchot [anri perišo] (1917-1967) francouzský autor životopisných románů zpracoval beletristické biografie malířů Maneta, Gogha, Cézanna, Gauguina Cézannův život Také Cézanne nebyl příliš úspěšným malířem. Přestože jeho dílo neuznávali ani kritikové, kteří dokázali ocenit tvorbu impresionistů, dál pokračoval ve své cestě, protože byl přesvědčen o tom, že se vydal správným směrem. Jeho přítel Zola vylíčil Cézannovy osudy ve svém románu Dílo. Přestože se hlavní postava jmenovala jinak, Cézanne se v příběhu o zkrachovalém malíři poznal a přátelství mezi oběma umělci dostalo vážné trhliny. Perruchot chtěl ve svém životopisném románu postupovat co nejrealističtěji a snažil se Cézannův život zmapovat do nejmenších detailů. *

Paul Gauguin [pol gogen] směřoval k abstraktní plošnosti a symbolismu, slavné jsou jeho obrazy domorodých obyvatel Tahiti Autoportrét

Tahiťanky

Mahana no atua

Žlutý Kristus

Kostel v Pont Avenu ve francouzské Bretani

Žlutý Kristus ve skutečnosti

Paul Gauguin dětství strávil v Peru, v 17 letech se stal námořníkem, pak mu strýc zajistil místo burzovního makléře. To ale opustil, protože se rozhodl pro dráhu malíře. Za poslední peníze odplul na Tahiti, kde našel podle vlastních slov ráj na zemi. Dva roky zde maloval domorodé obyvatele. Svoje dojmy a vzpomínky zachytil v knihách Noa-noa a Před a po. *

Impresionismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Elektronická učebnice literatury, © Abeceda, občanské sdružení wikipedia.cz