Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
COMPTONŮV JEV aneb O důkazu Einsteinovy teorie fotoelektrického jevu
Advertisements

Vlny a částice Podmínky používání prezentace
KVANTOVÁ OPTIKA 16. Fotoelektrický jev
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
KVANTOVÁ OPTIKA 17. Kvantová optika, příklady I.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Fotoelektrický jev Ročník:4. Datum vytvoření:Únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
záření černého tělesa - animace
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Částicový charakter světla
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Kvantová fyzika.
Přípravný kurz Jan Zeman
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Transkript prezentace:

Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.31 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: leden 2014 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium, 8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Základní poznatky kvantové fyziky Materiál slouží k zopakování fotoelektrického jevu. Materiál vysvětluje vnitřní a vnější fotoefekt, rovnici vnějšího fotoelektrického jevu a jejich využití v praxi. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Fotoelektrický jev (fotoefekt) jev vznikající při vzájemném působení EMZ a látky, ze které se uvolňují elektrony druhy: vnější – elektrony opouštějí látku vnitřní – elektrony neopouštějí látku, zvyšuje se vodivost látky [1] [2]

Vnější fotoelektrický jev fotoelektrický jev objasnil pomocí kvantové hypotézy A. Einstein (NC 1921) nelze vysvětlit klasickou fyzikou EM vlna při dopadu na látku se chová jako soubor částic – světelných kvant – fotonů foton odevzdá celou svoji energii, která se využije na uvolnění elektronu z kovu a zbytek energie získá elektron ve formě kinetické energie [3]

Fotony fotony soubor světelných kvant (obecně kvantum EM energie) nulová klidová hmotnost pohybují se rychlostí světla elektrický náboj nulový spin 1 (boson) zprostředkovává elektromagnetickou interakci (intermediální částice) energie fotonu hybnost fotonu [4]

Rovnice vnějšího fotoelektrického jevu pohybová energie elektronů uvolněných z kovu nezávisí na intenzitě dopadajícího záření, ale na jeho frekvenci pro každý kov existuje mezní frekvence f0 dopadajícího záření (MFCHT) fotoelektrický jev nastane, pokud fotoelektrický jev nenastane, pokud počet uvolněných elektronů je přímo úměrný intenzitě dopadajícího záření Einsteinova rovnice fotoelektrického jevu: [5]

Příklady na vnější fotoelektrický jev Může nastat fotoelektrický jev při dopadu viditelného světla na zinek, jestliže výstupní práce elektronu ze zinku jsou 4 eV? Fotoelektrický jev nenastane.

Příklady na vnější fotoelektrický jev Jaká je výstupní práce elektronů z cesia, je-li mezní vlnová délka cesia 642 nm? Výstupní práce z atomu cesia je asi 1,9 eV.

Vnitřní fotoelektrický jev v látce se generují nosiče náboje a její vodivost se zvětšuje součástky využívající vnitřního fotoefektu: fotorezistor – polovodičová součástka, jejíž odpor se při osvětlení zmenšuje (využití v luxmetrech a expozimetrech) fotodioda – polovodičová součástka s přechodem PN hradlový režim – při osvětlení fotodioda zdrojem napětí (solární panely) odporový režim – odpor fotodiody v závěrném směru se při osvětlení zmenšuje [6] [7] [8]

Využití fotoelektrického jevu v praxi fotometry a expozimetry zařízení automatizace ovládání mechanismů a počítání výrobků televizní kamery solární panely kopírovací zařízení [10] [11] [12]

Trocha opakování Co jsou to fotony? Porovnejte vnitřní a vnější fotoelektrický jev. Vysvětlete rovnici pro vnější fotoelektrický jev. Uveďte využití fotoelektrického jevu v praxi. Porovnejte fotodiodu s fotorezistorem a jejich praktické využití.

Zdroje a použitá literatura [1][WOLFMANKURD. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photoelectric_effect.svg [2] NORDBERG, Björn. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fotoelektrisk_effekt2.png [3] TURNER, Oren Jack. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Albert_Einstein_Head.jpg [4] UNITFREAK. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photon.gif?uselang=cs [5] MIRACETI. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photoeffect.svg [6] ГОРОВАТО. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photoresistor.svg?uselang=cs [7] DOBRATIQI. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:View_of_photoresistor.jpg?uselang=cs [8] NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photo-diode.svg?uselang=cs [9] NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photodiode.jpg?uselang=cs [10] MURRAY, Arthur. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DigitalLuxmetr.jpg?uselang=cs [11] SERYCH. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CCD_in_camera.jpg?uselang=cs [12] F5ZV. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panneaux_solaires_thermique_et_PV.jpg SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0 BARTUŠKA, Karel. Sbírka řešených příkladů z fyziky pro SŠ IV. Praha: Prometheus, 2000, ISBN 80-7196-037-3.