Olomoucké tvarůžky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Brasserie de Cerna Hora /pivnice/brewery C´est une brasserie qui produit de la bière mais aussi de la limonade au houblon. Toto je pivnice, která vyrábí
Advertisements

Brasserie-Zítková-Burgaud Ici se trouve l´entrepôt de la brasserie Cerna Hora. On y fabrique de la bière. On fabrique 8 bières différentes. Tohle je pivnice.
Loštice – musée des caillés d‘Olomouc Loštice – museum of Olomoucké tvarůžky Loštice – muzeum Olomóckých tvarglů.
Lihovar Vizovice La distillerie de Visovice Visovice’s distillery
Evoluce Katalýza. © 2011 Nature Publishing Group. Published by Nature Publishing Group.2 Figure 1 Rapid evolutionary innovation during an Archaean.
Appearance Length: 80 to 130 cm The tail measures 11 to 25 cm Males usually weigh 18 to 30 kg Females weigh 8 to 21 kg Male can weigh up to 38 kg, reportedly.
Jídlo e Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí a opakují výrazy týkající se jídla. Výrazy si mohou procvičit dle zadání v prezentaci. Vzdělávací oblast:
Přeložíme do češtiny ( Translate into Czech ) Translate each of the following sentences into Czech. Vzor: How many American students were studying at the.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ_FT Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Zvířatae Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí základní fráze a slovní zásobu na téma Zvířata, což je podpořeno vizuálně i sluchově. Žáci si procvičí čtení.
Tutorial: Mechanic - electrician Topic: Electric measurement the 2nd. year Measuring devices 1 Prepared by: Ing. Jiří Smílek Projekt Anglicky v odborných.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ_CM Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Antoni Gaudí i Cornet Byl katalánský architekt,významný představitel secese. V roce 1878 navrhl svůj první dům.Nesnažil se napodobit.
Antoni Gaudí i Cornet Katalánský architekt, významný představitel secese. V roce 1878 navrhl svůj první dům. Nesnažil se napodobit žádný.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Písně - poslech, práce s textem. Anotace: Žáci si v prezentaci procvičí poslech a čtení, což je podpořeno vizuálně a sluchově. Žáci také pracují s textem.
Počítačová grafika pro inženýry - CAD systémy pro DTP - znaky, stránky, dokumenty, tisk, osvitové jednotky pro manažery - obrázky, interpretace pro autory.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PROČ JE STÁLE POPULÁRNÍ?
SharePoint technologie WSS 3.0 a MOSS 2007 Tomáš Kutěj TSP – Office platform Microsoft.
Píseň “ABC” Reakce?. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: 3 Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ANJ_VL_3_15.
Popis lidí a věcí e Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí slovní zásobu potřebnou při popisu věcí a osob. Výrazy si mohou procvičit dle zadání v prezentaci.
Abba – poslech, práce s textem.
Tutorial:Mechanic - electrician Topic: Electric measurement the 2nd. year Power output- AC 3-phase Prepared by: Ing. Jiří Smílek Projekt Anglicky v odborných.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sporty a aktivity e Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí základní výrazy a fráze na téma Sporty a aktivity. Fráze si mohou procvičit dle zadání v prezentaci.
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_75 NázevCountable and uncountable nouns Téma hodinyJídlo – rozšíření slovní.
? PRESENT SIMPLE OR PRESENT CONTINUOUS. PRESENT SIMPLE PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ We read a lot. We read every day. We usually read books of fiction. Our friend,
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_AJ_CM Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
David Žváček 3.B. Boiler feed pump is a sort of pump designed to pump water into a steam boiler. The pump can be used to convey fresh water or condensed.
WALES „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Dana Brdíčková.
There is….. There are….
Elektronická učebnice - II
Tutorial: Engineering technology Topic: Casting to temporary forms Prepared by: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tutorial: Engineering technology Topic: Pressure – flasks casting Prepared by: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Čím pojedete na dovolenou ? Co takhle autíčkem ?.
DETOA Albrechtice s. r. o. Továrna na výrobu dřevěného zboží Factory for the production wooden merchandise WOODEN WORLD … nature in your hands.
DIANA NARVÁEZ Hlavní město Ekv. Je Quito nacházející se v horách Ekv se dělí na 4 časti: Amazonie, Hory, Přimoří a Galapágy V Ekv. Žije 12´
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Komunikace Zjisti, o čem se mluví 1 VY_22_INOVACE_26 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
Sun clock. Interesting  Oldest time devices  Types- solid  - portable  Time is determined by shadow  The oldest clock in Trutnov range.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Transport of reacting species Transformation and degradation processes – additional members in the ADE equation Sources and losses- intensity of production.
 Hra je určená pro dvě družstva nebo dva žáky – žluté x zelené  Po kliknutí na tlačítko s číslicí se zobrazí otázka, s otázkou se zároveň zobrazí napovídající.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Přejít na první stránkuLONDON Test yourself by Ludmila Lukavcova double-decker.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Maturita oral exam rehearsal Lada Leszkowová, GKVR Hlinsko, 2013 prosinec The Czech Republic.
Maturita oral exam rehearsal Lada Leszkowová, GKVR Hlinsko, prosinec 2013.
Travelling Maturita oral exam rehearsal
Základní škola Církvice, okres Kutná Hora AnotaceŽákům je spuštěna prezentace k výkladu. AutorMgr. Ludmila Hrušková PředmětAnglický jazyk Očekávaný výstupProcvičuje.
How To Decorate Your Small Room
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Subjonctif présent Francouzština Autor: Mgr. Dagmar Mynářová
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Images superbes et très émouvantes..., un gamin qui sait parler aux marmottes! Krásné a velmi dojemné obrázky …, kluk, který ví, jak mluvit se svišti!
Austria Country and food. Typical food schnitzel Stew.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Je suis individuel Autor: Mgr. Anna Sekeráková.
P ROJET COMMUN SUR L ’ ALIMENTATION EN R ÉPUBLIQUE T CHÈQUE ET EN F RANCE ( – )
PRÉSENTATION: Le petit déjeuner, les fruits et légumes, la recette et les restaurants Thibault, Michal, Stáňa, Elise, Dáša, Coline, Marion, Lucie.
Milan Kundera Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFrankofonie Datum vytvoření Ročník3., 4. ročník.
Les homophones Tematická oblast Slovní zásoba Datum vytvoření Ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
LÍVANCE pancakes.
Réseau des Alliances françaises en République tchèque
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Minulý čas prostý pravidelných.
WHAT IS BLUE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Olomoucké tvarůžky

Tradition de la fabrication du fromage “Olomoucké tvarůžky“ Making “Olomoucké tvaružky » cheese Tradice výroby Olomouckých tvarůžků Le fromage “Olomoucké tvarůžky“ est fabriqué depuis plus de 500 ans dans la région de Haná. Olomoucké tvarůžky se na Hané vyrábí už 500 let. . “Olomoucké tvarůžky“ cheese has been made for over 500 years in the Haná region En 1872 à Vienne en Autriche ce fromage recoit un prix à la première foire aux produits laitiers V roce 1872 ve Vídni dostaly Olomoucké tvarůžky první cenu na trhu s mléčnými výrobky. In 1872 this cheese was awarded a prize at the first dairy products fair in Vienna.

La société de fromage A. W. Společnost výroby sýrů A. W. A. W La société de fromage A. W. Společnost výroby sýrů A. W. A. W. cheese company La compagnie s‘appelle A.W. de Loštice car elle porte les initiales de son fondateur, Alois Wessels qui commença à fabriquer le caillé d´Olomouc en 1876. Chaque année , l´entreprise fabrique 2000 tonnes de caillés. Společnost se jmenuje A. W. Loštice –jméno nese iniciály zakladatele firmy Aloise Wessla. Sýry jsou zde vyráběny od roku 1876. Každý rok je vyrobeno 2000 tun syrečků. The name of the company is A.W, of Loštice . This company was established in 1876 by Alois Wessels. Each year, the company produces 2000 tons of cheese.

La fabrication des caillés d´Olomouc Making Olomouc cheese Výroba sýrů Le fromage “Olomoucké tvarůžky“ est produit à partir de lait caillé aigre. Lorsqu´il est bon à être consommé ,il devient jaune doré et se présente sous forme de petits palets, petits anneaux… Tvarůžky jsou vyráběny z nesýřeného kyselého tvarohu, který se vyznačuje svou drolivou strukturou….Když je sýr hotový, má výjímečnou žlutou barvu, výraznou chuť a vůni. Tvarůžky mohou mít tvar věnečků, kroužků nebo tyčinek. Olomoucké tvarůžky are produced from fat-free sour curd with a characteristic crumbly texture. Olomoucké tvaruzky usually take the form of sticks ,small rolls or rings or sticks. The colour is golden yellow. Atelier de production Výrobna Manufactory

Les étapes de fabrication du fromage Výrobní fáze Making Olomoucké Tvaruzky:the various steps Après avoir acheté le lait caillé, il est cassé puis malaxé et additionné de sel. Il est entreposé pendant une courte période dans des caves et on ajoute des agents de maturation et des régulateurs d´acidité . Après vient le décaillage, le fromage est mis en moule selon la forme désirée. Il est ensuite posé sur des claies, qui sont ensuite installées dans des salles de maturation. Après le lavage,vient la deuxième phase de maturation. Ensuite le fromage est emballé. Po koupi se tvaroh drtí a mísí s přídavkem kuchyňské soli. Poté je na krátkou dobu uložen do zásobníků a smíchán se zracími komponenty. Mletím se připraví jemná tvarohová směs pro formování. Po zformování do požadovaných tvarů jsou sýry uloženy na podložky do místnosti určené pro zrání. Tímto končí první fáze zrání syrečků. After buying the curd, it is crushed and mixed, salt is added. It is stored for a short period in containers and mixed with the ingredients used for maturation. Then the cheese is separated from the curd, it is put into moulds of different shapes. Then, the cheeses are stored on boards in the aging room. This ends the first stage of cheese ripening. Afterwards the cheese is packed.

La deuxième maturation Pendant la deuxième maturation la microflore se développe et va former une croûte cireuse jaune doré qui donne au fromage un goût, un arôme et une couleur uniques. Během druhé fáze se po omytí vytvoří podmínky pro druhý stupeň zrání, při kterém se na povrchu tvarůžků rozmnoží aerobní proteolytická mikroflóra, která vytvoří jejich ojedinělou a typickou chuť, vůni a barvu. After washing the cheese, the second ripening stage begins: microflora develops and produces a golden yellow waxy crust on the surface which gives the cheese its unique and characteristic taste, aroma and colour.

Contenu de gras Nízký obsah tuku Low fat Ce fromage ne contient que 1% de graisse . Tvarůžky obsahují pouze 1% tuku This cheese contains only 1% fat

Smažené syrečky se salámem Le fromage d´Olomouc frit avec du saucisson The tvarůžky fry with salami Syrečky nakrájíme na tenké plátky, salám na tenčí kolečka. Kolečka slepíme, obalíme v těstíčku: vejce, polohrubá mouka, mléko a sůl. Smažíme po obou stranách. Podáváme s brambory a čerstvou zeleninou -couper le fromage en tranches fines. -couper le saucisson en tranches plus fines que le fromage. -insérer le fromage entre deux tranches de saucissons. -tremper le toast dans une pâte à crêpe ( oeufs, farine, lait, sel ) assez épaisse. - faire frire le tout dans une poêle avec un peu d´huile. -cut the cheese into thin slices -Cut the salami into thinner slices than the cheese -Insert the cheese between 2 slices of salami -Dip the toast into a batter ( eggs, flour, milk, salt) - fry in a pan with a little oil

Přejeme vám dobrou chuť! Bon appétit! Přejeme vám dobrou chuť! good appetite!