LYMPHADENITIS 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmenové buňky z pupečníkové krve současnost a budoucnost
Advertisements

D. Mikulenková Morfologicko - cytochemická laboratoř, ÚHKT, Praha,
Záněty specifické.
Litvik R. (1. ), Starostka D. (2. ), Vantuchová Y. (1. ) (1
M. Matýšková, * D. Mikulenková FN Brno, * ÚHKT Praha
M. Matýšková, D. Mikulenková
terminologie patogeneze: sekvence událostí ve vývoji onemocnění
Non-hodgkinské lymfomy
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
Imunocytologická charakteristika neoplázií z T-linie
Příznaky a a diferenciální diagnostika nádorů u dětí
Cytogenetická laboratoř OLG FN Brno
Průtoková cytometrie.
Vyšetření parametrů buněčné imunity
Imunologické laboratorní vyšetření
Cytogenetická laboratoř OLG FN Brno
Doc. MUDr. Alena Chlumská, CSc.
Případ č. 463 Markéta Nová.
Maligní lymfoproliferace
Castlemanova choroba Šimánek V., Třeška Vl., Klečka J., Špidlen Vl., Vodička J., Šafránek J.
Základní imunitní mechanismy
Imunocytologická diagnostika leukemizovaných B-lymfoproliferací
OBECNÁ ONKOLOGIE I. MUDr.Markéta Nová.
UZLINOVÝ SYNDROM MUDr. Pavel CHRBOLKA.
Imunofenotypizace lymfatických uzlin
Mízní (lymfatická) soustava
Alena Skálová LF UK v Plzni Bioptická laboratoř, s.r.o
Imunita (c) Mgr. Martin Šmíd.
Nádory - z krvetvorné tkáně.
Lymfadenopatie z pohledu hematoonkologa
Laboratorní diferenciální diagnostika lymfoproliferací
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Transplantace kmenových buněk krvetvorby u maligních onemocnění krvetvorby Klinika dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN v Motole.
Histologie a embryologie
Myeloproliferativní onemocnění
Mízní (lymfatická) soustava
Tělní tekutiny.
Tkáně a orgány imunitního systému
SOMATOLOGIE.
Autoimunita Kurs Imunologie II.
Průtoková cytometrie základní princip a klinické využití
Morfologie lymfatické tkáně Tkáně a orgány imunitního systému
LYMFATICKÁ TKÁŇ.
Imunodeficience Kurs Imunologie.
Nádorové markery MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU
Molekulární mechanismy vzniku a vývoje mesenchymových a neuroektodermových nádorů Zdeněk Kolář.
Specifická (adaptivní) imunita B, T lymfocyty, protilátky
Virus HIV Retrovirus RNA virus Velikost nm
Kazuistika č. 1 Žena, 1945 Leu 18 giga/l, lymfocyty 0,81 numfr.
Patofyziologie krvetvorby
Protiinfekční imunita 2
Histokompatibilní systém
Lymproliferativní onemocnění
T lymfocyty Jan Novák.
Non Hodgkinské lymfomy
Prostata adenomatosní (nodulární) hyperplasie (glandulární a stromální hyperplasie) adenomatosní (nodulární) hyperplasie (glandulární a stromální hyperplasie)
Zvětšení patrové tonzily
INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF DIF DG UZLINOVÉHO SYNDROMU As. MUDr. Markéta Hrašková.
Základní terminologie v onkologické patologii
Imunologie a alergologie
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Referuje: MUDr. Tomáš Tichý
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Vyšetřování parametrů buněčné imunity
IMUNOTOXIKOLOGIE Primární imunitní reakce, zánět
IMUNOTOXIKOLOGIE Antigenně-specifické imunitní reakce
A. Mrkvičková, K. Pernicová, R. Řezáč, S. Schniererová, D. Šabatová
AML - FAB klasifikace Bourková L., OKH FN Brno.
Prezentace bioptického případu
Protilátky využívané v diagnostice Monoklonální protilátka – je produkována klonem buněk pocházejících z jedné plazmatické buňky; váže se velmi specificky.
Transkript prezentace:

LYMPHADENITIS 2010

Lymfadenitidy Akutní nespecif lymfadenitis: zánět uzliny drenující ložisko infekčního zánětu: zduřelé, zarudlé, v sinech polynukleáry Chronická nesp l-ad: (a) reaktivní folikulární hyperplazie, mitozy, fagocytující hc, různá velikost foll (B reakce), (b) parakortikální hyperplasie (T reakce), ale folikly a jejich centra atrofické, (c) sinusová histiocytóza, reakce na produkty malig TU, virové lfad, inf mononukl, Granulomatosní, toxoplasmová lymfadenitis (Piringerová-Kuchinková) Granulomatozně purulentní (cat scratch dis.), Granulomat-nekrotisující, tularemie, pestis, anthrax, TBC Granulomatosní při sarkoidoze (bez kaseosních nekros)

Klasifikace maligního lymfomu ML non Hodgkin ML B řady ML T řady ML Hodgkinův

B lymfocyty - ML

NHML, B a T Pre-B-lymfoblast: prekursorová B leukemie, prekurs B lymfoblastický lymfom (podobný = Burkittův ML s unif B lymfobl infiltr—Hc!). Naivní B (nestimul): CLL /SLL Po diferenciaci pre-B lymfocytů v naivní buňky a po jejich stimulaci antigenem se další vývoj děje dvěma směry: jednak v lymfatických foliklech, jednak v parakortexu: Stimulovaná B ve foliklu: folikulární lymfom: (a) z germinál center, (b) z plášt zony Difusní velkobuněčný lymfom (a) dif centroblastom, (b) imunoblastom, (c) anaplastický Postgerminální ML Difusní velkobuněčný lymfom, MALTOMy = ML marginální zony Stimulovaná B mimo folikl: imunoblastický ML/difusní velkobuněčný B lymfom, lymfoplasmocytoidní ML, Prekursorová T lymfoblastická leukemie, T lymfoblastický lymfom Periferní T cells: Mycosis fungoides, Sézaryho syndrom.

Non-Hodgkin ML B řady CLL-SCL: z naive B cells ~ malé lfc. Průběh chron, léčbou lze ještě zpomalit. Zpoč post jen uzliny, pak hepato-splenomeg, anémie, pak tr-cytopenie. V 5-10% Richterův sy (→ Im-blastom, C-blastom) Imunocytom, z malých B lfc po stimulaci mimo folikl v parakortexu. Částečná difer k plasmocytům. Obs mono-typický Ig (jeden tř, jeden lř). Při sekreci Ig vzn para-proteinémie a B-J bílkovina v moči. Možná amyloidóza. IC je morfol korelátem Waldenstr makroglob-aemie a heavy chain disease ~  Plasmocelul lymfom má všechny bb diferenc k pl-cytům,  kostnímu plc myelomu Tricholeukémie z B bb, po stimulaci se difer folikulárním sm

Non-Hodgkin ML B řady Folikulární MLL –skup B lymfomů z bb lymf foliklů ML z bb zárodečných center (skr 2.4): cc a cbl. Pokud cc je více než cbl, je ML benignější než cc<cbl. Mezi folikly je komprimovaný parakortex. Pravid rozlož stejné folikly, nízká mitot aktivita. Translok t(14,18). BCL2 gen = přeskupen, stimuluje tvorbu BCL2 proteinu (lze dg IHC) Lymfom plášťové zony (skr 2.5) z bb pláště, v centru jsou zpočátku zachov nenád zár centra. Translokace t(11, 14) s přeskupením a aktivací BCL-1 genu (Cyclin D-1)

Non-Hodgkin ML B řady Difusní velkobuněčný lymfom, agresivní, je buď difusní centroblastom (difusní varianta z centroblastů zárodečných center), (bb 4x větší neč lfc se 2 jadérky) nebo imunoblastom (ještě větší bb, 1 basof velké jad) v 80% z B bb, ve 20% z T-Cbl či Ibl. Lymfoblastický ML z malých B bb = Burrkittův. Rovníková Afrika, post děti, oblast dolní čelisti, mimo Afriku břišní orgány, ledv a ovaria; v 75% transl t(8, 14), méně t(8, 22) nebo t(2, 8). Histol starry sky. Etiol EBV ?

Non-Hodgkin, T řada T h y m u s: T lymfocyty se postupně diferencují včetně povrchových CD antigenů (CD4-, CD8-) → (CD4+, CD8+) (CD4+CD8-): T- helpery (CD8+CD4-): T-cytotox Zralé T lfc cestují do periferie (uzliny, kůže) Mycosis fungoides, periferní CD4+ T cells v koriu, cerebriformní jádro, epidermotropismus. Tři stadia:,premykotické, mykotické/tumorosní a generalizace. Sézaryho sy je leukemická varianta m.f. Prekursorový T lymfoblastický lymfom z (CD4+, CD8+) nebo z (CD4-, CD8-) lymfocytů. Anaplastický velkobuněčný T lymfom: je z Ki-1, CD30+ bb, velké prekursorové, blastické až epiteloidní buňky,