1 Fyzika a popularizace Jiří Dolejší, Martin Spousta, + již zmínění Tomáš Davídek, Pavel Řezníček, Petr Tas + další (např. Jiří Rameš) ÚČJF MFF UK Current.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERASMUS INTENZIVNÍ PROGRAMY V INŽENÝRSKÝCH VĚDÁCH Intenzivní programy jako jeden z nástrojů internacionalizace VŠ Martina Hudečková Mezinárodní oddělení.
Advertisements

Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ Odborné.
Školní projekt ZŠ Smetanův okruh 4, Krnov
Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
Regionální výpočetní centrum pro fyziku částic Farma Goliáš
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
Alternativy MS Project
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Vizualizace srážek na detektoru Atlas pomocí VP1.
Otokar Dragoun Ústav jaderné fyziky AV ČR Řež u Prahy ÚČJF MFF UK, Současný stav a perspektivy neutrinového experimentu KATRIN S podporou GAČR:
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
ATLAS Computing Jiří Chudoba Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i.
Počítačová grafika a digitální fotografie ve škole
Informace ze schůzky na MŠMT Postdoc I. + Postdoc II.
Centrum pro studium vysokého školství
ICT ve výuce chemie pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 02 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Podstata.
Výpočetní geometrie v problematice detekce kolizí Ivan Soukup MFF UK
Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_245.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 07 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Princip.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
FRVŠ 2005 TO E Vysokoškolské knihovny Marta Machytková předseda OK E.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Gymnázium Františka Živného Informační centrum 015 Rozvojový projekt č.160R 2004 Informační centrum jako garant rozvoje dovedností v oblasti IT a schopností.
Vila Lanna ATLAS ve FZÚ: příprava fyzikálního programu 1 Příprava fyzikálního programu ATLAS Jiří Chýla Produkce intermediálního vektorového.
Fyzika elementárních částic
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Pokračující aktivity Soutěžní přehlídka
1 „Studenti“ Jiří Dolejší, ÚČJF MFF UK Úkoly: popularizovat a organizovat exkurze studentů a učitelů Některé body popularizační činnosti JD se překrývají.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Interaktivní centrum poznání - cesta ke konkrétní expozici v NTM Víme, co chceme Víme, jak to udělat Máme kolegy, kteří jsou ochotni přispět Máme studenty,
Testování modelů interakcí kosmického záření na urychlovači LHC Petr Nečesal, MFF UK
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
BaseN - Insight to the n degree BaseN Corporation | Salmisaarenaukio 1 | FIN Helsinki Finland | Phone | Facsimile
1 Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v rámci.
ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ PODPŮRNÝCH SLUŽEB PRO STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC RUK Univerzita Karlova.
Jakub Lukeš, Gymn. Českolipská Martin Večeřa, Gymn. Jeseník Vojtěch Novák, Gymn. Dr. A. Hrdličky.
Jiří Simmer Pedagogická Fakulta, ZČU
Vstup Knihovny univerzitního kampusu MU do systému měření výkonu BIX Zdeňka Dohnálková Knihovna univerzitního kampusu MU, Brno Pro Klub vysokoškolských.
Modifikace spekter částic médiem na experimentu ALICE v CERN
PHDZ2 Filozofie pro doktorské studium II Příští seminář se koná 10.5.! 1) Faktory účinné komunikace 2) Druhy veřejnosti a cílové skupiny 3) Rozpočet 4)
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Autrýč a komunikace v částicové fyzice Máme se tím zabývat? Jak to dělají jinde (ve VB) Jak to (ne)děláme my Jak bychom to měli dělat Jak to organizačně.
Výstava CERN Mgr. Jiří Gruntorád Vedoucí oddělení marketingu a cestovního ruchu Jihočeského kraje. 10 let praxe v médiích – rozhlas (Hitrádio Faktor),
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Linux seminář, Tomáš Davídek 1 Speciální Debian balíčky pro ÚČJF Tomáš.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
GJVJ Nižší gymnázium Prima - kvarta Hodinová dotace 2 hodiny týdně Seznámení s fyzikou, její uplatnění a význam Úvod do měření veličin, zpracování.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Analýza hospodářského výsledku
seznámení S TabulkovýM kalkulátorEM Microsoft Office excel 2007
Bc. Jana Řezníčková, sociální pracovnice
Jméno učitele | číslo kurzu
Marie Rottrová
doc. PhDr. Soňa Jandová, Ph.D. /
Institucionální plán Zařazení projektu: 2 – Diverzifikace a dostupnost Zajištění poradenských služeb a služeb pro podporu rovných příležitostí.
Prvních pár mikrosekund
Transkript prezentace:

1 Fyzika a popularizace Jiří Dolejší, Martin Spousta, + již zmínění Tomáš Davídek, Pavel Řezníček, Petr Tas + další (např. Jiří Rameš) ÚČJF MFF UK Current status report

2 qq → WH(120) →   uu qq → WH(120) →   bb (1500 events) Clean Pythia 10*width number of jets

3 qq → WH(120) →   uu qq → WH(120) →   bb (1500 events) Pythia + Hijing number of jets 10*width

4 Strange periodicity: event #20

5 Strange periodicity: event #320 Data nagenerovaná ve „starém“ systému (ATLSIM) využita, dále už ATHENA Jó ATHENA, centrální PbPb trvá 60 hodin, 1,2 GB.

6 JD s diplomantem M. Spoustou se podíleli na práci Heavy ion working group, kde pokračujícím úkolem je simulace Pb-Pb srážek a studium očekávané odezvy ATLASu. Věnovali jsme se detekci a měření energie jetů na pozadí srážky těžkých iontů. Navržený alternativní postup jsme testovali na omezené statistice a ve srovnání se standardním kónovým algoritmem určili jeho efektivitu. O výsledcích referoval M. Spousta na únorovém ATLAS weeku v CERNu ( J. Dolejší na Physics workshopu v Římě ( a během videokonferencí v průběhu celého roku. M. Spousta obhájil na toto téma diplomovou práci ( a zahájil doktorské studium. Studie jsme rozšířili na větší statistiku, přikračujeme k simulacím pomocí programového prostředí ATHENA.

7 Popularizace … mírný pokrok v mezích možností Některé body činnosti JD v rámci popularizace programu ATLAS se překrývají s činností v rámci popularizace CERN („Programy mezinárodní spolupráce“ č. j /04-32) Kromě běžných přednášek článek, plakát věda v ulicích masterclasses učitelé už jezdí do CERNu sami

8

9

10

11

12

13 Popularizace: Úkol pro příští rok - zprostředkovat lidem dojem z jeskyně

14 Čerpané prostředky (vyúčtované/plánované do konce roku v tisících): Spotřební materiál14,8 / 20 (tonery, kancelářské potřeby, CD media) Drobný hmotný majetek22,3 / 70 (drobné nástroje, notebook) Software3 / 10(Corel, Program na zálohování) Opravy a udržování majetku18,6 / 20(opravy a upgrade počítačů) Konzultační a poradenské služby0 / 0 Náklady na zveřejnění projektu0 / 0 Cestovné144 / 250 (7 cest, 9 týdnů + příspěvky na další cesty)