Specifické deficience III

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Biologicky významné heterocykly
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Civilizační choroby a výživa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vitamíny rozpustné ve vodě
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Vitaminy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Specifické deficience
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_061_Vitaminy rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
BC. VLADĚNA ROHLÍČKOVÁ Vitaminy rozpustné ve vodě.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Suroviny pro cukráře I. ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Specifické deficience III Beri beri Angulární stomatitis Pelagra Skorbut

Beri beri Deficit vitaminu B1 – thiaminu, známé již 2600 př. Kr. Beri beri = já nemůžu, já nemůžu Význam B1 – správná fu sval. a nerv. vláken, fosforylovaná forma thiamin pyrofosfát – koenzym při oxidativní dekarboxylaci ketokyselin (sacharidů) Dříve – JV Asie – strava převážně z loupané rýže Syrové ryby- enzym thiamináza – antagonista thiaminu V Asie, Japonsko – vysoká konzumace ryb Vyspělé země – lehké deficience, alkoholici, zvýšená potřeba – těhotné, kojící, akutní jaterní poruchy

Formy beri beri Vlhká (mokrá) – kardiomyopatická – , kardiomegalie, tachykardie, edémy v obličeji, na těle, nohou poruchy srdečního rytmu až selhání srdce ↑ c kys. pyrohroznové => perif. vasodilatace, únik tekutin => ↑ minut. objemu => námaha srdce Suchá – s periferní neuropatií – bolesti končetin, úbytek svalstva, slabost, obtížná chůze, redukce hmotnosti, ztráta hlubokých reflexů, mentální poruchy Dětská – kojenci 2-5. měsíc Syndrom Wernicke – Korsakow -těžcí alkoholici – zmatenost, konfabulace, kardiální a respirační poruchy + hemoragické poškození mozku Příznaky lehké deficience – zvýšená únava, dráždivost, bolesti hlavy, brnění v končetinách

Prevence Strava bohatá na thiamin Doporučená denní dávka: celozrnné potraviny, obilné zrno (0,2-1 mg/100g, 60% v klíčku), otruby, droždí, luštěniny, ořechy, v menší míře maso vepřové (0,7-0,9 mg/100g) a hovězí, vnitřnosti (játra), mléko a zelenina (rajčata, zelí, brokolice, květák 0,1-0,3 mg/100g) Živočišná strava - thiämindifosfát (80-85%), mono- a trifosfát (15–20%) Rostlinná strava – volná forma Doporučená denní dávka: 1 – 2 mg/d 0,5 mg/4160 kJ 100 g kuřecího masa + 100 g celozrnného chleba se slunečnicí Synergisté thiaminu – B12 a B6, niacin, kys. pantotenová Antagonisté – káva, čaj, syrové ryby, některé cereálie, alkohol, těžké kovy a arsen, oxid siřičitý Nejnižší kapacita pro skladování – téměř žádná (4-10 dní) Resorpce – čím nižší příjem, tím vyšší resorpce -1 mg (50%), 5 mg (33%), 20 mg (25%), nad 100 mg se vyloučí Obohacují se cereální výrobky, neboť téměř 50% thiaminu se ztrácí světlem, teplotou, kyslíkem a technologickým zpracováním

Angulární stomatitis Deficit vitaminu B2 – riboflavinu Hl. funkce: syntéza koenzymu FMN a FAD (flavoproteiny) Projevy: angulární stomatitis – fisury ústních koutků, glositita, seborhoická dermatitida v nasolabiální rýze, vaskularizace rohovky, světloplachost, někdy průjmy a zvracení Prevence výživou Mléko(0,15-0,20 mg/100g) a mléčné výrobky, maso, vnitřnosti (játra 3,5 mg/100g), kvasnice (5,4 mg/100g), listová zelenina, obiloviny a celozrnné produkty 55-60% z masa a masných produktů 30% - rostlinná potrava Doporučovaná denní dávka 1,5 – 2 mg/d 70 g kuřecích jater nebo 100 g žampionů + 100 g tvrdého sýra + 25 g corn flakes Labilní ke světlu – mlééko po 2 hodinách na světle – ztráta až 85% B2

Pelagra Deficit niacinu (kyseliny nikotinové a nikotinamidu) Z italštiny - Pelle agra = hrubá pleť Hl. funkce: součást NAD a NADP – metabolismus živin pro syntézu vit. B6, B2 a kys. listové Pro syntézu z tryptofanu je nutný vit. B6 a B2 Výskyt: Endemický - oblasti s hlavní potravinou kukuřice (vázaná forma niacinu) - bílkovina zein – nedostatek tryptofanu Současně nedostatek ostatních vit. B skupiny + deficit bílkovin Zvýšená potřeba niacinu – těhotenství, kojení, chronická onemocnění Zásoby v organismu na 2-6 týdnů v játrech

Projevy 3x D (4xD) - dermatitis, diarrhea, dementia,(death) Dermatitis – symetricky (místo vystavené slunci), zarudlá, svědivá, lehce oteklá kůže, chronicky – hrubá, suchá kůže Průjmy – ne vždy přítomné, někdy i zácpa Poškození nerv. systému - slabost, třes, deprese až demence Stomatitis, glositis, hemoragie v GIT

Prevence Strava bohatá na niacin Denní doporučená dávka Bílkovinná strava – mléko, vejce, maso, drůbež, ryby, vnitřnosti (jehněčí játra až 46 mg/100g) Droždí (až 28mg/100g) Celozrnné potraviny (obiloviny 1mg/100g) Listová zelenina Burské oříšky Houby Denní doporučená dávka 15 – 20 mg/den 1mg niacinu = 60 mg tryptofanu Záleží také na přívodu tryptofanu – obiloviny – niacin ve vázané formě (niacytin) – lze uvolnit alkáliemi a teplem (Mexiko- tortily – vápenná voda) Obsah tryptofanu v potravinách Kukuřičné produkty 0,6% Ostatní obiloviny 1% Ovoce a zelenina 1% Maso 1,1% Mléko 1,4% Vejce 1,5% z obsahu bílkovin Živočišná – nikotinamid jehněčí játra až 46 mg/100g Rostlinná – kyselinanikotinová 1 mg/100g V obilovinách v aleuronové vrstvě až 80% takže vymíláním se většina odstraní Niacytin – využitelnost asi z 30% Asi 1 g ze 100g bílkovin je tryptofan 75 g bílkovin (dle RDA potřebuje je 47 g) 75 – 47 = 28 g , 28:100 = 0,28 g tryptofanu = 280 mg tryptofanu, 280:60 = 4,7 mg niacinu

Scorbut (kurděje) Deficit vitaminu C Dříve – námořníci na dlouhých plavbách, polární badatelé, děti Dnes – výskyt ojedinělý Osamělí staří lidé Alkoholici Lidé ve stresu Diety bez přívodu vit. C Příčina Dlouhodobá absence ovoce a zeleniny ve stravě (deficit vit. C, kys. listová, Fe, ß-karotenu) Technologie výroby Nadměrný přívod dusičnanů (vit C konvertuje NO3- na NO2-)

Příznaky: Příznaky u dětí (výskyt – krajně zanedbaná výživa) Primárně – změny mezibuněčné hmoty (depolymerce) a kolagenu (zánik) Dásně – zduřelé, houbovité, červenofialové,krvácejí + infekce + zápach z úst Perifolikulární hemoragie Petechiální hemoragie Ekchymos Únava, anorexie, anémie, bolesti kloubů Změny na kostech – vit. C – kolagen Změny na cévní stěně Příznaky u dětí (výskyt – krajně zanedbaná výživa) Ne projevy na dásních (před prořezáním zubů) Rozsáhlá krvácení pod periost dlouhých kostí + intenzivní bolest = žabí pozice Narušený vývoj kostí a zubů, anémie,zhoršené hojení ran, Snížená tělesná aktivita Latentní skorbut (častý u dětí i dospělých) krvácení z dásní, zhoršné hojení ran, snížená imunita, tělesná i duševní výkonnost Perifolikulární petechie – krvácení z kůže kolem vlasových folikulů – zadní strana stehen nad koleny, hýždě, břicho, nohy, ruce Petechiální hemoragie – krvácení do kůže,nezávisle na vlasových folikulech Ekchymos- masivní krvácení do podkoží

Prevence výživou Ovoce a zelenina 60 mg/d (100mg/d) K potlačení příznaků skorbut stačí 10 mg Nejbohatší zdroje z ovoce – černý rybíz, kiwi, aktinidie, rakytník řešetlákový, rybíz,angrešt, jahody, maliny, ostružina, borůvky, citrusové ovoce, šípky Nejbohatší zdroje ze zeleniny – zelená paprika, listová zelenina, , květák, rajčata, zelené natě, nové brambory Tepelná úprava – vaření + oxidace (mě‘d, Fe) až 50% ztráta. Skladováním také Lép je ryhcle zmrazit či konzervovat Dětská výživa a nápoje – fortiikace vitaminem C Klíčené obilí - po 30ti hodinách – dostatek vit. C 30 g naklíčené čočky = 9-15 mg vitaminu C

Potravina Množství % DDD ½ c 70 ¾ c 155 80 ½ šálku 72 112 1/2 238 Jahody ½ c 70 Pomerančový džus ¾ c 155 Brokolice vařená 80 Grapefruit ½ šálku 72 Zelená paprika 112 Červená paprika 1/2 238 Růžičková kapusta vařená 100 g jahod + 150 g rajčat 100 g mandarinek + 100 g čínského zelí + 100 g ředkviček 100 g kiwi + 100100 g kedluben nebo 80 g červené papriky

Zelenina Vit. C (mg) Papriky 139 Brokolice 114 Růžičková kapusta Kapusta 105 Květák 73 Kedlubny 63 Špenát 52 Zelí 46 Čínské zelí 33 Rajčata 24 Hlávkový salát 13 Cibule 8 Okurky Mrkev 7 Ovoce 100 g Vit. C (mg) Rybíz černý 177 Kiwi 71 Jahody 64 Citrony 53 Pomeranče 50 Grepy 44 Maliny 25 Jablka 12 Banány Meruňky, broskve 9 Vinné hrozny 4