P RÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU – B LOK I Tereza Kyselovská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Mezinárodní integrace
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012.
Mezinárodní organizace a rozvoj
Mezinárodní finanční instituce
Integrační procesy v ekonomice
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
Mezinárodní měnový fond
OSN (United Nations Organization)
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
3. Kurzové systémy a platební bilance
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Společná obchodní politika EU
Světová banka Světová banka – World Bank,
1.1. Mezinárodní obchodní právo přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: ÚT 14,00 – 15,00.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Sociální zabezpečení v EU
Rozpočtová a fiskální politika
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
EU v ekonomických vztazích
PROBLEMATIKA INVESTIC
Právo mezinárodního obchodu
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
VŠFS kombinované studium magisterské
Právo mezinárodního obchodu
Rozpočtová a fiskální politika
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Rozpočtová a fiskální politika
IMF eLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

P RÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU – B LOK I Tereza Kyselovská

Ú VOD Obsah přednášky: 1. Skupina Světové banky 2. Mezinárodní měnový fond 3. Světová obchodní organizace

1. S KUPINA S VĚTOVÉ BANKY Světová banka je skupina, kterou tvoří 5 institucí: 1. Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD) 2. Mezinárodní asociace pro rozvoj (IDA) 3. Mezinárodní finanční korporace (IFC) 4. Mezinárodní agentura pro investiční záruky (MIGA) 5. Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů (ICSID) IBRD + IDA = Světová banka

1. S KUPINA S VĚTOVÉ BANKY Vznik konference v Bretton Woods – IBRD a MMF - ČSR Cíle Vytváření vhodného prostředí pro investice a pracovní příležitosti Udržitelný růst a podpora chudých lidí a jejich zapojení do rozvoje

1. S KUPINA S VĚTOVÉ BANKY Organizační struktura Světová banka není bankou v klasickém slova smyslu, je majetkem 184 členských států. - Rada guvernérů – MF členských zemí, hlavní tvůrce politiky - Rada výkonných ředitelů - Prezident světové banky

1. S KUPINA S VĚTOVÉ BANKY Členové Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD) poskytuje úvěry a technickou pomoc na rozvoj středně bohatých zemí a úvěruschopných chudších zemí, podporuje vyrovnaný růst mezinárodního obchodu a udržení rovnováhy platebních bilancí povzbuzováním mezinárodní investiční činnosti.

1. S KUPINA S VĚTOVÉ BANKY Mezinárodní asociace pro rozvoj (IDA) tvoří spolu s IBRD Světovou banku a mají stejnou organizační strukturu. Poskytuje půjčky 79 nejchudším státům světa, z toho 39 je afrických zemí. Byla založena v roce Její podmínky nejsou tak přísné jako u jiných institucí. Poskytuje bezúročné půjčky s dobou splatnosti 35 – 40 let a s desetiletou lhůtou na zahájení splácení. Převážná většina prostředků IDA pochází z dárcovských příspěvků členských zemí.

1. S KUPINA S VĚTOVÉ BANKY Mezinárodní finanční korporace (IFC) je největším multilaterálním zdrojem kapitálu a půjček pro financování projektů v soukromém sektoru rozvojových zemí. Ve spolupráci se soukromými investory financuje a poskytuje poradenství soukromým podnikům a projektům v rozvojových zemích. Podněcuje růst výkonných firem a dobře fungujících kapitálových trhů v členských zemích. Stimuluje a mobilizuje soukromé investice v rozvojovém světě.

1. S KUPINA S VĚTOVÉ BANKY Mezinárodní agentura pro investiční záruky (MIGA) podporuje tok zahraničních investic do rozvojových zemí a mezi rozvojovými zeměmi zajištěním transakcí. Poskytuje zahraničním investorům záruky proti ztrátám způsobenými politickými riziky, mezi které patří rozhodnutí v oblasti měnové, vyvlastňování, války nebo občanské nepokoje. Poskytuje mediátorské služby mezi vládami a investory a technickou pomoc při šíření informací o investičních příležitostech.

1. S KUPINA S VĚTOVÉ BANKY Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů (ICSID) je prostředníkem pro řešení sporů mezi vládami a soukromými zahraničními investory v arbitrážním a smírčím řízení.

2. MEZINÁRODNÍ MĚNOVÝ FOND Vznik 1944 Bretton Woods Cíle: podpora mezinárodní měnové spolupráce, usnadnění vyváženého růstu mezinárodního obchodu, podporu devizové stability, pomoc při vytváření mnohostranného platebního systému, zpřístupnění finančních zdrojů těm členským států, které mají problémy s platební bilancí.

2. MEZINÁRODNÍ MĚNOVÝ FOND Hlavní úkol – zmírňovat a zkracovat dobu trvání nerovnováhy platebních bilancí členských zemí Podmínkou členství – členství v IBRD Členské státy musí zajistit volnou směnitelnost měny vůči měnám zahraničním a mát ji k dispozici. Možnost získat úvěr – ve stavu nouze (deficit platební bilance). O úvěr mohou požádat i bohaté státy (rozdíl od IBRD) Pravidelné konzultace s členskými zeměmi, podávání doporučení

2. MEZINÁRODNÍ MĚNOVÝ FOND K naplnění cílů disponuje IMF čtyřmi hlavními nástroji: monitorování, technická pomoc a vzdělávání, půjčky, výzkum.

2. MEZINÁRODNÍ MĚNOVÝ FOND Organizační struktura - Sbor guvernérů - Mezinárodní měnový a finanční výbor - Rozvojový výbor - Sbor výkonných ředitelů

2. MEZINÁRODNÍ MĚNOVÝ FOND Spolupráce se Světovou bankou IMF se soustředí na makroekonomickou oblast a otázky finančního sektoru. Světová banka se zabývá snižováním chudoby financováním nejrůznějších rozvojových projektů. V roce 2007 obě organizace přijaly Společný akční plán, na základě kterého týmy IMF a Světové banky na národních úrovních připravují pracovní programy vždy pro následující rok, a to včetně rozdělení práce mezi jednotlivé organizace.

3. S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE Rozhodující vliv na řízení mezinárodních ekonomických a finančních vztahů po 2SV mají organizace vytvořené v rámci Bretton-woodského systému: - Mezinárodní měnový fond - Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj - GATT - -> přechod od dvoustranné regulace k systému mnohostranných smluv a na jejich základě vzniklých mezinárodních organizací

3. S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE GATT 1947 MMF a IBRD vznikly od počátku jako mezinárodní organizace, zde byl vývoj poněkud odlišný Původně se sice počítalo se vznikem samostatné organizace, ale docházelo k průtahům. Státy měly zájem na snížení tarifů, proto tato ustanovení byla vyčleněna do samostatné smlouvy – GATT. Byl přijat Protokol o prozatímní použitelnosti GATT měla vzniknout samostatná mezinárodní organizace, ale z důvodů negativního postoje USA k tomu nedošlo.

3. S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE Provizorní situace působila spoustu problémů – tzv. defekty narození : - Neexistence zakládající listiny zřizující GATT jako subjekt práva - Nejasnosti týkající se pravomocí GATT - Tzv. Grandfathers rights – nekonzistentnost legislativy

3. S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE Následníkem GATT, pokud jde o organizační složku, se stala Světová obchodní organizace, vytvořená na základě jednání Uruguayského kola , sídlo v Ženevě - Zajištění realizace GATT 1994, dalších mnohostranných dohod - Fórum pro projednávání otázek - Řešení sporů - Spolupráce s MMF a IBRD

3. S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE - Odstranění diskriminace – režim nejvyšších výhod a národní režim - další odstraňování bariér obchodu - předvídatelnost obchodního systému - více soutěžních prvků v systému – odstranění exp.podpor, dumpingů - příznivější podmínky pro rozvojové země

S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE Dočasné fórum Smluvní státy Systém mnohostranných dohod nebyl závazný Pouze obchod se zbožím Stálá mezinárodní organizace Členské státy ratifikovaly Dohodu o zřízení WTO Členové Zboží, služby, práva duševního vlastnictví GATTWTO

S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE GATT 1947 = Všeobecná dohoda o clech a obchodu ve znění z roku 1947 GATT 1994 = GATT dodatky přijaté v rámci Uruguayského kola + nadále nezahrnuje organizační složku WTO byla ustanovena na základě multilaterální dohody přijaté během Uruguayského kola GATT 1994 je jedním z dokumentů v rámci WTO Členové GATT 1947 museli výslovně odstoupit od textu této smlouvy a výslovně ratifikovat GATT 1994.

S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE Principy činnosti WTO: - Liberalizace mezinárodního obchodu - Odstranění diskriminace - Odstraňování bariér - Předvídatelnost obchodních bariér - Princip nejvyšších výhod a národní režim - Odstraněné podpor a dumpingu, posílení soutěže

S VĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE Struktura Konference ministrů – nejvyšší orgán, zástupci všech členů WTO, schází se jednou za 2 roky Generální rada – zástupci členských států Rada pro obchod se zbožím Rada pro obchod se službami Rada pro obchodní aspekty práv k duševnímu vlastnictví