Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Gravitační pole.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Dynamika hmotného bodu
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _621 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
Jiný pohled - práce a energie
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Mechanika Gravitační pole.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
VOLNÝ PÁD.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _628 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
4.Dynamika.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Síla.
Gravitace.
ELEKTRICKÉ POLE.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Kde je elektrické pole „silnější“
Skládání sil opačného směru
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitační a tíhová síla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Gravitační a tíhová síla
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka

Co nás dneska čeká? Gravitační pole, pohyby těles v gravitačním poli. Newtonův gravitační zákon, intenzita a potenciál gravitačního pole, pohyby těles v homogenním gravitačním poli, pohyby těles v radiálním gravitačním poli

Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. Vzájemné silové působení mezi libovolnými tělesy Dvě tělesa na sebe vzájemně působí stejně velkými silami, které mají opačný směr.

Newtonův gravitační zákon Definuje přesně jak velké jsou tyto síly, kterými na sebe tělesa působí. Velikost gravitačních sil je přímo úměrná násobku jejich hmotností a nepřímo úměrná čtverci jejich vzdálenosti. c = 6,67.10 -11 N.m2.kg-2

Newtonův gravitační zákon II Závislost na vzdálenosti Například: Co se stane, když přiblížíme tělesa na polovinu? Zmenšíme-li vzdálenost na polovinu, zvětší se přitažlivé síly čtyřikrát.

Gravitační konstanta Gravitační konstanta c (kappa) c = 6,67.10 -11 N.m2.kg-2 Gravitační konstanta je stejné číslo, jako číselná hodnota gravitační síly, dvou těles o stejné hmotnosti 1kg a při jejich vzdálenosti 1m.

Příklady I

Příklady II

Příklady III

Příklady IV

Intenzita gravitačního pole I Intenzita gravitačního pole je definována jako podíl gravitační síly Fg , která působí v daném místě (v dané vzdálenosti) na těleso, a hmotnosti tohoto tělesa. Je to vektor, který má stejný směr jako Fg

Intenzita gravitačního pole II Pozor! Intenzita nezávisí na hmotnosti m přitahovaného tělesa Intenzita gravitačního pole klesá s druhou mocninou vzdálenosti od povrchu Země.

Gravitační zrychlení a intenzita Gravitační zrychlení v daném místě je tedy rovno intenzitě gravitačního pole. ag – gravitační zrychlení g – tíhové zrychlení (viz dále)

Závislost intenzity na vzdálenosti Pozor! Intenzita z povrchu země do středu země klesá

Dva siločárové modely gravitačního pole Radiální model gravitačního pole intenzita směřuje ve všech místech do gravitačního středu. Homogenní model gravitačního pole Má ve všech místech konstantní vektor intenzity K

Příklady V

Příklady VI

Příklady VII

Příklady VIII

Gravitační a tíhová síla Gravitační síla směřuje do středu Země. S tíhovou sílou už to tak ale není.

Gravitační a tíhová síla Odstředivá síla působí proti gravitační síle. Pokud je sečtu, výsledná síla se nazývá síla tíhová

Gravitační a tíhová síla II Pokud nejsem na pólech ani na rovníku Vektorový součin Tíhová síla nesměřuje do středu Země Případ na pólech Odstředivá síla je rovna nule. Proto: FG = Fg

Tíhová síla a tíhové zrychlení normální tíhové zrychlení – dohodnutá konstanta Tíhové zrychlení na pólech je větší než tíhové zrychlení na rovníku.

Tíha tělesa G Tíha tělesa je síla, kterou těleso působí na okolí. 1. Stav tíže 2. Stav beztíže

Příklady IX

Příklady X

Pohyby těles v homogenním tíhovém poli V homogenním tíhovém poli Země je tíhové zrychlení v každém místě pole stejné. g g

Pohyby těles v homogenním tíhovém poli II Pohyby těles v homogenním tíhovém poli Země: Jednoduché (volný pád) Složené (vrhy) konají tělesa, kterým je v homogenním tíhovém poli Země udělena počáteční rychlost vo Složeno z: Rovnoměrného přímočarého pohybu Volného pádu (působí ve vertikálním směru)

Volný pád Pohyb přímočarý, rovnoměrně zrychlený Dvě tělesa o různé hmotnosti padají stejně rychle, pokud zanedbáme odpor vzduchu

Vrhy svislé Vrh svislý dolů Dráha Rychlost

Vrhy svislé Vrh svislý vzhůru Vrh svislý vzhůru je rovnoměrně zpomalený pohyb se zrychlením opačného směru g. Dráha výstupu v čase t Rychlost výstupu v čase t Doba výstupu do max. polohy Maximální výška

Vrh vodorovný Složeno ze dvou vrhů Výška y nějaký čas po vrhu Vzdálenost x od místa vrhu Rychlost ve výšce y

Vrh šikmý v0= konst.

Vrhy šikmé II Vrh šikmý vzhůru Vodorovný směr: Svislý směr: Ve vakuu je trajektorii pohybu parabola. Ve vzduchu je trajektorii pohybu balistická křivka. Vodorovný směr: Svislý směr:

Příklady XII

Příklady XIII

Příklady XIV

Příklady XV

Příklady XVI

Intenzita gravitačního pole - dodatek Co je to pole? Hmota se vyskytuje ve velkém množství forem. Všechny tyto formy lze zařadit do dvou základních skupin: Látky Silové pole Všechny známé formy hmoty (jak látky tak pole) mají dualistický charakter (mohou se chovat jako vlny, tak jako částice) Albert Einstein (Max Planck) – 1905 - Ozřejmení částicových vlastností světla (fotoefekt). Louis de Brogile – 1924 – Navrhuje obecný princip duality částic a vlnění. Teorie hmotných vln elektronů. Navázal na něj Schrödinger, který vytvořil vlnovou mechaniku.

Intenzita gravitačního pole - dodatek Pole je tedy forma hmoty, u které převládá charakter vlnový . Naopak u látek převládá charakter korpuskulární Zdroj: Navrátil L. et al. Medicínská biofyzika

Reference 1. KRYNICKÝ, Martin. Elektronické učebnice matematiky a fyziky. [online]. 2013-01-28 [cit. 2013-02-29]. Dostupné z: http://www.realisticky.cz/ 2. REICHL, Jaroslav, VŠETIČKA Martin. Encyklopedie fyziky [online]. [cit. 2013-02-29]. Dostupné z: http://fyzika.jreichl.com/ 3. Wikipedia [online]. [cit. 2013-02-29]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org 4. GESCHA H., PFLANZ S. Kompendium fyziky. Univerzum 2003, překlad: Ludmila Eckertová