Spektroskopie cirkulárního dichroismu -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Úvod do studia biochemie
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Aminokyseliny.
Chiroptické metody a analýza chirálních léčiv Chiroptické metody
Measurement of electromagnetic oscillations of yeast cells in kHz and GHz region PhD student: Michal CIFRA Školitel: Jan VRBA Školitel specialista: Jiří.
INFRAČERVENÁ A RAMANOVA SPEKTROSKOPIE CO NÁM MOHOU VIBRACE ŘÍCI
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Metody určování struktury látek Chiroptické metody
Metody určování struktury látek Chiroptické metody
Teoretická výpočetní chemie
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
3 Elektromagnetické pole
Chiroptické metody a analýza chirálních léčiv Chiroptické metody
Chemie technické lyceum 1. ročník
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Elektrický proud v látkách
Chemie a její obory.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Heterocykly.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III1 PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE.
Heterocyklické sloučeniny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
Aromatické uhlovodíky
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
Strukturní analýza proteinů pomocí rentgenové difrakce
Heterocyklické sloučeniny s pětičlenným cyklem. Charakteristika heteroc.sl. Pětičlenné  bezbarvé kapaliny, zapáchají (připomínají chloroform)  obsaženy.
Nukleové kyseliny Přírodní látky
VYSOKÁ ŠKOLA PODNIKÁNÍ, a.s., OSTRAVA PREZENTACE K DS LABEL SEMINÁŘ RADY VŠ
PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ
IR spektroskopie d n Excitace vibračních a rotačních přechodů
Sacharidová složka nukleotidů
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Richard Horký.  Organické cyklické sloučeniny  Obsahují místo uhlíku heteroatom (O, S, N)  Dělíme je podle počtu, druhu heteroatomů a počtu cyklů.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
(aminokyseliny, peptidy…)
NMR II Martin Dračínský
Přednáška 2 3.Základní principy optické aktivity 3.1 Polarizace elektromagnetického záření 3.2 Definice optické aktivity 3.3 Klasické formy optické aktivity.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Replikace genomu Mechanismus replikace Replikace u bakterií Replikace u eukaryotnich buněk.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
LOGO Chemické látky Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie pro žáky ve věku 11 až 15 let Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu,
Katedra sociální práce a sociální politiky Katedra sociální práce a sociální politiky.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
PŘÍKLADY SUPRAMOLEKULÁRNÍCH SYSTÉMŮ. CALIXARENY  název odvozen od antické vázy, kterou svým tvarem připomínají  vznikají kondenzací formaldehydu a fenolu.
Metoda IČ (IR) spektrometrie
Plynová chromatografie při radiační dechloraci polutantů
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Environmentální toxikologie (KBB/ENVTX)
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
STEREOCHEMIE.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
1. Regulace genové exprese:
Molekulární základy genetiky
Bílkoviny.
PROJEKT PŘÍPRAVY A REALIZACE POLYFUNKČNÍHO DOMU
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nabídka Ph.D. studia na katedře parazitologie PřF JU
Transkript prezentace:

Spektroskopie cirkulárního dichroismu - Již v roce 1707 byla v Praze založena Česká stavovská inženýrská škola. Na základě projektu Františka Josefa Gerstnera, který vycházel z modelu Pařížské polytechniky, byla v roce 1806 přeměněna na Český stavovský polytechnický ústav, pražskou polytechniku. Pražská polytechnika se původně skládala z matematického a chemického oddělení a od svého založení až do roku 1870 sídlila v budově Svatováclavského semináře v dnešní Husově ulici. Vzrůstající poptávka po znalostech o surovinách sklářského a železářského průmyslu byla podnětem k založení mineralogického oboru, který od poloviny 19. století vychovával i geologické odborníky pro rozsáhlé stavby silnic a železnic. První profesor mineralogie na pražské polytechnice, František Xaver Maxmilián Zippe, zde založil v první polovině 19. století mineralogickou sbírku, kterou pečlivě doplňovaly generace učitelů Vysoké školy chemicko‑technologické a jejich předchůdců. Tato sbírka je po sbírce Národního muzea druhou nejcennější kolekcí minerálů v České republice. V roce 1863 se polytechnika změnila na samostatnou vysokou školu řízenou rektorem a v roce 1869 se rozdělila na německou a českou část. Česká část pražské polytechniky přesídlila od roku 1874 do nové budovy na Karlově náměstí a v roce 1879 byla přejmenována na Českou vysokou školu technickou v Praze. V roce 1920 byl název školy změněn na České vysoké učení technické (ČVUT). Mezi nejznámější profesory ČVUT patřil František Běhounek, který byl doktorandem Marie Curie‑Sklodowské a zúčastnil se výpravy k severnímu pólu pod vedením Umberta Nobile. Spektroskopie cirkulárního dichroismu - moderní analytická metoda studia chirálních molekulárních objektů

chiralita je fenomén, který rozhoduje o životě … vůni, zápachu … Již v roce 1707 byla v Praze založena Česká stavovská inženýrská škola. Na základě projektu Františka Josefa Gerstnera, který vycházel z modelu Pařížské polytechniky, byla v roce 1806 přeměněna na Český stavovský polytechnický ústav, pražskou polytechniku. Pražská polytechnika se původně skládala z matematického a chemického oddělení a od svého založení až do roku 1870 sídlila v budově Svatováclavského semináře v dnešní Husově ulici. Vzrůstající poptávka po znalostech o surovinách sklářského a železářského průmyslu byla podnětem k založení mineralogického oboru, který od poloviny 19. století vychovával i geologické odborníky pro rozsáhlé stavby silnic a železnic. První profesor mineralogie na pražské polytechnice, František Xaver Maxmilián Zippe, zde založil v první polovině 19. století mineralogickou sbírku, kterou pečlivě doplňovaly generace učitelů Vysoké školy chemicko‑technologické a jejich předchůdců. Tato sbírka je po sbírce Národního muzea druhou nejcennější kolekcí minerálů v České republice. V roce 1863 se polytechnika změnila na samostatnou vysokou školu řízenou rektorem a v roce 1869 se rozdělila na německou a českou část. Česká část pražské polytechniky přesídlila od roku 1874 do nové budovy na Karlově náměstí a v roce 1879 byla přejmenována na Českou vysokou školu technickou v Praze. V roce 1920 byl název školy změněn na České vysoké učení technické (ČVUT). Mezi nejznámější profesory ČVUT patřil František Běhounek, který byl doktorandem Marie Curie‑Sklodowské a zúčastnil se výpravy k severnímu pólu pod vedením Umberta Nobile.

Projekty řešené v současné nebo nedávné době, na které je možné navázat Votoček Emil č. chemik, * 1872, † 1950; profesor na Českém vysokém učení technickém v Praze; zabýval se analytickou chemií a je znám především svými pracemi z chemie sacharidů. Je zakladatelem české vědecké školy organické chemie a spoluautorem českého chemického názvosloví s A. Sommerem-Baťkem. Prelog Vladimir chemik jug. původu, * 1906, † 1998; po studiu na VŠ chemickotechnologické v Praze zde 1929 získal doktorát chem. věd. Později prof. organ. chemie v Záhřebu, za války odešel do Švýc., od 1950 řádný prof. na Spolkové VŠ tech. v Curychu. 1975 Nob. cena za chem. za objasnění mechanismu přenosu vodíku v biol. systémech (se sirem J. W. Cornforthem). Wichterle Otto č. chemik, * 1913, † 1998; profesor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, předseda ČSAV (1989–92), spoluzakladatel české makromolekulární chemie, 1959–70 ředitel Ústavu makromolekulární chemie ČSAV v Praze; zabýval se mj. chemií a technologií makromolekulárních látek (především hydrofilními gely a biomedicinálními materiály). V r. 1956 vynalezl přípravu kontaktních očních čoček z hydrogelů a zavedl jejich výrobu do praxe.

Biologicky významné interakce guaninové kvartety v DNA vztah k tzv. telomerům - význam pro stárnutí zdravých a rakovinných buněk VZám a VCentra stav III/2006

Prostorová struktura chirálních molekulárních útvarů v roztocích VZám a VCentra stav III/2006

Absolutní konfigurace přírodních látek VZám a VCentra stav III/2006

Supramolekulární interakce strukturní informace o supramolekulární asociátech, např. „kvartetech“ z guanosinových derivátů molekulární struktura chirálních hydro- a organogelů strukturní informace o dendrimerech s chirálním jádrem VZám a VCentra stav III/2006

Strukturní studie bilirubinu a biliverdinu jejich interakce s polypeptidy a proteiny jejích komplexy s biogenními kovy VZám a VCentra stav III/2006

Interakce selektor - selektand modelový systém pro chirální kapalinovou chromatografii výhodné využití cirkulárního dichroismu pro studium chirálních interakcí VZám a VCentra stav III/2006

Rámcová témata bakalářských prací Chirální komplexy při rozpoznávání biologicky významných enantiomerů experimentální práce - spektroskopie elektronového cirkulárního dichroismu, možné objekty studia - biomolekuly: bilirubin, biliverdin,- farmaka a farmaceuticky významné molekuly Chirální komplexy a chirální paměť samoskladných systémů možné molekulární objekty: porfyrinové deriváty. deriváty pyrolu Chirální interakce v kapalinové chromatografii - studie modelových systémů metodou cirkulárního dichroismu Votoček Emil č. chemik, * 1872, † 1950; profesor na Českém vysokém učení technickém v Praze; zabýval se analytickou chemií a je znám především svými pracemi z chemie sacharidů. Je zakladatelem české vědecké školy organické chemie a spoluautorem českého chemického názvosloví s A. Sommerem-Baťkem. Prelog Vladimir chemik jug. původu, * 1906, † 1998; po studiu na VŠ chemickotechnologické v Praze zde 1929 získal doktorát chem. věd. Později prof. organ. chemie v Záhřebu, za války odešel do Švýc., od 1950 řádný prof. na Spolkové VŠ tech. v Curychu. 1975 Nob. cena za chem. za objasnění mechanismu přenosu vodíku v biol. systémech (se sirem J. W. Cornforthem). Wichterle Otto č. chemik, * 1913, † 1998; profesor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, předseda ČSAV (1989–92), spoluzakladatel české makromolekulární chemie, 1959–70 ředitel Ústavu makromolekulární chemie ČSAV v Praze; zabýval se mj. chemií a technologií makromolekulárních látek (především hydrofilními gely a biomedicinálními materiály). V r. 1956 vynalezl přípravu kontaktních očních čoček z hydrogelů a zavedl jejich výrobu do praxe.

Rámcová témata diplomových prací Samoskladné systémy tvořené guaninovými jednotkami experimentální práce - spektroskopie vibračního cirkulárního dichroismu v oblasti charakteristických vibrací a kombinačních přechodů možné molekulární objekty: přírodní a syntetické poly- a oligonuklotidy, deriváty guanosinu Chirální rutheniové komplexy při rozpoznávání biologicky významných enantiomerů experimentální práce - spektroskopie elektronového a vibračního cirkulárního dichroismu možné objekty studia - biomolekuly: bilirubin, biliverdin,- farmaka a farmaceuticky významné molekuly Strukturní studie polypeptidů a biologicky významných interakcí Strukturní studie nukleotidů a biologicky významných interakcí Votoček Emil č. chemik, * 1872, † 1950; profesor na Českém vysokém učení technickém v Praze; zabýval se analytickou chemií a je znám především svými pracemi z chemie sacharidů. Je zakladatelem české vědecké školy organické chemie a spoluautorem českého chemického názvosloví s A. Sommerem-Baťkem. Prelog Vladimir chemik jug. původu, * 1906, † 1998; po studiu na VŠ chemickotechnologické v Praze zde 1929 získal doktorát chem. věd. Později prof. organ. chemie v Záhřebu, za války odešel do Švýc., od 1950 řádný prof. na Spolkové VŠ tech. v Curychu. 1975 Nob. cena za chem. za objasnění mechanismu přenosu vodíku v biol. systémech (se sirem J. W. Cornforthem). Wichterle Otto č. chemik, * 1913, † 1998; profesor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, předseda ČSAV (1989–92), spoluzakladatel české makromolekulární chemie, 1959–70 ředitel Ústavu makromolekulární chemie ČSAV v Praze; zabýval se mj. chemií a technologií makromolekulárních látek (především hydrofilními gely a biomedicinálními materiály). V r. 1956 vynalezl přípravu kontaktních očních čoček z hydrogelů a zavedl jejich výrobu do praxe.

Kontakty Prof. RNDr. Marie Urbanová, CSc. 2204403036 marie.urbanova@vscht.cz Ing. Vladimír Setnička, Ph.D. 2204405015 vladimír.setnicka@vscht.cz a další osazenstvo laboratoře: Mgr. Iryna Goncharova, Ing. Ondřej Julínek, Jana Novotná, Tomáš Hrubý, Pavlína Novotná Votoček Emil č. chemik, * 1872, † 1950; profesor na Českém vysokém učení technickém v Praze; zabýval se analytickou chemií a je znám především svými pracemi z chemie sacharidů. Je zakladatelem české vědecké školy organické chemie a spoluautorem českého chemického názvosloví s A. Sommerem-Baťkem. Prelog Vladimir chemik jug. původu, * 1906, † 1998; po studiu na VŠ chemickotechnologické v Praze zde 1929 získal doktorát chem. věd. Později prof. organ. chemie v Záhřebu, za války odešel do Švýc., od 1950 řádný prof. na Spolkové VŠ tech. v Curychu. 1975 Nob. cena za chem. za objasnění mechanismu přenosu vodíku v biol. systémech (se sirem J. W. Cornforthem). Wichterle Otto č. chemik, * 1913, † 1998; profesor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, předseda ČSAV (1989–92), spoluzakladatel české makromolekulární chemie, 1959–70 ředitel Ústavu makromolekulární chemie ČSAV v Praze; zabýval se mj. chemií a technologií makromolekulárních látek (především hydrofilními gely a biomedicinálními materiály). V r. 1956 vynalezl přípravu kontaktních očních čoček z hydrogelů a zavedl jejich výrobu do praxe.