Květen 2013 Slovoživota „Dávejte, a dostanete: míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína.“ (Lk 6,38)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Advertisements

Naučil jsem se....
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Slovoživota Červenec 2009 „Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k.
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Slova Květiny.
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Dej a bude Ti dáno !!!. Dej a bude Ti dáno !!!
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
květen 2013 Slovo života „Dávejte, a dostanete: míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína.“ (Lk 6,38)
Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Prosinec 2014 Slovo života „Kdo má dvoje šaty, ať se rozdělí s tím, kdo nemá žádné. A kdo má něco k jídlu, ať jedná stejně.“ (Lk 3,11)
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Člověk se nědy zeptá proč...???
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
B Ů H
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Dopis od Boha.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Přemýšlej o tom… Ťukni myší, abys viděl dál… Určitě to za to stojí.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Pár vtípků.
Miluj tak, jako by tě ještě nikdy
P ř ítel Přítel to je nejkrásnější věc, co můžete mít a nejlepší věc, kterou můžete být.
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Slovo života Březen 2013 „Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní hodí kamenem první!“ (Jan 8,7)
SlovoživotaSlovoživota Leden 2014 V mnoha částech světa, včetně České republiky, se od 18. do 25. ledna každoročně slaví Týden modliteb za jednotu křesťanů,
Příběh pro všechny tvrdě pracující
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
“Co­ko­li jste udě­la­li pro jed­no­ho z těch­to mých nej­po­sled­něj­ších brat­ří, pro mne jste udě­la­li.“ (Mt 25,40) Slovo života Duben 2016.
Slovo života „Kristova láska nás nutí“ (srov. 2 Kor 5,14-20)
Slovo života Říjen 2012.
Slova Květiny.
Slovo života Duben 2013.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Přítel.
Přítel.
Naučil jsem se....
SLOVO ŽIVOTA „Od­pusť své­mu bliž­ní­mu, po­kud ti ukřiv­dil; až ty bu­deš jed­nou pro­sit, budou i tobě hří­chy odpuš­tě­ny“ (Sirach 28,2) Říjen 2016.
Slovo života Prosinec 2012.
SLOVO ŽIVOTA „Blahoslavení tvůrci pokoje, neboť oni budou nazváni Božími syny“(Mt 5,9) Červen 2018.
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

Květen 2013 Slovoživota

„Dávejte, a dostanete: míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína.“ (Lk 6,38)

Už se ti někdy stalo, že jsi dostal od přítele dar a cítil jsi potřebu mu to oplatit?

A udělat to ani ne tak proto, abys mu nezůstal nic dlužen, ale spíše z opravdové lásky a vděčnosti? Určitě ano.

Jestliže se to přihodilo tobě, dovedeš si představit, že se to stává Bohu, Bohu, který je Láska.

On vždy odplácí každý dar, který dáváme našim bližním jeho jménem. Je to zkušenost, kterou opravdoví křesťané dělají velice často. A pokaždé je to překvapení.

Nikdy si nezvykneme na Boží vynalézavost. Mohla bych ti uvést tisíce, desetitisíce příkladů, mohla bych o tom napsat knihu.

Viděl bys, jak je pravdivý tento obraz: „míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína“. Vyjadřuje hojnost, s níž Bůh odplácí, a jeho velkodušnost.

„Nad Římem se již rozprostřela noc. V jednom suterénním bytě si malá skupinka dívek, které chtěly žít evangelium, přála dobrou noc…

…když v tu chvíli někdo zazvonil. Kdo to mohl v tuto hodinu být? U dveří stál zděšený, zoufalý muž. Druhý den měl být s rodinou vystěhován z domu, protože neplatil nájemné.

Bez váhání daly tomu muži všechno. Dívky se na sebe souhlasně podívaly a otevřely zásuvku, kde měly v různých obálkách uložený zbytek svých výplat a částku na zaplacení plynu, telefonu a elektřiny.

Tu noc spaly šťastně. Na ně bude pamatovat někdo jiný.

´Přijedu hned taxíkem,´ slyšely dívky hlas toho muže. Trochu udivené výběrem takového dopravního prostředku čekaly na hosta. Ještě se ani nerozednilo, když zazvonil telefon.

Jeho tvář jim prozradila, že se něco změnilo: ´Když jsem se včera večer vrátil domů, dozvěděl jsem se, že jsem obdržel dědictví, o kterém bych si nikdy nemyslel, že je dostanu. Srdce mi řeklo, abych se s vámi rozdělil napůl.´ Tato suma obnášela přesně dvojnásobek toho, co mu velkodušně darovaly.“

„Dávejte, a dostanete: míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína.“

Zkus to! Ale udělej to ne proto, abys viděl výsledek, ale proto, že miluješ Boha. Udělal jsi i ty podobnou zkušenost? Pokud ne, zapamatuj si, že dar se má dát nezištně komukoliv, kdo o něj žádá, aniž bys čekal, že ti ho vrátí.

Jestliže chceme, máme nevyčerpatelné poklady: svůj volný čas, své srdce, úsměv, radu, znalosti, vnitřní pokoj, slovo, které může přesvědčit toho, kdo má, aby dal tomu, kdo nemá… Řekneš mi: „Ale já nic nemám.“ To není pravda.

Rozhlédni se kolem sebe. Vzpomínáš si na toho člověka v nemocnici nebo na tu ovdovělou paní, která je stále sama, na spolužáka, který neudělal zkoušku a je z toho nešťastný, na toho nezaměstnaného chlapce, který je stále smutný, na malého bratříčka, který potřebuje pomoc, na kamaráda, který je ve vězení, na toho bezradného začátečníka? Právě v nich tě očekává Kristus. Můžeš ještě říci: „Ale nevím, komu dávat.“

Zaujmi jako křesťan nový postoj, jímž je prodchnuté celé evangelium; postoj, který znamená neuzavírat se do sebe a nedělat si starosti.

Přestaň vkládat svoji jistotu do pozemských dober a opírej se o Boha. Tak se ukáže tvoje víra v něho a bude brzy potvrzená darem, který obdržíš.

A je logické, že se tak Bůh nechová proto, aby tebe nebo nás obohatil. Činí tak proto, aby další, mnozí další viděli malé zázraky, kterými je provázeno naše dávání, a rozhodli se jednat stejně.

Bůh tak činí proto, abychom mohli tím více dávat, čím více máme. Proto, abychom se jako opravdoví správci Božích dober dělili o jakoukoli věc ve společenství, které nás obklopuje, aby se o nás mohlo říkat jako o první křesťanské komunitě v Jeruzalémě: „Nikdo u nich nežil v nouzi“.

Nemyslíš, že právě tím můžeš přispět k tomu, aby sociální revoluce, kterou svět očekává, dostala pevný základ?

„Dávejte, a dostanete.“ Určitě Ježíš myslel především na odměnu, kterou budeme mít v ráji. Ale to, co se odehrává zde na zemi, je již její předehrou a zárukou.

Text je od Chiary Lubichové z roku 1978 Grafiku vytvořila Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia, Italia) Distribuci v ČR zajišťuje P. Martin Šmíd (Hlučín) * * * Komentář Ke Slovu Života je překládán do 96 jazyků a dialektů, a dostává se tak k miliónům lidí na celém světě skrze tisk, rádio, TV a internet. Pro více informací a Tato PPS je v různých jazycích zveřejněna na „Dávejte, a dostanete: míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína.“