zapojování kondenzátorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrostatika IV Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Advertisements

Elektrostatika.
Jak se dá nahromadit elektrický náboj
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Fyzika + Elektřina.
SPOJOVÁNÍ KONDENZÁTORŮ
Fyzika + Elektřina.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Kondenzátory S.Kopřivová 3.A.
Spojování kondenzátorů
KAPACITA VODIČE. KONDENZÁTOR.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ52 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Kapacita vodiče. Kondenzátor.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
elektrický proud v kovech
Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
zapojování kondenzátorů
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
11. ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
KAPACITA VODIČE A KONDENZÁTOR
KAPACITA VODIČE KONDENZÁTOR.
Transkript prezentace:

zapojování kondenzátorů Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.39 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: červenec 2014 Ročník: 3. ročník – čtyřleté gymnázium, 7. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Elektrický náboj a elektrické pole Materiál slouží k zopakování kapacity vodiče. Materiál se zabývá především kondenzátory, jejich druhy a možnostmi jejich zapojení. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Kapacita vodiče kapacita vodiče C skalární veličina schopnost vodiče přijmout při dané hodnotě potenciálu určitý náboj Q Vodič má kapacitu 1 F, jestliže se nábojem 1 C nabije na elektrický potenciál 1 V. Kapacita koule o poloměru r v prostředí o relativní permitivitě εr [1]

kondenzátor – soustava tvořená dvojicí navzájem izolovaných, obvykle plošných vodičů v malé vzdálenosti druhy kondenzátorů: podle dielektrika: plastový skleněný keramický slídový papírový elektrolytický podle tvaru: deskové válcové kulové svitkové podle kapacity: s neměnitelnou kapacitou s měnitelnou kapacitou [5] [3] [2] [4]

Využití kondenzátorů Fotografický blesk Ladicí součástka v přijímači Defibrilátor Odrušovací kondenzátor Počítačová paměť Odstranění stejnosměrné složky elektrického proudu Stabilizační prvek v elektrických obvodech Časovače [6] [7] [9] [8]

Leidenská láhev historicky první kondenzátor sloužil zásobník elektrického náboje při experimentech s elektřinou název podle univerzity v Leidenu v Nizozemsku, kde s ní v 18. století prováděli experimenty jedná se o skleněnou nádobu, na jejíž vnější i vnitřní straně jsou přilepeny (příp. napařeny) kovové vrstvy (sklo nadále sloužilo jako dielektrikum, které oba polepy oddělovalo, z vnitřního polepu vedl hrdlem láhve ven vodič, zakončený kovovou koulí) původně se jednalo o skleněnou nádobu naplněnou vodou, do níž byl zaveden kovový drát procházející zátkou (voda tvořila jednu elektrodu kondenzátoru, druhou elektrodou byla ruka držící láhev při experimentech, sklo sloužilo jako dielektrikum) [11] [10]

Deskový kondenzátor bez dielektrika tvořen dvěma rovnoběžnými deskami o obsahu S ve vzájemné vzdálenosti d oddělené vakuem v praxi místo vakua vzduch S d S - obsah aktivní plochy ε0 - permitivita vakua d - vzdálenost desek [12]

Deskový kondenzátor s dielektrikem tvořen dvěma rovnoběžnými deskami o obsahu S ve vzájemné vzdálenosti d oddělené dielektrikem dielektrikum – látka, která nevede elektrický proud každé dielektrikum charakterizováno relativní permitivitou εr (εr >1) S - obsah aktivní plochy ε0 - permitivita vakua εr – relativní permitivita d - vzdálenost desek S r [13] [14]

Zapojování kondenzátorů Kondenzátory se vyrábějí v řadách s určitými hodnotami kapacit. Požadovanou hodnotu kapacity dostaneme vhodným zapojením. Druhy zapojení kondenzátorů: paralelní sériové kombinované

Výsledná kapacita zapojení se zvětší. Paralelní zapojení Uvažujme dva (resp. tři) kondenzátory o kapacitách C1, C2, (C3) a zapojíme je paralelně (vedle sebe). Výslednou kapacitu po zapojení kondenzátorů označme C. C1 C2 C1 C2 C3 Výsledná kapacita zapojení se zvětší.

Výsledná kapacita zapojení se zmenší. Sériové zapojení Uvažujme dva (resp. tři) kondenzátory o kapacitách C1, C2, (C3) a zapojíme je sériově (za sebou). Výslednou kapacitu po zapojení kondenzátorů označíme C. Výsledná kapacita zapojení se zmenší. C1 C2 C1 C2 C3

Kombinované zapojení Kondenzátory můžeme zapojit kombinací paralelního a sériového zapojení. Ukázky možného zapojení 3 kondenzátorů. C´ C´ C1 C2 C3 C1 C2 C3

Příklady na zapojení kondenzátorů (1. část) Př. Vypočítejte výslednou kapacitu tří kondenzátorů zapojených podle schémat:

Příklady na zapojení kondenzátorů (2. část)

Trocha opakování 1. Vysvětlete, co je to kondenzátor. 2. Popište Leidenskou láhev a k čemu se používala? 3. Vysvětlete pojem kapacita vodiče. 4. Popište deskový kondenzátor s dielektrikem. 5. Vypočtete výslednou kapacitu kondenzátorů zapojených podle schémat:

Zdroje a použitá literatura [1] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Faraday.jpg?uselang=cs [2] PETRUS. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor#mediaviewer/Soubor:ZnackaKondenzatoru.jpg [3] OMEGATRON. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor#mediaviewer/Soubor:Capacitors_electrolytic.jpg [4] JULO. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor#mediaviewer/Soubor:Kondensatory-rozne.jpg [5] PYSZ, Wojciech. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor#mediaviewer/Soubor:Rotary_capacitor_Pionier.JPG [6] RAMA. wikipedia [online]. cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Canon_flashes#mediaviewer/File:Canon_G11_img [7] SNOWDOG. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Defibrillator#mediaviewer/File:Street-defibrillator.jpg [8] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronick%C3%A1_pam%C4%9B%C5%A5#mediaviewer/Soubor:DDR2_ram_mounted.jpg [9] STAHLKOCHER. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Casova%C4%8D#mediaviewer/Soubor:Digitale_Zeitschaltuhr.jpg [10] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leyden_jar_showing_construction.png?uselang=cs [11] GORDON, James Edward Henry. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leyden_jar.png?uselang=cs [12] PAJS. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kondenzator_deskovy_schema.svg?uselang=cs [13] FABIAN_R. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plate_CapacitorII.svg?uselang=cs [14]CEPHEIDEN. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plate_Capacitor_DE.svg?uselang=cs schémata zapojení kondenzátorů byla vyrobena ve freewarovém programu Curcuit Diagram 2.0 SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0