Gottfried Wilhelm von Leibniz

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy infinitezimálního počtu
Advertisements

Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Lineární funkce - příklady
tečna funkce y = f(x) T = [xt, yt] normála funkce y = f(x) ά
7. Přednáška limita a spojitost funkce
Lineární funkce a její vlastnosti
Zjištění průběhu funkce
Limita funkce. Koncentrace 137Cs v odpadním kanálu jaderné elektrárny se v časovém intervalu (t1, t2) řídí rovnicí c (t) = c0e -(t-t0). V čase t1 dojde.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
12.přednáška integrační metody per partes substituce
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Základy infinitezimálního počtu
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 05 Spojitost a derivace funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
EU-8-46 – DERIVACE FUNKCE II
DERIVACE FUNKCE Autor: RNDr. Věra Freiová
DERIVACE A MONOTÓNNOST, LOKÁLNÍ EXTRÉMY Autor: RNDr. Věra Freiová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Použití derivací. a f(a) T t 1) Tečna ke grafu funkce
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
ITERAČNÍ METODY DLOUHODOBÁ MATURITNÍ PRÁCE
5. Přednáška funkce BRVKA Johann P.G.L. Dirichlet (1805 – 1859)
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Derivace Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Derivace funkce ©2006 Ondřej Havelka, Viliam Staněk ©2006 Ondřej Havelka, Viliam Staněk.
MATEMATIKA I.
BRVKA Guillaume de l'Hospital (1661 –1704). BRVKA Používá se na výpočet limit, které mají po dosazení tvar neurčitého výrazu: Nebo mají takový tvar, který.
Integrály v kinematice Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Fyzika, seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Diferenciální rovnice
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
9.přednáška vyšetřování průběhu funkce
Tato prezentace byla vytvořena
EU-8-60 – DERIVACE FUNKCE XVI
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
DERIVACE FUNKCE. Def.: Nechť je funkce  definována v jistém okolí bodu x 0. Existuje-li nazýváme ji derivací funkce  v bodě x 0  ´(x 0 ) Pozn.: Derivaci.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Derivace –kmity a vlnění
MIROSLAV KUČERA Úvodní informace Matematika B 2
PRŮBĚH FUNKCE.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obecná rovnice přímky v rovině
Vzájemná poloha Paraboly a přímky
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
DERIVACE A MONOTÓNNOST, LOKÁLNÍ EXTRÉMY. ROLLEOVA VĚTA: Mějme funkci , která má tyto vlastnosti: a) je spojitá v uzavřeném intervalu ‹a,b› b) v každém.
LIMITA FUNKCE Mgr. Martina Fainová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR POZNÁMKY ve formátu PDF.
4.6 SLOVNÍ ÚLOHY vedoucí na soustavy lineárních rovnic Mgr. Petra Toboříková.
Reálná funkce reálné proměnné Přednáška č.1. Požadavky ke zkoušce Na Tamtéž studijní literatura.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE.
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
1. Spojité funkce Funkce je spojitá na intervalu I, lze-li její graf nakreslit plynulou čarou, aniž zdvihneme tužku z papíru. Znamená to, že tužku nemůžeme.
Definiční obor a obor hodnot
Předpokládejme, že velikost populace v čase t  0 lze vyjádřit vztahem
Derivace funkce Přednáška 2.
Matematika pro ekonomy
Funkce více proměnných.
Lineární funkce a její vlastnosti
Základy infinitezimálního počtu
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Grafy kvadratických funkcí
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Gottfried Wilhelm von Leibniz 8. Přednáška derivace BRVKA Gottfried Wilhelm von Leibniz (1646 – 1716)

derivace funkce - úvod V dalším výkladu budeme rozlišovat: BRVKA derivace funkce - úvod V dalším výkladu budeme rozlišovat: DERIVACE FUNKCE V BODĚ … to je číslo DERIVACE FUNKCE … to je funkce Souvislost mezi nimi: pokud určíme funkční hodnotu derivace funkce v bodě a, získáme derivaci v bodě a. Význam derivací: Určování extrémů – minim a maxim, např. při daném povrchu tělesa získat maximální objem – „konzerva“ Vyšetřování průběhu funkce – kreslení grafu funkce a určování vlastností Fyzikální aplikace – např. rychlost je derivace dráhy podle času, zrychlení je derivace rychlosti podle času ….

derivace funkce - zavedení BRVKA Mějme funkci f(x) definovanou v okolí bodu a. Proměnnou a zvětšíme o hodnotu h, tím se zvětší funkční hodnota o f(a+h)– f(a). Průměrná změna funkční hodnoty je potom: Což je geometricky směrnice sečny: y f(a+h) f(a+h)–f(a) f(a) h a a+h x Pokud zmenšujeme velikost h k nule h→0, stává se ze sečny tečna a zlomek nám určuje „okamžitou“ limitní změnu funkční hodnoty…a to už je derivace v bodě.

derivace funkce - definice BRVKA Definice: Mějme funkci f(x) definovanou v okolí bodu a. Derivace funkce f v bodě a je: Pokud počítáme limity zleva a zprava, jedná se o derivaci zleva a zprava. Definice: Mějme funkci f(x) definovanou na intervalu I, která má v každém bodě tohoto intervalu vlastní derivaci. Derivace funkce f je funkce f ´(x), která každému x přiřadí derivace funkce f v bodě x. Pokud známe funkční předpis derivace, můžeme určovat derivaci funkce v bodě dosazením do předpisu. Věta o souvislosti derivace a spojitosti: Funkce je spojitá v každém bodě, ve kterém má vlastní derivaci.

DERIVACE – SMĚRNICE TEČNY BRVKA DERIVACE – SMĚRNICE TEČNY Pozn.: Směrnice tečny (někdy směrnice grafu) je tangens úhlu α, který tečna svírá s osou x (jejím kladným směrem). Geometrický význam derivace funkce pro její graf: Směrnice tečny ke grafu funkce f(x) v daném bodě a je rovna derivaci funkce f(x) v tomto bodě. y f(a) tg α = f ´(a) α a x Tečna ke grafu v bodě a má rovnici y = f ´(a).x + b. Koeficient b určíme dosazením za [x,y] = [a, f(a)].

Tabulka derivací Funkce f,g mají derivace, c je konst. BRVKA Funkce f,g mají derivace, c je konst. Funkce g○f je složená funkce, kde g je vnější a f vnitřní funkce.

Derivace součtu a rozdílu BRVKA Derivace součtu a rozdílu Typické zadání zní: „zderivujte“, tím se míní to, že hledáme předpis funkce, která je derivací zadané. Většinou je potřeba předpis upravit tak, abychom mohli použít tabulku derivací.

Derivace součinu Derivace součinu NENÍ součin derivací! BRVKA Derivace součinu Derivace součinu NENÍ součin derivací! V součinu derivujeme vždy jen jeden činitel, ostatní činitele necháme beze změny, členy po zderivování sčítáme.

BRVKA Derivace podílu Vzorec je složitější a je nutno zachovat pořadí funkcí.

BRVKA Složená funkce Laicky: Máme dvě funkce f(x) a g(x). Složená funkce vznikne, jestliže výsledek (funkční hodnotu) jedné funkce dosadíme do druhé funkce za x. Definice: Funkce h je složena z funkcí g, f, právě když platí: (def.obor funkce h je množina těch x z def.oboru f, pro které je jejich funkční hodnota z def.oboru funkce g) a pro každé x z D(h) platí h(x) = g ( f (x)). Složenou funkci h označujeme symbolem h = g ○ f (čteme h se rovná g na f nebo g složeno s f). Skládání funkcí není komutativní ⇒ g ○ f NENÍ f ○ g . Dodatek: Pokud platí h = g ○ f říká se někdy, že funkce f je funkce vnitřní a funkce g je funkce vnější.

SLOŽENÁ FUNKCE - PŘÍKLADY BRVKA SLOŽENÁ FUNKCE - PŘÍKLADY Především musíme v předpisu umět najít vnitřní a vnější funkci. Pro derivování je víceméně jedno, která je která, ale v zásadě platí: vnitřní je ta, kterou bychom do kalkulačky zadali dřív, kdybychom počítali postupně. Najděte vnitřní (f) a vnější (g) funkce v předpisech:

SLOŽENÁ FUNKCE - derivace BRVKA SLOŽENÁ FUNKCE - derivace Derivujeme zvlášť vnitřní (f) a vnější (g) funkce a mezi sebou jejich derivace NÁSOBÍME. Zderivujte předchozí funkce:

BRVKA Určení tečny - návod Zadání většinou zní: „Určete rovnici tečny ke grafu funkce f(x) vedené jejím bodem a.“ Návod: Určíme funkční hodnotu f(a) dosazením čísla a do předpisu funkce. Zderivujeme funkci f(x), získáme funkci f ´(x). Do předpisu derivace f ´(x) dosadíme číslo a, máme f ´(a), což je směrnice tečny. Do očekávané rovnice tečny y = f ´(a).x + b dosadíme za y = f (a) (získáno v bodě 1) a za x = a. Dopočítáme b a napíšeme rovnici tečny.

BRVKA Určení tečny - příklad Určete rovnici tečny ke grafu funkce f(x) = 2x2 + 8x – 1 vedené jejím bodem a = –1. 1) Určíme funkční hodnotu f(a) dosazením čísla a do předpisu funkce. f(–1) = 2.(–1) 2 + 8.(–1) – 1 = –7 2) Zderivujeme funkci f(x), získáme funkci f ´(x). f ´(x) = 2.2x + 8 = 4x + 8 3) Do předpisu derivace f ´(x) dosadíme číslo a, máme f ´(a). f ´(–1) = 4.(–1) + 8 = 4 4) Do očekávané rovnice tečny y = f ´(a).x + b dosadíme za y = f (a) (získáno v bodě 1) a za x = a. Dopočítáme b a napíšeme rovnici tečny. y = 4x + b → –7 = 4.(–1) + b → b = –3 y = 4x – 3

BRVKA A to je pro dnešek vše, děkuji za pozornost.