*den vědy (2012) Knihovna FF UK Open Access a e-knihy Tereza Simandlová, Radka Syrová Seminář E-knihy 33. 12. 2013 v NTK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Advertisements

Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Konference IATUL 2013 Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Proč tagovat? [Hammond, 2005]. Kdo taguje? [Hammond, 2005]
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP PhDr. Dagmar Čerňová Brno, 3. dubna 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
Elektronické knihy Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, 22. března 2011 Plné texty odborných knih dostupných online.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP PhDr. Dagmar Čerňová Brno, 1. března 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty sociologie PhDr. Dagmar Čerňová Brno, 13. dubna 2015 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY PhDr. Dagmar Čerňová Brno, 28. února 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 24. září 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Elektronické formy vzdělávání na UK MUDr. Jitka Feberová, Ph.D.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Informační zdroje pro studenty POL PhDr. Dagmar ČerňováBrno, 21. října 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ PhDr. Dagmar ČerňováBrno, 29. září 2015.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
OpenAIRE Plán managementu dat
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Informační zdroje pro germanistiku
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Elektronický archiv v ÚMV
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Nástroje otevřeného publikování
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Seznamy digitálních knihoven
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
Transkript prezentace:

*den vědy (2012) Knihovna FF UK Open Access a e-knihy Tereza Simandlová, Radka Syrová Seminář E-knihy v NTK

“The author(s) and right holder(s) of such contributions grant(s) to all users a free, irrevocable, worldwide, right of access to, and a license to copy, use, distribute, transmit and display the work publicly and to make and distribute derivative works, in any digital medium for any responsible purpose, subject to proper attribution of authorship, as well as the right to make small numbers of printed copies for their personal use.” Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities (2003) Co je OA, co je smyslem? Open Access a e-knihy

Otevřené cesty Open Access a e-knihy

eJournals ✓ … eBooks ? Open Access a e-knihy

“Digitální publikování není pouze o replikaci tisku, ale také o využití konektivity, kterou web umožňuje.” [JISC, 2013] Open Access a e-knihy

1.Náklady na vydání 2.Preference tištěných knih před elektronickými 3.Byznys prostředí pro vydavatele odborných knih 4.(Neznalost, neochota, …) Překážky pro OAbooks Open Access a e-knihy

Jaký zvolit business model? Kdo zafinancuje vydávání? Jak knihy zpřístupnit? V jakém formátu knihy vydávat? Co s copyrightem? Licence? A co identifikátory?... Otevřít, či neotevřít? Open Access a e-knihy

Fixní náklady na knihu Open Access a e-knihy Režijní náklady VýběrPeer review Editace, korektury Formátování, design Příprava digitálního souboru Základní marketing

Open Access a e-knihy

(OA) učebnice a skripta jsou přeci také knihy! BookBoon Wikiskripta Open Educational Resources Open Access a e-knihy

InTech The National Academies PressThe National Academies Press (NAP) Open Humanities Press Open Book Publishers O'Reilly Open Books Project Directory of Open Access BooksDirectory of Open Access Books (DOAB) OAPEN Library OpenEdition Otevření vydavatelé a databáze Open Access a e-knihy

Cameron Neylon: “The whole point of a monograph is to generate discussion and the further development of ideas – how better to make sure it is accessible than via open access?” [JISC, 2013]

Závěrem k úvodu ;) Nelze dát rovnítko mezi značku „Open Access“ a soubor knih s přístupem zdarma v předplaceném balíku EIZ, milí vydavatelé. bit.ly/OABooksNTKbit.ly/OABooksNTK - shrnutí

OA e-knihy pro čtenáře a knihovníky Open Access a e-knihy

jednotlivé e-knihy v katalogu  pouze zakoupené a předplacené  bez volně dostupných volně dostupné e-knihy (OA, Public Domain i bonusové) v nadstavbových nástrojích EIZ:  vyhledávací a link. služby (Metalib/SFX)  Google Scholar, JIB kolekce UK na pez.cuni.cz a eknihy.cuni.czpez.cuni.czeknihy.cuni.cz Kde hledat e-knihy na UK Open Access a e-knihy

Čtenář  katalog Pokročilý čtenář  katalog  EIZ (vyhledávací a link. služby)  Google Scholar  JIB Kde hledají e-knihy Open Access a e-knihy

E-kniha v katalogu UK Open Access a e-knihy

Záznam e-knihy v katalogu Open Access a e-knihy Odkaz na předplacenou

OA e-kniha v SFX UK Open Access a e-knihy

OA E-kniha v JIB Open Access a e-knihy

OA e-knihy do katalogu? OA e-knihy do nadstavbových nástrojů EIZ E-knihy pro knihovny - rozcestník pro akvizici e-knih vč. OA Akvizice e-knih Open Access a e-knihy

site/eknihyproknihovny

Otevřené databáze e-knih OAPEN a DOAB Open Access a e-knihy Zdroj: Launch of the Directory of Open Access Books (DOAB) at the #OAbooks conference

*den vědy (2012) Radka Syrová Seminář E-knihy v NTK Tereza Simandlová

[04] Allan, Dixie. Stack of Books #3 [online]. [cit ]. Dostupný z WWW:. [05, 15] Jisc [online] Bristol: JISC, 15 July 2013 [cit ] Blog. Is open access the future for monographs?. Dostupný z WWW:. the-future-for-monographs-15-jul-2013 [06] Hellman, E. S. Open Access E-Books. In Polanka, Sue (ed.). The No Shelf Required Guide to E-book Purchasing. Chicago : American Library Association, 2011, s ISBN [08] Pinter, Frances. Knowledge Unlatched [online prezentace] [cit ]. Dostupný z WWW:. [09] Printscreen z: Collins, Ellen. Mandates, funding and embargoes, what are the options? [online prezentace]. 2013, slide 10 [cit ]. Dostupný pod CC BY 3.0 Unported Licence z WWW:. [10] Printscreen z [11] Printscreen z [12] Printscreen z Použité zdroje

[17] Foto: Jiří Stibor, FF UK [20] Printscreen z [21] Printscreen z [22] Printscreen z [23] Printscreen z [24] Printscreen z [25] Printscreen z [27] Printscreen z [28] Printscreen z Použité zdroje