Použití zeleniny v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice Použití zeleniny v kuchyni Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/5 Název DUM Použití zeleniny v kuchyni Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: zelenina v kuchyni, výrobky ze zeleniny, použití zeleniny a zeleninových výrobků v kuchyni Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Zelenina v kuchyni, výrobky ze zeleniny Datum 30. 12. 2012
Použití zeleniny v kuchyni Náplň hodiny: Zelenina v kuchyni Výrobky ze zeleniny Použití zeleniny a zeleninových výrobků v kuchyni Kontrolní úkol
Zelenina v kuchyni Při přípravě pokrmů NEPOUŽÍVÁME zvadlou, změklou, nažloutlou nebo poškozenou zeleninu Používá se čerstvá nebo tepelně upravená – vařená, smažená, dušená, grilovaná i konzervovaná Zeleninu tepelně upravujeme co nejrychleji, aby se zachoval její chuť a svěžest Cenné minerály a vitamíny obsahuje zeleninový vývar
Výrobky ze zeleniny Sušená Zmražená Konzervovaná mléčným kysáním Sterilovaná Protlaky, kečupy V sladko kyselém nálevu
Obrázky: Obr. 1: Kečup Obr. 2: Sterilovaná zelenina
Použití zeleniny a zeleninových výrobků v kuchyni Saláty Základy Samostatné pokrmy Šťávy (mrkvová, rajčatová) Polévky Omáčky Kompoty, moučníky, zmrzlinové poháry (rebarbora) Zdobení chlebíčků, jednohubek, kanapek Teplé předkrmy Dekorace – vykrajovaná zelenina
Kontrolní úkol: Níže uvedené druhy zeleniny použij v kuchyni do konkrétních pokrmů: Zelí, kyselý okurek, mrkev, hlávkový salát, paprikový lusk, cibule, špenát, celer, červená řepa, hrášek.
Možné řešení: Zelná polévka Španělský ptáček Mrkvový koláč Hlávkový salát se slaninou Lečo s vejci Cibule smažená na sádle Špenát dušený Smažený celer Ruský boršč Zadělávaný hrášek
Seznam obrázků: Obr. 1: Renam, [vid. 30. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-10518.html Obr. 2: Anonym, [vid. 30. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-canned-food.html
Seznam použité literatury: 1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. Díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
Děkuji za pozornost