Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vlastnosti posloupností
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Základní dělení a parametry logických členů
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Zákony Booleovy algebry
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Word – tabulka a výpočet
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Rozevírací menu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Proton – protonový cyklus
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Souvislý příklad na zásoby
Energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné.
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Polyadice Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Teplotní roztažnost látek
Použití zeleniny v kuchyni
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Brzdy se vzduchotlakým ovládáním
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Logické funkce dvou proměnných, hradlo
Transkript prezentace:

Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /4 AutorPaedDr. Pavel Kovář Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-F/2-MA-3/13 Název DUMVazebná energie Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP36-52-H/01 Obor vzděláváníInstalatér Vyučovací předmětInformatika a výpočetní technika Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň: hmotnost atomového jádra, vazebná energie, praktická aplikace vztahu E = mc 2 Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaHmotnostní schodek, vazebná energie Datum

Vazebná energie Náplň učiva Hmotnosti elementárních částic Hmotnostní schodek Vazebná energie

Hmotnost protonu: m p = × 10 −27 kg, odpovídající přibližně hmotnosti 1836 elektronů Hmotnost neutronu: m n = 1, x 10 −27 kg, odpovídající přibližně hmotnosti 1839 elektronů p n n × 10 −27 kg 1, x 10 −27 kg Co však naměří hmotnostní spektrograf sloučíme-li dva protony a dva neutrony v jádro helia? {Obecně myšleno sloučíme-li izolované nukleony v jádro libovolného prvku} Hmotnost jádra bude v porovnání se součtem hmotností jednotlivých nukleonů nižší. Obr. 1

Obr. 2 p p n n Hmotnost jádra helia je však menší než hodnota součtu získaného jako prostý součet hmotností jednotlivých jaderných částic. Ten činí m He = 6, kg Hmotnost jádra helia však je 6, kg Kde je „tajemství“ úbytku hmotnosti seskupíme-li částice v jádro? Hmotnostní schodek 0, kg představuje vazebnou energii jádra, E = mc 2, po dosazení je to asi J

Obr. 3

Obr. 4

Kontrolní otázky:  Liší se hmotnost jádra od součtu hmotností částic, které je tvoří?  Co je to hmotnostní schodek?  Jak souvisí hmotnostní schodek s energií?  Co vyjadřuje energie E = mc 2 ve vztahu k pevnosti vazby atomového jádra? Problémové úlohy  Zjisti, co je to Avogadrova konstanta  Zjisti, co je to hmotnostní jednotka „u“ a jako má hodnotu  Jaký je přepočet jednotky energie „joule“ a „elektronvolt“  Zjisti strukturu atomového jádra deuteria a urči jeho vazebnou energii  Urči vazebnou energii jádra helia

Řešená úloha – matematické zpracování animace prezentované v této práci Určete vazebnou energii jádra atomu helia m p = 1,00728 u m n = 1,00866 u Změřená hmotnost helia je M He = 4,0026 u Součet hmotností dvou neutronů a dvou protonů je m He = 2.(1,00728 u + 1,00866 u) = 4,03188 u Hmotnostní schodek: m=m He - M He m= 4,03188 u - 4,0026 u = 0,02928 u E = 0, , = 4, J 30 MeV Vazebná energie jádra helia je asi 30 MeV – popř. asi 4,9 pJ

Seznam obrázků: obr. 1:vlastní obr. 2:vlastní obr. 3:vlastní obr. 4:vlastní

Seznam použité literatury: