ALERGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Advertisements

Intolerance a alergie na potraviny
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Digitální učební materiál
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Dýchací soustava- mechanika dýchání
Periorální dermatitida
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Astma bronchiále(astma)
Dýchací soustava.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Neúrazové stavy.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Nemoci dýchacích cest.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tetanus a Trachom.
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
DÝCHACÍ SYSTÉM.
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Potravinové alergie a intolerance
Dýchací soustava.
10. První pomoc - neúrazové stavy
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
MÍZNÍ SOUSTAVA.
Alergie a anafylaktický šok
Alergie Přecitlivělost
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Alergie a anafylaktický šok
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Nemoci z povolání Profesionální rinitida
Imunita,poruchy metabolizmu
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Byliny Anna Dominová 3.A.
Transkript prezentace:

ALERGIE

alergie= zvýšená citlivost na látky alergeny, které normálně člověku žádné obtíže či zdravotní problémy nezpůsobují, u citlivého člověka vyvolávají alergickou reakci nejčastější alergeny: pyl, prach, peří, zvířecí srst, roztoči chemikálie v pracích a čistících prostředcích, v potravinách či kosmetice, léky a potraviny- mléko, pšenice, sója, vajíčka, jahody, rajčata, citrusové plody

Co se odehrává v těle? vznik alergické reakce alergen se setkává s buňkou imunitního systému ta je schopná vytvářet protilátky při dalším setkání s alergenem dojde k obsazení navázaných protilátek a vyplavením histaminu z buňky histamin má hlavní podíl na rozvoji alergické reakce protilátky jsou vytvořeny a vážou se na buňku imunitního systému, obsahující histamin celý proces trvá asi 3 týdny

Příznaky a projevy alergie příznaky dělíme podle vstupu alergenu do těla alergika: vdechnutí (inhalace) např. pylu z prostředí- vodnatá rýma a kýchání pozření- otok sliznic v celém rozsahu kontaktu sousta s trávicím traktem další je otok kořene jazyka, ucpání dýchacích cest- nevolnost zvracení, křečovité bolesti břicha, průjem krevní oběh (bodnutí hmyzem) - otoky, stažení orgánů tvořených hladkou svalovinou (dýchací cesty, břišní orgány), křečové bolesti břicha, svědění, vyrážka

symptomy alergie je bouřlivá lokální nebo systémová reakce na alergeny lokálními symptomy jsou: zduření nosní sliznice (alergická rýma) zarudnutí, svědění, otoky očí (zánět spojivek) zúžení průdušnice, průdušek, dechová nedostatečnost, astmatický záchvat bolest v uších, zhoršení sluchu vlivem neprůchodné Eustachovy trubice ekzém, vyrážka (kopřivka) a kožní nemoci bolesti hlavy

systémová alergická reakce (anafylaxe): vyvolává kožní nemoci zúžení průdušek snížení krevního tlaku- může nastat i anafylaktický šok otoky

slabá alergie: senná rýma- působení pylu obsaženého ve vzduchu

astmatici jsou často alergičtí na prach a roztoče mimo alergenů pocházejících z okolního prostředí mohou být alergické reakce vyvolány i některými léky

lÉČBA ALERGIE pomocí antihistaminik- nejlépe v sezóně (podle výskytu alergenu v ovzduší) v případě dýchacích obtíží jsou předepisována léčiva ve formě aerosolu nebo prášku k inhalaci aplikují se pravidelně nebo jako úlevový lék při potížích kortikoidy- léčiva zmírňují imunitní reakce, ale patří sem i vliv na metabolismus, hospodaření s vodou a solemi, vliv na krevní tlak. jejich dlouhodobé podávání inhalací nebo v tabletách není žádoucí masti k léčbě ekzémů

léčba tzv. desenzibilizací – do organismu jsou vpravovány alergeny injekčně, začíná se na malých koncentracích a časem se zvyšují tělo si tak na antigen „zvyká“ a po úspěšné léčbě na něj už nemusí reagovat nevýhodou léčby je nejistý výsledek, vysoká cena, pravidelné docházení do ordinace k aplikaci injekce

alergie na léčivo například na jodové dezinfekční prostředky, penicilin jsou užita léčiva s jinými účinnými nebo podpůrnými látkami, ale se stejným efektem. vyhýbat se všem pokrmům, které alergen obsahuje po projevení anafylaktického šoku (po bodnutí hmyzem), dáváme i injekci adrenalinu

Komplikace zhoršování příznaků neléčené alergie- rýma se mění v chronickou rýmu, záněty spojivek, nosních dutin, v astma a i záněty středouší. chronickým drážděním sliznic dochází k nepravým nádorům (nosní polypy) přítomen může být atopický ekzém

prevence vyhýbat se kontaktu s alergenem různé pomůcky pro alergiky- např. hypoalergenní ložní prádlo