Jan Sazama Dominik Kuksa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Advertisements

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
AMERIKA.
Mexiko země dávných indiánských kultur
Střední Amerika Jelínek, Svoboda.
Téma hodiny: Peru – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry
Geografická charakteristika latinské ameriky
VY_32_INOVACE_15 Střední Amerika
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
USA United States of America
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STŘEDOAMERICKÉ ZEMĚ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Latinská Amerika Střední Amerika. Mexiko - Estados Unidos Mexicanos 1,973 mil. km místo na světě 105 mil. obyv. (2003)12. místo na světě.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Střední Amerika.
ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ 504 tisíc km2, 40 milionů obyvatel
VY_52_INOVACE_03/2/4_ZEMĚPIS Státy střední Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 –
Mexiko, státy Karibského moře, státy Jižní Ameriky
Autor materiálu: Mgr. Dagmar Nogová Datum vytvoření: listopad 2013
AMERIKA poloha, rozloha, členění
SEVERNÍ AFRIKA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Vzdělávací oblast/obor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_132 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Ostrovní státy střední Ameriky
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Střední Amerika Autor: Mgr. Marian Solčanský
STŘEDNÍ AMERIKA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Střední Amerika ČÍSLO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Ameriky Ověření ve výuce: Třída:
Kuba.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
MEXIKO. Poloha Leží na severu tzv. Latinské Ameriky Pobřeží má u Indického i Tichého oceánu Sousedními státy jsou na severu USA, a s Belize a Guatemalou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_07 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Státy Střední Ameriky. Poloha  Střední Amerika je území mezi Mexikem a Kolumbii (7 nezávislých států)‏  Střední Amerika se rozléhá okolo Karibského.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Název učiva: Amerika severní
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Střední Amerika AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Střední Amerika VY_32_Inovace_07 TR-1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední Amerika.
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
3. b Úvod do Střední Ameriky
Poloha a státy AUTOR: Alena Carbolová
Bolívie
STŘEDNÍ AMERIKA ostrovní část
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
OBLAST KARIBSKÉHO MOŘE
Transkript prezentace:

Jan Sazama Dominik Kuksa Střední Amerika Jan Sazama Dominik Kuksa

Poloha: střední část amerického kontinentu, považuje se za součást Severní Ameriky Rozloha: 525 000 km² Charakteristika: vulkanismus a častá zemětřesení

Státy Střední Ameriky Belize Guatemala Honduras Kostarika Nikaragua Panama Salvador

Přehled států

Hospodářství – základní rysy silná vazba na USA ve všech sektorech hospodářství „banánové republiky“ (značný příjem z vývozu banánů) příjmy z cestovního ruchu

Hospodářství – přehled GUATEMALA – káva, tabák, cukrová třtina, banány, bavlna; těžba mahagonového a cedrového dřeva; průmysl navazuje na zemědělství → zpracování dřeva, výroba kávy, cukru, tabáku BELIZE – citrusy, banány, cedrové dřevo, čikle (na žvýkačky); lov krabů a garnátů (mořských ráčků) SALVADOR – káva, cukrová třtina, bavlna, banány, „peruánský balzám“ HONDURAS – káva, banány NIKARAGUA – káva, banány, bavlna, cukr; těžba: měď, zlato, stříbro KOSTARIKA („středoamerické Švýcarsko“) – káva, banány, cukrová třtina; těžba: vápenec, zlato, bauxit, sůl PANAMA – banány, káva, cukr, garnáti; těžba: vápenec, měď, zlato

Klima Oblast leží v tropickém podnebného pásu Srážkově bohatší je východ (úmoří Karibského moře) oproti suššímu západu (úmoří Tichého oceánu) Střídání období dešťů (květen až říjnem) s obdobím sucha (listopad až únor) Malé teplotní rozdíly mezi dnem a nocí Časté hurikány a tropické bouře (především karibské pobřeží Belize, Hondurasu a Nikaraguy)

Obyvatelstvo Nerovnoměrné osídlení, většina obyvatel při pacifickém pobřeží Podíl jednotlivých etnik: MESTICI – 66% Domorodí INDIÁNI – 16,5% (hlavně v Guatemale a Belize) BĚLOŠI – 14,5% (především v Kostarice) ČENOŠI a MULATI – 2%

Jazyky španělština (oficiální jazyk 6 států a používá se i v Belize, kde je úředním jazykem angličtina) vlastní jazyky (mayské jazyky, Xinca, Garifuna, Arawakan atd.) kreolské jazyky na základě angličtiny (belizská kreolština, krolština na karibském pobřeží Nikaraguy, Kostariky a Panamy)

Zajímavost Panamský průplav Byl vybudován Francouzi (1888 – 1889) a Američany (1901 – 1914) Spojuje Tichý a Atlantský oceán

Památky I 16 lokalit na seznamu světového dědictví UNESCO 8 má charakter přírodního dědictví, 7 kulturního dědictví a 1 lokalita je smíšená

Památky II Tikal - nejrozlehlejší ruiny starověkého mayského města (sever Guatemaly) Antigua Guatemala - zachovalé stavby i ruiny z koloniálního období s renesančními a barokními prvky Kokosový ostrov - 70 endemických druhů rostlin a 64 druhů hmyzu (550 km od kostarického pobřeží)

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edn%C3%AD_Amerika https://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih =615&q=Karibik+HD&oq=Karibik+HD&gs_l=img.3..0.1145.10783.0.11595.12.7.1.4.4.0.34 9.1698.2- 6j1.7.0.msedr...0...1ac.1.61.img..0.12.1749.Tp5FdZARFOE#imgdii=_&imgrc=OAfEQyG8VM CIOM%253A%3B70aeCg9WHd1ixM%3Bhttp%253A%252F%252F1hdwallpapers.com%25 2Fwallpapers%252Ffantastic_beach_in_the_maldives.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fw ww.sampaikini.com%252Fkaribik-beach-wallpaper%252F%3B1920%3B1080 http://cs.wikipedia.org/wiki/Panamsk%C3%BD_pr%C5%AFplav