Obecné zásady při práci se substantivy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSOBNÍ ZÁJMENA A JEJICH SKLOŇOVÁNÍ
Advertisements

TÁZACÍ ZÁJMENA A TÁZACÍ PŘÍSLOVCE
VZTAŽNÁ A UKAZOVACÍ ZÁJMENA
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
VY_32_INOVACE_LA Škola:Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona:III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace.
Co mají adjektiva společného s podstatnými jmény, co se slovesy?
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 2 - SE ČLENEM NEURČITÝM
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Březen 2013.
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 1 - SE ČLENEM URČITÝM
Přednáška P6 Božena Bednaříková
ROD JMENNÝ.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO
Číslo v digitálním archivu školy
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
LÉKAŘSKÁ TERMINOLOGIE A LATINA
Formální jazyky a gramatiky
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
LATINSKÁ SUBSTANTIVA ŘECKÁ SUBSTANTIVA ADJEKTIVA
Substantiva 1. deklinace
SLOVA CIZÍHO PŮVODU jejich skloňování Slova přejatá
Substantiva 3. deklinace
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní principy anatomického názvosloví
Substantiva 1. a 2. deklinace
Nulla est medicina sine lingua Latina
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
Substantiva 4. a 5. deklinace
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Satis est, ut tria verba Latine vel plane Graece dicas coram plebe, et eximius es medicus.
KBH/VSJ15 ZS 2010/11 Problematika morfologických adaptací.
Základní principy anatomického názvosloví
Verba.
Substantiva 3. deklinace
Satius est sero quam numquam discere
Základní gramatika latiny
Substantiva 1. a 2. deklinace
Substantiva 2. deklinace
Adjektiva 3. deklinace Asklépios, syn Apollónův, řecký bůh lékařství, se svým atributem – holí, po které se vine had – symbol neustále se obrozujícího.
Adjektiva 3. deklinace Asklépios, syn Apollónův, řecký bůh lékařství, se svým atributem – holí, po které se vine had – symbol neustále se obrozujícího.
Adjektiva 1. a 2. deklinace Jacques Dubois (Jacobus Sylvius), 1478 – 1555, jeden z tvůrců anatomického názvosloví.
Obecné zásady při práci se substantivy Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255.
Přednáška P7 Božena Bednaříková
Substantiva IV. a V. deklinace. 1) Maskulina: vzor prōcessus nom. sg.: –us; gen. sg.: -ūs effectus – effectūs, situs – sitūs ALE: manus, ūs, f.; acus,
Verba.
Substantiva 4. a 5. deklinace Achilleus obvazující rány svému příteli Patroklovi, červenofigurový pohár, okolo 500 př.n.l., Berlin, Antikensammlung.
Návo d Znáš dobře mluvnici? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ŽENA.
LATINSKÁ TERMINOLOGIE
JAZYKOVĚDNÁ TERMINOLOGIE
HRAD.
Úvod do latinské jmenné flexe 1. deklinace
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
Staroslověnština Flexe jmen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Universitá degli Studi di Udine
I. – III. deklinace.
Věta Hasiči museli vyjíždět v Příbrami několikrát kvůli spadlým stromům a větvím, ohrožujícím bezpečnost silničního provozu.
Základy lékařské terminologie
MOŘE.
SOUDCE.
4. a 5. deklinace.
ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
Přeložte a vytvořte následující pády:
Podstatná jména Substantiva Podstatné jméno Podstatné jméno je ohebný slovní druh, který označuje názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Obecné zásady při práci se substantivy Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255

Obecné zásady při práci se substantivy Zatím budeme pracovat se substantivy, tedy s tímto schématem: Substantivum (I) je v nominativu Substantivum (II) je přívlastek neshodný, musí být v genitivu. Pro účely anatomické terminologie stačí znát tyto dva pády. SUBSTANTIVUM (I) SUBSTANTIVUM (II)

Obecné zásady při práci se substantivy Substantiva a adjektiva skloňujeme, tj. tvoříme různé pády. Skloňování nazýváme deklinace. Latina má pět typů skloňování, hovoříme tedy o pěti deklinacích.

Obecné zásady při práci se substantivy Slovníkový tvar U každého substantiva se musíme naučit tzv. slovníkový tvar. Slovníkový tvar je ustálená podoba zápisu slova do slovníku. Slovníkový tvar substantiva se skládá ze tří položek: Např. substantivum „vēna“ (žíla), bude ve slovníku zapsáno následovně: tvar nom. sg. koncovka gen. sg. informace o rodu vēna, ae, f.

Obecné zásady při práci se substantivy Slovníkový tvar – zařazení do deklinace Druhá informace slovníkového tvaru – koncovka genitivu singuláru – slouží k zařazení substantiva do příslušné deklinace, tj. poznáme podle ní, jak substantivum skloňovat. Koncovky gen. sg. jsou následující: slovníkový tvar česky koncovka gen. sg. deklinace costa, ae, f. žebro -ae I mūsculus, ī, m. sval -ī II canālis, is, m. kanál -is III sinus, ūs, m. splav -ūs IV faciēs, ēī, f. plocha -ēī V

Obecné zásady při práci se substantivy Slovníkový tvar – zařazení do deklinace Pozor: K bezpečnému zařazení substantiva do správné deklinace potřebujeme znát koncovku genitivu singuláru, tvar nominativu singuláru nemusí stačit. slovníkový tvar česky koncovka gen. sg. deklinace systēma, atis, n. systém -is III ductus, ūs, m. kanál -ūs IV corpus, oris, n. tělo pūbēs, is, f. chmýří

Obecné zásady při práci se substantivy Slovníkový tvar – informace o rodu Rod je podstatný pro kombinaci substantiva s adjektivem. Adjektivum (přívlastek shodný) se musí se svým řídícím substantivem shodovat nejen v pádě a čísle, ale také rodě. Např. „tlusté střevo“ (nikoli „tlustá střevo“)

Obecné zásady při práci se substantivy Slovníkový tvar – informace o rodu Rod latinských substantiv často neodpovídá rodu substantiv českých. krček (m.) – collum, ī, n. plíce (f.) – pulmō, ōnis, m. kost (f.) – os, ossis, n. Rod substantiva tedy nelze odvodit, musíme se ho učit zpaměti.