Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řez válce obecnou rovinou (Stereometrie) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Kuntová. Dostupné z Metodického portálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řez válce obecnou rovinou (Stereometrie) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Kuntová. Dostupné z Metodického portálu."— Transkript prezentace:

1 Řez válce obecnou rovinou (Stereometrie) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Kuntová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2  Řez válce rovinou  danou průsečnicí s rovinou podstavy a bodem S´ K L M N K1K1 L1L1 N1N1 M1M1 V půdorysu vybereme dva na sebe kolmé průměry (např. ležících na půdorysech spádové a horizontální přímky roviny  ) a určíme jejich afinní obraz. Získáme tak sdružené průměry elipsy KL a MN. (Dále Rytzova konstrukce.) S1S1 S´ p

3 Afinita mezi podstavnou kružnicí a řeznou elipsou  Řez válce rovinou  danou průsečnicí s rovinou podstavy a bodem S´ K L M N K1K1 L1L1 N1N1 M1M1 Pokud Rytzovu konstrukci neumíme, můžeme sestrojit elipsu bodově. Budeme postupně volit na podstavné kružnici body a hledat jejich afinní obrazy. Směr afinity je směr površek válce. Osa afinity je průsečnice řezné roviny s rovinou podstavy válce. S1S1 S´ p

4 Odkazy na další materiály, příklady a testy najdete na.http://www.deskriptiva.unas.cz/index.html #Stereo


Stáhnout ppt "Řez válce obecnou rovinou (Stereometrie) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Kuntová. Dostupné z Metodického portálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google