Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Montessori Vlašim – cesta pro děti i jejich dospělé
Advertisements

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Role asistenta v Montessori pedagogice
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Svoji metodu šířila po celém světě,
Sdružená/komunitní škola brno
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Struktura výuky.
Zdravá škola.
10. Alternativní školy Vznikly v období reformního hnutí, které kritizovalo zejména, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání byl kladen.
Buchtová Eva, Staňková Barbora. „Pomoz mi, abych to dokázalo samo“ děti mají rozdílné učební schopnosti a nadání.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Přetrvává stejný postoj k dítěti
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Mgr. Kateřina Lojdová  odlišná organizační forma od hromadného vyučování  záměrně vytváří takové didaktické situace, v nichž žáci.
Mgr. Kateřina Lojdová - nejčastější organizační forma výuky - učitel souběžně a přímo vyučuje větší skupinu žáků (třídu, skupinu,
Postavení pedagogiky mezi vědami
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Vzdělávací programy pro primární školu
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Vybrané alternativní školy (osnova) daltonský plán (+ winnetská soustava) pragmatická pedagogika waldorfská škola Jenský plán pedagogika C. Freineta pedagogika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_15.
Alternativní škola Institut pro podporu inovativního vzdělávání.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_16.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
9. Tvorba individuálního plánu
Pedagogické disciplíny
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Organizační formy výuky
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Konstruktivismus Zora Syslová.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
škola podporující zdraví
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Waldorfská škola Olomouc.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství Mgr. Katřina Lojdová lojdova@ped.muni.cz

Alternativní vzdělávání takové vzdělávání, které je odlišné od vzdělávání nabízeného státem nebo jinými tradičními institucemi. Obvykle jsou spojeny s radikálními koncepcemi vzdělávání, jako odmítání formálního kurikula či formálních metod výuky. nejednotnost v terminologii, alternativní je buď cokoli, co se odlišuje, nebo naopak pouze vzdělávání založené na myšlenkách reformních škol z počátku 20. stol. (Waldorf, Montessori, Dalton)

Reformní pedagogika Historický a kulturní kontext 1. poloviny 20. století Kritika tradiční školy Intelektualistické zaměření, nebere v potaz komplexní rozvoj jedince Mechanický způsob učení s převažující pasivitou žáků, podcenění rozvoje tvůrčích schopností Autoritativní výchova, represe a donucování, nedocenění individuality žáků Malý zřetel k estetickým, tělovýchovným a zdravotním aspektům výchovy Izolace školy od rodiny a komunity X obrat k pedocentrismu

Přehled reformních škol Waldorfská pedagogika Montessoriovská pedagogika Daltonský plán Jenská pedagogika Freinetovská pedagogika

Waldorfská pedagogika Rudolf Steiner, Antroposofie, Rozvoj člověka jako komplexní osobnosti, Důraz na skupinovou spolupráci, Epochy, eurytmie, denní, týdenní, měsíční, slavnosti U nás mateřské školy, základní školy i střední školy (Praha, Semily, Příbram, Ostrava)

Why Waldorf? http://www.youtube.com/watch?v=tZmAX5adCl0

Montessori pedagogika Maria Montessori: „Pomoz mi, abych to dokázal sám.“ Speciální „materiál“http://www.montessorimaterials.org/ Svoboda a samostatnost, Připravené prostředí, Učitel jako součást podnětného prostředí, V ČR pouze mateřské a základní školy

Daltonský plán Helen Parkhurstová Rozdělení učeben podle předmětových okrsků, Měsíční program pro studenta, Samostatné získání vědomostí. Individuální přístup k výuce, svoboda rozhodování, práce svým tempem, Volná hodina – k procvičování problematické látky, Učitel – je pomocník a rádce V Brně rozšířené školy s daltonskými prvky.

Jenský plán Peter Petersen Jádrem je skupina – volně vytvořená – ne třída, Hlubší propojení vyučovacích předmětů. Důraz na pracovní vyučování. Volný pohyb žáků ve třídě Hodnocení – formou charakteristiky. Rozvoj dětské osobnosti. Týdenní plán učiva. Učitel – má organizovat a podněcovat činnost žáků.

Freinetovská pedagogika Célestin Freinet Důraz na individuální přístup k žákovi + sociální kontext. Dítě - centrum výchovy. Individualizace + spolupráce. Aktivnost, uspokojení přirozených potřeb žáků, mravní výchova + kázeň, dobrá organizace, radostná a tvůrčí atmosféra. Spolupráce školy a rodiny. Učitel je autorita.

Diskuse Co znamená alternativa? V čem se reformní školy liší od tradičních škol? Jsou odlišnosti mezi tradičními školami a alternativami stále stejně výrazné? Přiblížila se tradiční škola alternativám (např. po poslední školské reformě?) Co lze vytknout alternativním školám? Zvolili byste pro Vaše dítě alternativní školu? Jakou a proč?