Al ž írsko. Alžírská demokratická a lidová republika Je stát, který leží na severu Afriky. Na severovýchodě hraničí s Tuniskem, na východě s Lybií,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika-demokratický stát
Advertisements

Česká republika-demokratický stát
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Persie a muslimský svět
SEVERNÍ AFRIKA.
Česká republika Demokratický stát.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
Kamerun.
TEST 17. POLITOLOGIE
Pobřeží Středozemního moře
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Vývoj české ústavnosti
Al-Džumhuríja al-Irákíja
VY_32_INOVACE_2D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
III/2 XVI.1 9. C
Politický systém Itálie
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Severní Afrika Název školy
RUSKO Jan Vaněk.
FRANCOUZSKÁ REPUBLIKA République française Kateřina Hájková
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Rozšíření Islámu v dnešní době
LITVA.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
SEVERNÍ AFRIKA.
VY_52_INOVACE_03/2/18_ZEMĚPIS
ÚVOD DO MEDITERÁNNÍCH STUDIÍ
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Společenství nezávislých států
Írák.
Malta.
DÁNSKO.
Francie Miroslav Chmelka.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.

Politický systém Rakouska
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Revoluce
PREZENTACE ARGENTINA PARAGUAY URUGUAY. Obecné informace Název státu: špan. República Argentina Rozloha: km² Počet obyvatel: (31.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ústavní vývoj
První republika – Zajistit hranice republiky
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Revoluce
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
  Hlavní město: Tripolis.  V zemi žije 6,5 mil. obyvatel  Jazyk: Arabština a Italština  Přibližně 95 % území je tvořeno Saharou.  Přibližně 97 %
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Pobřeží Středozemního moře
Revoluce
Češi za první světové války
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

Al ž írsko

Alžírská demokratická a lidová republika Je stát, který leží na severu Afriky. Na severovýchodě hraničí s Tuniskem, na východě s Lybií, na jihu s Nigerem, na jihozápadě s Mali, na jihozápadě s Mauritánií a na západě se Západní Saharou a s Marokem. Maroko Západní Sahara Mauritánie Tunisko Lýbie Niger Mali

48 provincií Administrativní dělení: 48 provincií Národnostní složení : 79% arabové, 21% berberové Hlavní město : Alžír Úřední jazyk : arabština Náboženství : islám

Vznik:19.března 1962(vyhlášení nezávislosti) Prezident:Abdal Azíz Buteflika Předseda vlády:Abdal Azíz Belchadem Státní vlajkaStátní znak

Vývoz: ropa, zemní plyn Dovoz: spotřební zboží, potraviny Odběratelské země: Itálie, USA, Francie, Španělsko, Nizozemsko Dodavatelské země: Francie, USA, Itálie, Německo, Španělsko Páteří alžírského hospodářství je ropa, zemní plyn, fosfáty, polymetalické rudy a rtuť. Dalšími důležitými odvětvími jsou zpracování železa a oceli a potravinářský a textilní průmysl.

Dějiny -V r bylo Alžírsko připojeno k Francii. -Nezávislost byla vyhlášena Počátek 20. st. přivedl první snahy o změnu poměru sil. Důležitými daty byl rok 1943, kdy byl vypracován „Manifest alžírského lidu“ a rok 1946, kdy vzniklo Hnutí za vítězství demokratických svobod (MTLD). Po roce 1954 se část MTLD transformovala do FNO (Fronta národního osvobození). -V roce 1954 zahájila Národní osvobozenecká fronta (NOF) guerillovou Alžírskou válku o nezávislost. Po skoro deseti letech války ve městech i na venkově se jí podařilo v roce 1962 vyhnat Francouze ze země. -Po roce 1970 nastává období ve znamení tří revolucí: 1. průmyslová 2. agrární 3. kulturní Poté následují bouřlivé události z konce 80. let. -V říjnu 1988 Alžírsko zasáhly vlny stávek v reakci na hospodářský propad země. Při střetech s vojskem bylo zabito několik stovek stávkujících.

- Volby 26.prosince 1961 vyhrála Islámská fronta spásy (IFS) fundamentalistických muslimů. Následoval vojenský převrat, moc převzala Nejvyšší státní rada, v lednu 1992 rozpustila parlament a v únoru vyhlásila výjimečný stav. IFS byla zakázána, přesto neukončila svoji činnost a na konci roku 1993 vyzvala všechny cizince v zemi, aby ji opustili. Po uplynuti této lhůty začaly masakry namířené nejen proti nim. Roku 1994 se stal prezidentem Liamín Ziruál, který byl podporován armádou. Na usmiřovacích konferencích v letech 1996 a 1997 se mu podařilo přimět umírněné islamisty k dialogu. V listopadu 1996 schválilo 85,6 % Alžířanů ústavní reformu, která zakazuje náboženské strany, umožňuje formování politických stran a posiluje úlohu prezidenta.

Kultura -Nová ústava zakotvila islám jako státní náboženství a arabskou a berberskou národnost jako základ státu. Výrazem venkovských tradic jsou každoroční tzv. datlové slavnosti a tanci a závody velbloudů. -Okolo 40% dospělých je zde negramotných. Již dříve zde byl zahájen rozsáhlý vzdělávací program, který pro nedostatek prostředků není zejména na venkově příliš úspěšný. Politika -Hlavou státu je prezident, volený maximálně na dvě volební období po pěti letech. Prezident jmenuje předsedu vlády, který sestavuje vládu. -Alžírský parlament je dvoukomorový. Sestává se z dolní sněmovny, Národního shromáždění s 380 poslanci a pětiletým volebním obdobím a horní sněmovny, Rady národů s 144 místy.

Hospodářství -Zemědělství zaměstnává necelou čtvrtinu pracovních sil a pro nízkou produktivitu zabezpečuje sotva třetinu domácí spotřeby potravin. -Země má nedostatek orné půdy, na které pěstuje malé množství pšenice, ječmene a brambor. -Alžírsko patří mezi největší světové producenty korku. -Základem ekonomiky je těžba ropy a zemního plynu na Sahaře, která zajišťuje téměř 20% hrubého domácího produktu a více než 95% exportních příjmů.