Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Antikoncepce Jana fišerová EU-ICT-ČAZ-8-11.
Advertisements

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Antikoncepce 8. ročník Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická,
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_P8_03 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiálu Člověk – odlišnosti od ostatních savců Anotace.
ANTIKONCEPCE.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo v digitálním archivu školy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Číslo v digitálním archivu školy
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_10 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po M Anotace Prezentace.
Rozmnožovací soustava ženy
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_08 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluStáty střední Evropy Anotace V prezentaci žák určuje.
LÁSKA ANO – DĚTI JEŠTĚ NE!
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ANTIKONCEPCE 18
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ6_20 Sada DUMČeský jazyk 6 PředmětČeský jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po Z – význam vyjmenovaných.
Pohlavní soustava.
SEXUÁLNÍ VÝCHOVA - PROCVIČOVÁNÍ
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_12 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiáluDělení v oboru do 100 – hra na krále, dělení.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_ICT_20 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluSvět internetu – cvičení MS PowerPoint – opakováníSvět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_14 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiáluNásobení a dělení v oboru do 100 Anotace Žáci.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_ICT_19 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluSvět internetu MS PowerPoint – opakováníSvět internetu.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_13 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS PowerPoint – tvorba prezentací cvičení AnotaceMS.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_ICT_12 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS PowerPoint – tvorba prezentací AnotaceMS PowerPoint.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_02 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word – vlastnosti písma - cvičení Anotace Vlastnosti.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_06 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word - opakování Anotace Velké opakování AutorMgr.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Pohlavní soustava Pětilístek spermie
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Číslo v digitálním archivu školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Číslo v digitálním archivu školy
Ovulační a menstruační systém
Číslo v digitálním archivu školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Číslo v digitálním archivu školy
Pohlavní soustava ženy
VÝVOJ JEDINCE opakování
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Antikoncepce, PPCH a potraty
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních možnostech ochrany před nežádoucím početím Autor Mgr. Martina Jaborová JazykČeský jazyk Datum vytvoření Očekávaný výstup Žáci znají druhy antikoncepce Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova početí, těhotenství Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Cílová skupinaŽák na 2. stupni speciální školy Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/

ANTIKONCEPCE

 Při pohlavním styku může dojít k oplození vajíčka a tím k početí dítěte  Početí je velmi závažná událost v životě člověka  Oba partneři by si měli uvědomit, že k početí dítěte by mělo dojít po zralém uvážení a jen tehdy, jestliže jsou zabezpečeny všechny podmínky pro zdárný vývoj  Rodičovství by se mělo plánovat  Děti by se měli rodit plánované a chtěné  Pokud ještě děti nechceme, je čas používat ANTIKONCEPCI CO TO JE ANTIKONCEPCE

 Má zabránit početí tím, že způsobí překážku ve spojení vajíčka a spermie  Mezi tyto antikoncepční prostředky řadíme:  Kondom  - je vyroben z tenkého latexu  - navléká se na ztopořený pohlavní úd  - při ejakulaci zachytí sperma, které se pak nemůže dostat do ženiny pochvy a dále do vejcovodu  - kromě jiného je kondom jediným účinným prostředkem při ochraně proti pohlavním, pohlavně – přenosným nemocem a AIDS BARIÉROVÁ ANTIKONCEPCE

 Kondom  Existuje i varianta kondomu pro ženy

 K bariérovým antikoncepčním metodám řadíme i pesar  Nasazuje se na hrdlo děložní a brání tak průniku spermií dál, do dělohy a vejcovodů

 Vlivem hormonů zabraňuje ovulaci  Ovulace je uvolnění vajíčka z vaječníku  Pokud není vajíčko uvolněno, nemůže být oplodněno  To je princip pilulek  Při užívání musí být pravidelně kontrolovány jaterní testy  Žena by neměla pít alkohol a kouřit  Pilulky ženu neochrání před nákazou pohlavními chorobami HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE

 Pilulky – různé druhy

 Do dělohy ženy lékař vloží speciální tělísko  To potom zabraňuje uhnízdění oplodněného vajíčka  To je pak vyloučeno, nebo vstřebáno NITRODĚLOŽNÍ TĚLÍSKO

 Jedná se o trvalou formu antikoncepce  Při drobném chirurgickém zákroku se přeruší v pohlavních orgánech cesty, kterými buďto putuje vajíčko, nebo spermie  U žen se přerušují vejcovody  U mužů chámovody STERILIZACE

 NEZAPOMEŇ, ŽE UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ – POTRAT, NENÍ ANTIKONCEPCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  VŽDY MYSLI NA ANTIKONCEPCI………

Použitá literatura a zdroj obrázků Kroulíková, Kroulík: Přírodopis pro osmý ročník zvláštní školy SEPTIMA 1995, 93 stran. Obrázky: Kondom – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Kondomu pro ženy - [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: %A9minin_sans_anneau_interne.jpg / %A9minin_sans_anneau_interne.jpg / Pesar - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Pilulky - kliparty MS Office Nitroděložní tělísko - [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: em.jpg em.jpg