Zamezení dvojího zdanění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Advertisements

Mezinárodní aspekty zdanění příjmů
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
4. téma Mezinárodní zdanění.
TÉMA 2: Daň z příjmů fyzických osob I
Investování v Rakousku
Mezinárodní výměna informací a daňové ráje
ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VĚDCŮ V ČR
Mezinárodní zdanění.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Mezinárodní zdanění Hana Jurajdová.
Mezinárodní zdanění Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Mezinárodní zdanění Hana Jurajdová 8. října 2012.
IFA Česká republika 1 Návrh Evropské komise na revizi Směrnice 2003/49/EC o společném systému zdanění úroků a licenčních poplatků Lenka Fialková 13. prosince.
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Daňové vztahy k zahraničí
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Harmonizace důchodových daní Michal Radvan. Stagnace harmonizačního procesu Výměna informací Zamezení dvojího zdanění Boj proti daňovým.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Mezinárodní zdanění Příklad 1 Pan A měl v roce 2011 následující příjmy: A) Kč za činnost pro společnost (společník s.r.o.), podepsal.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Mezinárodní zdanění Okruhy ke zkoušce. Okruhy k ústní zkoušce 1. Daňová rezidence, vnitrostátní a mezinárodní dvojí zdanění (1. kapitola ve skriptech)
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Druhy daní Daně FO.
Daň darovací Darování majetku =
Úvod do problematiky mezinárodního zdaňování
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Evropská spolupráce při správě daní
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Úvod do mezinárodního daňového práva JUDr. Tomáš Balco, LL.M., ACCA KIMEP, Almaty.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Zahraniční příjmy a zamezení dvojímu zdanění
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
1 Daňový systém v SRN V Praze, dne I. Německý daňový systém 1. Druhy daní a právní formy 2. Daňová povinnost 3. Zdanění fyzických osob.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Advokátní kancelář Praha - Bratislava - Kyjev Magdaléna Vyškovská da ň ový poradce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
STÁLÁ PROVOZOVNA A ZDANĚNÍ PŘESHRANIČNÍCH KAPITÁLOVÝCH PLATEB Jiří Zoubek,LL.M.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Mezinárodní spolupráce při správě daní Mgr. Michal Tuláček 9. listopadu 2015.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Daňový systém v SRN V Praze, dne
Rub a líc daňového plánování
Mezinárodní spolupráce při správě daní
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Konflikt daňových příslušností
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Zdaňování ostatních příjmů
Transkript prezentace:

Zamezení dvojího zdanění

Osobní daňová příslušnost FO – bydliště; místo, kde obvykle zdržuje, občanství,… PO – sídlo, registrace, místo skutečného vedení, … REZIDENT – DAŇOVÝ TUZEMEC poplatník s neomezenou daňovou povinností tzn. daňová povinnost se vztahuje na celosvětové příjmy (z tuzemska i ze zahraničí)

Věcná daňová příslušnost stát využívá svého práva zdanit příjem (majetek) vznikající na jeho území NEREZIDENT – DAŇOVÝ CIZOZEMEC poplatník s omezenou daňovou povinností tzn. daňová povinnost se vztahuje pouze na příjmy ze zdrojů na území daného státu

Nástroje k zamezení dvojího zdanění VNITROSTÁTNÍ OPATŘENÍ SMLOUVY O ZAMEZENÍ DVOJÍHO ZDANĚNÍ

Vnitrostátní opatření stát se v zájmu zamezení dvojího zdanění vzdává částečně svého práva uložit a vybrat daň, a to: ve státě zdroje příjmů např. nižší sazba daně zahraničním příjemcům licenčních poplatků, dividend, ... ve státě příjemce tři základní metody – vynětí, zápočet, snížení základu daně o zaplacenou daň

Metoda vynětí zahraničních příjmů ze zdanění příjem, který podléhá zdanění v zahraničí, se vyjme z celkového základu daně v tuzemsku ÚPLNÉ VYNĚTÍ - k zahraničním příjmům se vůbec nepřihlíží VYNĚTÍ S VÝHRADOU PROGRESE - do základu daně se příjmy ze zahraničí nezahrnou, ale uplatní se sazba odpovídající celkovému základu daně – zprůměrování nebo nadečtení

Metoda zápočtu daně zaplacené v zahraničí základem daně jsou příjmy z tuzemska i ze zahraničí a od celkové daně se odpočte daň zaplacená v zahraničí ZÁPOČET PLNÝ - zápočet celé daně ZÁPOČET PROSTÝ - zápočet max tolik, kolik připadá na zahraniční příjmy z tuzemské sazby

Snížení základu daně o zahraniční daň ve státě příjemce rezident o daň zaplacenou v zahraničí sníží základ daně v tuzemsku použití okrajově, zpravidla tam, kde není možno plně započíst daň zaplacenou v zahraničí

Smlouvy o zamezení dvojího zdanění vzorová dohoda k zamezení dvojího zdanění příjmů a majetku (OECD Model Tax Convention) - bilaterární dohody snaha vytvořit model evropské smlouvy o zamezení dvojího zdanění (European Union Model Tax Convention) - směrnice, souhlas všech členských států

Obsah smluv o zamezení dvojího zdanění Okruh daní, na které se smlouva vztahuje (přímé, majetkové) Všeobecné definice výrazů Test daňového domicilu FO – bydliště, stálý byt, středisko životních zájmů, obvykle zdržuje, občanství, dohoda úřadů PO – místo skutečného vedení, registrace, dohoda Stálá provozovna trvalé zařízení, ve kterém podnik vykovává zcela nebo zčásti svoji činnost

Obsah smluv o zamezení dvojího zdanění - pokračování Zdanění obchodních a průmyslových zisků podniku Zdanění zisků z provozování mezinárodní dopravy Zdanění sdružených podniků Zdanění dividend, úroků, licenčních poplatků Příjmy ze svobodného povolání, příjmy ze zaměstnání, tantiémy Způsob zamezení dvojího zdanění Zásada rovného nakládání Řešení případů cestou dohody, výměna informací Platnost a účinnost smlouvy

Harmonizace přímých daní v EU Směrnice č. 77/799/EEC o vzájemné pomoci mezi příslušnými orgány členských zemí v oblasti přímých daní Směrnice č. 90/434/EEC „Směrnice o fúzích“ Směrnice č. 90/435/EEC „Směrnice o společném systému zdanění mateřských a dceřinných společností“ Směrnice č. 2003/48/EC „Směrnice o zdanění příjmů z úspor ve formě plateb úrokového charakteru“ Směrnice č. 2003/49/ EC „Směrnice o zdaňování úroků a licenčních poplatků“

Možný budoucí vývoj v oblasti přímých daní v EU evropská společnost a evropská družstevní společnost možné způsoby řešení unifikovaného základu daně: zdanění dle státu řídící společnosti jednotný konsolidovaný základ daně povinně harmonizovaný základ daně evropská korporativní daň

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů REZIDENT FO - poplatníci, kteří mají na území ČR bydliště nebo se zde obvykle zdržují bydliště – stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat obvykle zdržovat – alespoň 183 v kalendářním roce, a to souvisle nebo v několika obdobích; započítává se každý započatý den pobytu PO - poplatníci, kteří mají na území ČR své sídlo nebo místo svého vedení místo vedení – adresa místa, ze kterého je poplatník řízen daňová povinnost se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR, tak na příjmy ze zdrojů v zahraničí (celosvětové příjmy) tzv. neomezená daňová povinnost

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů NEREZIDENT FO - poplatníci, kteří nemají na území ČR bydliště nebo se zde obvykle nezdržují nebo tak stanoví mezinárodní smlouvy PO - poplatníci, kteří nemají na území ČR své sídlo daňová povinnost se vztahuje pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR (§ 22) tzv. omezená daňová povinnost

Příjmy ze zdrojů na území ČR - § 22 Příjmy z činností vykonávaných prostřednictvím stálé provozovny Příjmy ze závislé činnosti vykonávané na území ČR Příjmy ze služeb Příjmy z prodeje a užívání nemovitostí Příjmy z nezávislé a osobně vykonávané činnosti na území ČR Příjmy z autorských práv Příjmy z držby kapitálového majetku Příjmy z užívání movité věci umístěné na území ČR Příjmy z úhrad pohledávky nabyté postoupením atd…

Způsob zdanění příjmů dle § 22 Srážková daň (§ 36 odst. 1) Zajištění daně (§ 38e) Záloha na daň (závislá činnost - § 38h) Vyloučení dvojího zdanění příjmů ze zahraničí (§ 38f) Pokyn D-286 MF ke zdaňování příjmů daňových nerezidentů plynoucích ze zdrojů na území ČR + sdělení MF k praktické aplikaci pokynu