JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Vstupy a výstupy v JavaScriptu Vstup: použitím metody prompt objektu window čtením hodnot z položek formuláře Výstup : použitím metody alert objektu window.
HTML Formuláře.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HTML HyperText Markup Language 4. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Školení počítače Excel
PHP – vkládání souborů a html 5
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Javascript. DDynamická stránka je stránka, jejíž zdrojový kód obsahuje skript, schopný bezprostředně obsloužit událost vyvolanou činností návštěvníka.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP – zasílání dat z formuláře
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Lukáš Masopust Dynamická stránka je stránka, jejíž zdrojový kód obsahuje skript, schopný bezprostředně obsloužit událost vyvolanou činností návštěvníka.
PHP – Základy programování
Datové typy a práce s nimi
ActionScript Moderní počítačové aplikace. Charakteristika Je odvozen od JavaScriptu Integruje do Flashe interaktivní ovládání Umožňuje vytvořit přehledné.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
OSNOVA: a) Úvod do OOPb) Třídy bez metod c) Třídy s metodamid) Konstruktory a destruktory e) Metody constf) Knihovní třídy g) Třídy ve tříděh) Přetížení.
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
Dílna Caché II. CSP pro pokročilé Tomáš Vaverka. Zdroje HTML Tag Reference v sekci Reference Material v dokumentaci Caché HTML Tag Reference v sekci Reference.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
2 UDÁLOSTI ONMOUSEOVER, ONMOUSEOUT Odkaz Událost je část kódu vyvolana za určité (uživatelem vyvolané) situace (kliknutí myší, přejetím kurzorem myši,
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Úvod do PHP IZI 228.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
HYPERTEXTOVÉ ODKAZY V PowerPointu 2010.
Autor: Jana Lískovcová Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Tvorba webu Zdeněk Malý.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Intents – Interní Intent demo
Přepínání mezi programy
Jaroslav Kudr pro OATGM
Internetové publikování Dynamické HTML
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

JavaScript úvod

Jazyky webového vývojáře

Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP, ASP,.NET, Java) na straně klienta (JavaScript)

JavaScript  skriptovací jazyk interpretovaný programovací jazyk  objektově orientovaný  multiplatformní  case sensitive

JavaScript  umožňuje obsluhu událostí provádění výpočtů vkládání výsledků zpět do dokumentu  neumožňuje zápis do souborů a čtení dat ze souborů na straně klienta

Co mají společného JavaScript a Java

Manipulace s DOM  JavaScript umí manipulovat s HTML elementy pomocí DOM (Document Object Modelu)  Co můžeme provádět? Změnu HTML elementů Odstranění HTML elementů Vytvoření nových HTML elementů Kopírování a a klonování HTML elementů A mnoho dalšího...

DOM

Hierarchická struktura objektů Kontejnery objektů odpovídajících určitému typu elementu document all forms images a další Otevřené okno v prohlížeči HTML dokument v daném okně Kontejner všech objektů uvnitř daného dokumentu. Každý HTML element zde má svůj objekt. window

Objektový model  HTML elementy jsou OBJEKTY => mají vlastnosti – atributy mohou reagovat na události  Identifikujeme je pomocí značky atributu  id – jednoznačná identifikace  name – několik objektů může mít stejné

HTML -> DOM Sample page Sample page This is a simple sample. Sample page Sample page This is a simple sample.

První skript První skript v JavaScriptu První skript v JavaScriptu Datum a čas JS_prvni.htm

První skript DOM Live DOM Viewer live-dom-viewer/

První skript s komentářem … <button type="button" onclick="document. getElementById('demo'). innerHTML = Date()"> Datum a čas … HTML element reagující na událost Reakce na událost

První skript popis JS kódu document.getElementById('demo'). innerHTML = Date() HTML dokument v aktuálním okně JS metoda pro nalezení HTML elementu v DOM dle identifikátoru HTML element s identifikátorem demo Vlastnost příslušného HTML elementu, obsahující jeho vnitřní HTML kód JS funkce, vrací systémový datum a čas

První skript výsledek

Událost  Něco, co se stane s HTML elementem  JavaScript na ni může reagovat  Původcem je buď uživatel nebo prohlížeč  Příklady : Formulářové pole bylo změněno Na tlačítko bylo kliknuto myší Nahrávání HTML dokumentu (webové stránky) bylo ukončeno

Události spojené s myší onclick kliknutí myší na daném prvku ondblclick dvojité kliknutí myší na daném prvku onmousedown stisknutí tlačítka myši na prvku onmouseup uvolnění tlačítka myši na prvku onmouseover ponechání myši nad prvkem onmousemove najetí myši na prvek onmouseout opuštění prvku myší onfocus ponechání myši nad prvkem formuláře onblur opuštění prvku formuláře myší

Události spojené s klávesnicí onkeypress rychlý stisk klávesy na prvku onkeydown stisknutá klávesa na prvku onkeyup uvolnění klávesy

Události spojené s formulářem onsubmit odeslání formuláře onreset vymazání formuláře onselect výběr textu v textovém poli onchange změna hodnoty v prvku formuláře

Seznam událostí  

Příklad Obsluha události

HTML atribut události  Může spouštět přímo JS kód volat JS funkci volat uživatelem vytvořenou funkci

 mezi značky a v hlavičce nebo těle dokumentu:  z externího souboru: text skriptu Vložení skriptu do HTML dokumentu

Vstupy v JavaScriptu  použitím metody prompt objektu window  čtením hodnot z položek formuláře  čtením hodnoty vlastnosti innerHTML objektu

Výstupy v JavaScriptu  použitím metody alert objektu window  použitím metody write objektu dokument  přiřazením hodnoty do položek formuláře  přiřazením hodnoty vlastnosti innerHTML objektu dokument  přiřazením hodnoty vlastnosti innerText objektu dokument