Vylučovací soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGIE ČLOVĚKA MOČOVÝ SYSTÉM
Advertisements

VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Vylučovací soustava člověka
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Opakování - vylučovací soustava
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_93_MOČOVÁ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Vylučovací soustava člověka
Anatomická stavba ledvin
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název Vylučovací soustava Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor: Lenka Kraváčková
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Močová soustava člověka
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
VYLUČOVACÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Obratlovci - vylučovací soustava
Anatomická stavba ledvin
Močové ústrojí -odvádí odpadní látky(močovina),látky nadbytečné(voda, soli)a toxické -podílí se na udržování homeostázy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VYLUČOVACÍ SYSTÉM Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA (opakování)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Vylučovací soustava.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Transkript prezentace:

Vylučovací soustava

Jaké funkce má vylučovací Co se vylučuje pomocí vylučovací soustavy? Soustava? Co se vylučuje pomocí vylučovací soustavy?

VYLUČOVACÍ SOUSTAVA zajišťuje vylučování přebytečné vody a škodlivých látek – zejména solí a dusíkatých sloučenin, tím pomáhá udržovat stálé vnitřní prostředí organismu vylučování probíhá v ledvinách filtrací (čištěním) krve vzniká moč, která jde močovody do močového měchýře a z těla ven; kromě vylučovací soustavy odstraňuje nežádoucí látky také kůže – vylučováním potu

LEDVINY MOČOVODY MOČOVÝ MĚCHÝŘ MOČOVÁ TRUBICE PÁNVIČKA DŘEŇ KŮRA ledvinová tepna MOČOVÝ MĚCHÝŘ MOČOVÁ TRUBICE ledvinová žíla MOČOVOD

Ledviny jsou orgánem nezbytným k životu Ledviny jsou orgánem nezbytným k životu. K udržení života však stačí přibližně 1/8 funkční zdatnosti. Život s jednou ledvinou, neboli s ½ funkční kapacity, je tedy velmi dobře možný. PŘI JEJICH SELHÁNÍ DOJDE BĚHEM NĚKOLIKA DNŮ K ÚMRTÍ .

dvanácté žebro Th 12 ledvinná papila ledvinná pánvička ledvina močovod močový měchýř objem cca 600–800 ml při naplnění 150–300 ml obvykle osoba pociťuje nutkání močit

ledvina 12 cm

LEDVINA Ledvinové pouzdro Ledvinová tepna Ledvinová žíla Ledvinová pánvička Kalich Močovod Dřeň Kůra LEDVINA Moč

Podélný řez ledvinnou pyramidou nefrony malý kalich Podélný řez ledvinnou pyramidou

nefron Bowmanův váček klubko vlásečnic sběrný kanálek ledvinná žíla přívodná tepénka sběrný kanálek ledvinná žíla

37. Vylučovací soustava Funkce: odstraňuje močí z těla nepotřebné a odpadní látky, hlavně dusíkaté látky (močovinu z jater) a soli reguluje množství vody v těle výrazně se podílí na udržování stálého vnitřního prostředí Vylučovací soustava: ledviny a močové cesty viz obrázek Ledviny: z ledvinových tělísek = nefronů tvořených z váčku s klubkem vlásečnic a ze systému kanálků v nefronech – filtrování (čistění) krve

Závěr: Jaké jsou funkce vylučovací soustavy? Popiš ledvinu. Popiš močové cesty.