ŠKOLENÍ PRO KNIHOVNY JIHOČESKÉHO KRAJE NOVÉ TRENDY V ČESKÉ KATALOGIZAČNÍ PRAXI JVK ČR - 19. LISTOPADU 2014 PHDR. EVA SVOBODOVÁ, NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Souborný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
ŠKOLENÍ MK Ústí nad Orlicí, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
1 Jak zahájit spolupráci se SK ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NK ČR Praha – června 2009 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Školení JVK České Budějovice
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Školení KKFB Zlín, Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Pro Školení RDA, SVK Hradec Králové Eva Svobodová ůvody vzniku duplicit v SK ČR Důvody vzniku duplicit v SK ČR.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
1 Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Městská knihovna Náchod, 18. dubna 2007 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.
ŠKOLENÍ VK Olomouc 20. září 2006 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
SEMINÁŘ AMG MUZEUM BESKYD FRÝDEK- MÍSTEK ZÁŘÍ 2014 PHDR. EVA SVOBODOVÁ, NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Přechod na formát MARC 21, RDA a zkušenosti s přechodem.
Školení RDA, VK Olomouc, Eva Svobodová ůvody vzniku duplicit v SK ČR Důvody vzniku duplicit v SK ČR.
Pro Školení RDA, SVK Ústí nad Labem 6.3 a Eva Svobodová ůvody vzniku duplicit v SK ČR Důvody vzniku duplicit v SK ČR.
Důvody vzniku duplicit v SK ČR
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Odbor doplňování a zpracování fondů
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NTM ČR Praha – května 2011 Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Seminář SK ČR RDA a seriály. Seminář SK ČR RDA a seriály Obsah prezentace:  Minimální záznam + příklady  Záznamy z NK ČR 
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR ŠKOLENÍ pro knihovníky v kraji Vysočina Havlíčkův Brod 18. května 2010.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Praha, Krajský úřad –
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
- možnosti stahování záznamů
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami
Souborný katalog ČR v číslech (období ) Tři roky po schválení Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna.
Souborný katalog ČR v roce 2012
Souborný katalog ČR v roce 2016
Seriály v Souborném katalogu ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Jak zahájit spolupráci
Souborný katalog ČR Seriály
Souborný katalog ČR v roce 2014
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Jak zahájit spolupráci
Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

ŠKOLENÍ PRO KNIHOVNY JIHOČESKÉHO KRAJE NOVÉ TRENDY V ČESKÉ KATALOGIZAČNÍ PRAXI JVK ČR LISTOPADU 2014 PHDR. EVA SVOBODOVÁ, NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Souborný katalog ČR jako nástroj a výsledek spolupráce knihoven (nejen v Jihočeském kraji ) - novinky 2014

Souborný katalog - charakteristika souhrn bibliografických záznamů fondů knihoven, které se na tvorbě konkrétního souborného katalogu podílejí podává informaci, ve které ze zúčastněných knihoven se konkrétní dokument nachází k informaci o umístění dokumentu v určité knihovně slouží sigla (lokační značka)

Souborný katalog jako nástroj pro … služby Kdo má hledaný dokument ? Kam si mám zajet, kam poslat obj. MVS ? (uspokojení potřeb uživatele) katalogizaci Byl hledaný dokument již zkatalogizován ? převzetí záznamu (ušetření práce odborníků) akvizici Byl hledaný dokument již koupen ? Odebírá tento časopis někdo jiný (mohu odběr zrušit) racionalizace akvizice (ušetření financí) rešerši Jaké dokumenty vyšly k danému tématu ? závisí na kvalitě záznamů – přítomnost MDT, klíčových slov

Souborný katalog ČR reálný centralizovaný heterogenní souborný katalog na Internetu dostupný od roku 1995  na adrese (vyhledávání v SK ČR)  na adrese (informace o SK ČR)  v Národní knihovně ČR – Katalogy a databázehttp:// Jeden z mnoha v ČR, ale který jiný má :jiný 5.8 milionů záznamů (monografií, seriálů, „speciálů“) z 384 knihoven (seriály z cca 700 knihoven) z 384 knihoven

5 Co poskytujeme běžným uživatelům? - možnost vyhledat dokument (i na mobilních zařízeních)vyhledat dokument - možnost zjistit, která knihovna má dokument ve fondu včetně možnosti zobrazit knihovny/vlastníky na mapě, ověřit, zda je dokument v dané knihovně právě dostupný (lokální záznam) - prohlédnout si obálku knihy, obsah knihy (využití obálkového serveru / SK ČR též přispívá scany obálek a obsahů ) a anotaci knihy, pokud je v uvedena v záznamu - možnost vytvořit citaci nebo seznam citací - možnost propojit se do Google Book Search („plný“ text dokumentu)

Co poskytujeme běžným uživatelům? - možnost zobrazit plný text (on-line verze), zobrazit digitální kopii ( DG připojena k k záznamům) - možnost objednat zhotovení digitální kopie (EOD) - propojit se ze záznamu časopisu, pokud ho někdo excerpuje – k bibliografickým záznamům článků (do báze ANL, nebo přímo do excerpující knihovny)báze ANL excerpující knihovny

Knihovníkům SK ČR umožňujeSK ČR umožňuje objednávat pro uživatele dokumenty prostřednictvím MVS MVS on-line editovat nebo přidávat údaje o vlastnictví dokumentu v SK ČR on-line editovat údaje v bázi ADR on-line připojit údaje o digitalizaci dokumentu (včetně možnosti požádat o přidělení čísla čnb) avizovat správci SK ČR prostřednictvím on-line formuláře chybu v záznamu nebo duplicitnost záznamu v SK u časopisů připisovat informaci o jejich excerpci

Knihovníkům SK ČR umožňujeSK ČR umožňuje exportovat záznamy z SK ČR ( používá se u seriálů) stahovat záznamy za SK ČR přes protokol Z39.50 (MARC21 i UNIMARC) letos snaha o zvýšení aktuálnosti SK ČR pro stahování záznamů, denní importy do SK ČR z NK ČR a JVK ČBJVK ČB kontrolovat správnost zpracování záznamů (týká se knihoven, které dodávají záznamy do SK ČR v elektronické podobě / vytváření statistik o importech Objednat si školení pro knihovny o spolupráci se SK ČR (probíhá přímo na pracovištích jednotlivých knihoven) doškolování pravidel (AACR2) školení o využívaní SK ČR – pro regiony

jsme zvyklí … být stále v přechodu od systému k systému (našeho nebo cizího) od verze k verzi z formátu do formátu (a zpět) Přestože se intenzivně věnujeme školení knihoven, stále se potýkáme s „různou“ kvalitou záznamů, které stále porovnáváme a „marně“ slučujeme 

Kvalita záznamů – velice různorodá Výsledky retrokonverze

Kvalita záznamů – velice různorodá Výsledky retrokonverze Běžná katalogizace s knihou v ruce ?

Kvalita záznamů (nová produkce)

LDR -----nam-a a cpk CZ-PrNK ta s xr-----g p-cze |a cnb |a (brož.) 035 |a (OCoLC) |a ABA001 |b cze 1001 |a Seifert, Jaroslav, |d |7 jk |4 aut |a Jablko z klína ; |b Ruce Venušiny ; Jaro, sbohem / |c Jaroslav Seifert 250 |a 1. vyd. 260 |a Praha : |b Levné knihy KMa, |c |a 216 s. ; |c 17 cm 4901 |a Edice českých autorů |a česká poezie |7 fd |2 czenas |a výbory |7 fd |2 czenas |a Seifert, Jaroslav, |d |t Ruce Venušiny |a Seifert, Jaroslav, |d |t Jaro, sbohem |a Edice českých autorů (Levné knihy KMa)

Standardy pro spolupráci se SK ČR  výměnný formát MARC 21 / UNIMARC výhledově opustíme  standard pro jmenné zpracování - ISBD  pravidla pro jmenné zpracování - AACR2 od RDA  pro věcné zpracování - notace MDT, Konspekt  Instrukce - stanoví strukturu a obsah minimálního záznamu pro SK ČR / nebo doporučeného záznamu k dispozici od počátku sběru tištěné monografie (1994 návrh, 1996 schválení) speciální dokumenty (1998 návrh, 1999 schválení) tištěné seriály (1998 návrh, 1999 schválení) Aktuální info o MZ: pro-souborny-katalog-cr/ pro-souborny-katalog-cr/

Nová kat. pravidla RDA vyžadují MARC 21MARC 21 Informace k MARC 21 najdete na : knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni- politika/katalogizacni-politika/marc21-soubor knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni- politika/katalogizacni-politika/marc21-soubor konzultace ke konverzím Vám poskytne : Mgr. Edita Lichtenbergová ( SK ČR může knihovnám nabídnout kontroly výsledků konverze dat z UNIMARC do MARC21 ( případě zájmu kontaktujte : MK ČR - finanční podpora konverze do MARC21 (v roce 2014 v rámci druhého kola VISK3)

Minimální záznam pro SK ČR Minimální záznam RDA/MARC 21 pro textové monografické zdroje : knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni- politika/minimalni-zaznam-rda-marc-21-pro-textove-monograficke-zdroje knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni- politika/minimalni-zaznam-rda-marc-21-pro-textove-monograficke-zdroje Doporučený záznam : cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni-politika/Doporzaznam_RDA_opr.pdf cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni-politika/Doporzaznam_RDA_opr.pdf na minimálním záznamu pro seriály a speciální druhy dokumentů se pracuje

Pracovní skupina pro SK ČR Prezentace z Pracovní skupiny pro SK ČR a zápis jsou dostupné na adrese :

… ze zápisu PS pro SK ČR Záznamy zpracované do budou do SK ČR přijímané výhradně zpracované podle AACR2. Od budou nové záznamy (katalogizované s knihou v ruce) přijímány do SK ČR zpracované i podle RDA. Při deduplikaci budou upřednostňovány záznamy Národní knihovny ČR, záznamy dalších knihoven dle kvality. Záznamy z retrokonverze budou až do jejího skončení přijímány v AACR2 – bezpodmínečně zasílané zvlášť a speciálně označené. retrokonverze UNIMARC pro RDA nevyhovuje. Formát UNIMARC bude SK ČR podporovat pouze po přechodné období (Přechodné období : 12 měsíců od zavedení RDA do české katalogizační praxe). Záznamy, které budou do SK ČR po dodány v RDA, nebude SK ČR schopen vydávat ke sdílení v UNIMARCu v uspokojivé kvalitě.

Doplnění konverze polí záznamu MARC 21 <> UNIMARC v souvislosti se zavedením katalogizačních pravidel Resource Description and Access (RDA) MARC 21Podpole Název UNIMARCPodpole Název 020__ Mezinárodní standardní číslo knihy (ISBN)(O) 010__ Mezinárodní standardní číslo knihy (ISBN)(O) $qvysvětlivka (O) $bvysvětlivka (O) 264_1 Nakladatel (O)210__ Nakladatelské údaje (O) $amísto vydání (O) $amísto vydání (O) $bjméno nakladatele (O) $cjméno nakladatele (O) $cdatum vydání (O) $ddatum vydání (O) Nové MARC 21 pole 264 se konvertuje zjednodušeně do standardního pole UNIMARC 210 (v MARC 21 jsou pro tento typ konverze vždy k dispozici data, pole 264 s hodnotou indikátoru 1 je povinné na minimální úrovni.) 336__ Typ obsahu (O)936__* Typ obsahu (O) $aslovní označení typu obsahu (O) $aslovní označení typu obsahu (O) $bkód typu obsahu (O) $bkód typu obsahu (O) $2zdroj (NO) $2zdroj (NO) 337__ Typ média (O)937__* Typ média (O) $aslovní označení typu média (O) $aslovní označení typu média (O) $bkód typu média (O) $bkód typu média (O) $2zdroj (NO) $2zdroj (NO) 338__ Typ nosiče (O)938__* Typ nosiče (O) $aslovní označení typu nosiče (O) $aslovní označení typu nosiče (O) $bkód typu nosiče (O) $bkód typu nosiče (O) $2zdroj (NO) $2zdroj (NO)

UNIMARC > MARC21 v průběhu roku 2014 (stav k ) Pokud knihovny mění formát, je potřeba, aby tuto změnu avizovala správci SK ČR a poslala vzorek dat v novém formátu 12 knihoven přispívajících do SK ČR změnilo formát souborů pro dávkové zasílání dat, nebo takovou změnu avizuje. Žádné závažné chyby souborů, či záznamů tento přechod zřejmě nepřinesl, testování zatím trvá.

Pořád jsme na jedné lodi

Děkuji za pozornost.