Skutečná velikost úsečky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární perspektiva užívá místo S2 název H
Advertisements

Těleso s podstavou v obecné rovině – kótované promítání
Stopy roviny Průnik dané roviny s průmětnou se nazývá stopa roviny
Krychle ABCDA´B´C´D´s podstavou ABCD v obecné rovině a
2.9.1 Rozšíření euklidovského prostoru o nevlastní prvky
V otočení vidíme útvary ležící v dané rovině ve skutečné velikosti !
z Axonometrie Z O Y X x y Zobrazení útvaru ležícího v půdorysně
Obecně můžeme řešit takto:
Otočení roviny do průmětny
Lekce č. 5 Kosoúhlé promítání Axonometrie Průsečík přímky s rovinou.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hlavní přímky roviny Horizontální přímky roviny (přímky I.osnovy) jsou přímky rovnoběžné s půdorysnou. Nejdůležitější z nich je půdorysná stopa roviny.
Středové promítání na jednu průmětnu
Stopníky přímky Stopníky jsou průsečíky přímky s průmětnami. z
Deskriptivní geometrie DG/PÚPN
Stopy roviny a odchylka roviny od průmětny
Průsečík obecné přímky s rovinou
Souřadnice bodu Gymnázium JGJ ________ _____
Úsečka Ve skutečné velikosti se úsečka zobrazí jen tehdy, leží-li v rovině rovnoběžné ( totožné) s průmětnou p nebo n. To znamená, že pokud je půdorys.
4.OBECNÁ AXONOMETRIE A KOSOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ
Otáčení roviny, skutečná velikost útvaru (MP)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Rovina kolmá k přímce (Mongeovo promítání)
Střední škola stavební Jihlava
Vzájemná poloha dvou přímek
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Březen 2015 Gymnázium Rumburk
Střed horní podstavy; (hlavní) vrchol
VY_32_INOVACE_33-04 IV. Zobrazení úsečky.
Skutečná velikost úsečky
Přednáška č. 4 Kosoúhlé promítání Opakování Mongeova promítání.
Bodová konstrukce hyperboly
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zobrazení přímky Autor: Ing. Jitka Šenková Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál.
Řez válce obecnou rovinou (Stereometrie) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Kuntová. Dostupné z Metodického portálu.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Komplexní čísla Grafický součet komplexních čísel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Konstrukce trojúhelníku podle věty sss vytvořená v Zoneru Callisto Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné.
Dělení lomených výrazů
Hlavní přímky roviny (Mongeovo promítání)
Stopníky přímky (Mongeovo promítání) Ivana Kuntová
Goniometrické funkce Využití goniometrických funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
Kruh, kružnice Základní pojmy
Kruh, kružnice Základní pojmy
Lichoběžníky a jejich vlastnosti
Konstrukce trojúhelníku
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Odchylka přímky od průmětny
Lichoběžníky a jejich vlastnosti
Bodová konstrukce hyperboly
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Lichoběžníky a jejich vlastnosti
Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Konstrukce trojúhelníku
Stopníky přímky (Mongeovo promítání) Ivana Kuntová
Skutečná velikost úsečky
Stopy roviny a odchylka roviny od průmětny
Konstrukce trojúhelníku
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Konstrukce trojúhelníku
Hyperoskulační kružnice hyperboly
Konstrukce trojúhelníku
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Transkript prezentace:

Skutečná velikost úsečky (Mongeovo promítání) Prezentace 20 min., test 20 min. Pokud se vám test nespustí z odkazu na poslední stránce, stačí si upravit hypertextový odkaz. Test můžete spustit i nezávisle na prezentaci. Prezentace v PowerPointu má více animací. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Kuntová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úsečka Ve skutečné velikosti se úsečka zobrazí jen tehdy, leží-li v rovině rovnoběžné (totožné) s průmětnou p nebo n. To znamená, že pokud je půdorys nebo nárys úsečky rovnoběžný s osou x, pak zbývající průmět úsečky je zobrazen ve skutečné velikosti. Skutečná velikost úsečky rovnoběžné s n B2 A2 B2 A2 X1,2 X1,2 B1 A1 A1 B1 Skutečná velikost úsečky rovnoběžné s p Z toho plyne, že pokud se nárys nebo půdorys úsečky promítá jako bod, pak druhý průmět této úsečky je zobrazen ve skutečné velikosti.

Skutečná velikost úsečky Skutečnou velikost obecné úsečky lze sestrojit i sklopením tzv. rozdílového trojúhelníku. B2 Nárysná stopa roviny p´ A2 B1 X1,2 Není třeba bod A sklápět − A je při sklápění rozdílového trojúhelníku samodružný. (A) = A1 (B) Skutečná velikost úsečky AB Sklopení až do p Do které roviny vlastně sklápíme? Rozdílový trojúhelník sklápíme do roviny p´ rovnoběžné s půdorysnou, která prochází bodem A. ( p´ // p ).

Skutečná velikost úsečky Skutečnou velikost obecné úsečky lze sestrojit i jejím otočením do průčelné roviny (do roviny rovnoběžné s nárysnou). V nárysu se pohyb bodu A po kružnici promítne jako pohyb po úsečce rovnoběžné s osou x. Dostaneme otočený nárys bodu A. B2 = B2o Skutečná velikost úsečky AB Osa otáčení A2o A2 X1,2 A1o B1 = B1o V půdorysu se bod A pohybuje po kružnici, dostaneme otočený půdorys bodu A. A1 Konstrukce je velmi užitečná např. u jehlanů a kuželů s výškou kolmou k půdorysně.

Skutečná velikost úsečky Pozn.: Skutečnou velikost obecné úsečky můžeme vypočítat jako délku tělesové úhlopříčky kvádru s rozměry Dx, Dy, Dz. B2 Dx = |xA - xB | Dz Dy = |yA - yB | A2 Dz = |zA - zB | X1,2 Dx B1 Dy Dz A1 = (A) (B) Všimněte si, že na volbě umístění osy x12 nezáleží.

Skutečná velikost úsečky výpočtem Pozn.: Skutečnou velikost obecné úsečky můžeme vypočítat jako délku tělesové úhlopříčky kvádru s rozměry Dx, Dy, Dz. B2 Dx = |xA - xB | Dz Dy = |yA - yB | A2 Dz = |zA - zB | X1,2 Dx | AB | = Dy B1 A1 Výpočtem rozdílů příslušných souřadnic jen posouváme počátek souřadnicových os. Př.: Určete početně i graficky velikost úsečky AB je-li dáno: A[ 2; 3; -3 ], B[ 4; -1; 1 ]. Početně: | AB | = (22 + 42 + 42)1/2 = 6

Testy a odkazy na další výukové materiály najdete na <http://www.deskriptiva.unas.cz/index.html#Mongeovo>.