KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periferní zařízení počítače
Advertisements

Periferní zařízení počítače
Úvod do VT (1. ročník IE) Hardware: periferní zařízení Obchodní akademie a VOŠ Uh. Hradiště Martin Šimůnek.
Úvod do práce s PC Mgr. Petr Vanický
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Informatika a výpočetní technika
Periferní zařízení počítače
Vstupní a výstupní zařízení
na interaktivní tabuli
Základy počítačů a kancelářský software
PC komponenty.
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 4. část.
Základy informatiky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Počítačová grafika.
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Vstupní a výstupní zařízení
Základy informatiky.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základy informatiky. 2 Stavba PC PC stolní x přenosné Zdroj: Mironet.
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
HARDWARE 3. část.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Počítač a jeho složení.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
HARDWARE Co je to ?.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 HARDWARE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Hardware - periferie (6). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
PC Výstupní periferie.
Výstupní zařízení - monitory
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Informační a komunikační technologie
Hardware (elektronika)
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Mgr. Miroslava Telingerová
Výstupní hardware.
Autor: Mgr. Václav Chvál
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák

Hardware Co je to hardware? –Pevné (hmatatelné) vybavení počítače –Lze jej dělit na externí a interní periferie Externí – je vnější vybavení počítače (monitor, klávesnice, atp.) Interní – součástky uvnitř počítače (pevný disk, operační paměť atp.)

Počítače kolem nás PDA (Personal digital assistant), MDA Netbook (malý notebook) Notebook (laptop) PC Personal Computer (stolní počítač) –Tower (mini, midi, big) –Desktop Server (tower, rack) Superpočítač (výpočetní clustery)

Vnější zařízení - periferie Jedná se o vnější součástky počítače Dělíme do tří skupin: –Vstupní (INPUT) Klávesnice, myš, skener –Výstupní (OUTPUT) Monitor, tiskárna, reproduktor –Vstupně-výstupní (I/O) Dotykový display, vibrační volant Interní součástky počítače (Procesor, paměť, záznamová média, atp.)

CRT – Monitory Hlavními ukazateli jsou velikost, rozlišení a obnovovací frekvence. Nevýhody : –Velká spotřeba el. Energie, –Velké rozměry, –Ergonomie. Výhody –Zobrazuje velkou paletu barev (vhodné na zpracování obrázků). –Zobrazuje tenké čáry (grafika, rýsování tech. dokumentace, atp.)

LCD – panel Hlavními ukazateli jsou velikost, rozlišení, odezva, pozorovací úhel, jas, kontrast, poměr stran. Nevýhody : –Horší pozorovací vlastnosti (pozorovací úhel, jas a kontrast, nízká odezva). –Neumí zobrazit všechny barvy dokonale. Výhody: –Není zdraví škodlivý. –Levné pořizovací a provozní náklady. –Malé rozměry.

Tiskárny Rozdělení: –Dle možností tisku na černobílé a barevné. –Dle technologií: Jehličkové (levný provoz, hlučné, možnost průklepu => využití v účetnictví apod.) Inkoustové (kvalitní tisk, rozpíjí se, drahé provozní náklady) Laserové (dražší pořizovací, ale levné provozní náklady, kvalitní a stálý tisk, nutno počkat při zahřívání zažehlovacího válce!) Termální (v obchodech na pokladnách, nestálý tisk, teplem papír zčerná => NELAMINOVAT !!! V účetnictví vytvářet kopie pomocí jiných tiskáren!) Plotter – velkoformátový tisk plakátů nebo technických výkresů Multifunkční tiskárna je vstupně-výstupní (umí vytvořit kopii), skenovat a tisknout.

Klávesnice a myš Klávesnice –Klasické –Hráčské –(Bez)drátové –Speciální (pokladny, bankomaty, atp.) Myš –Pro leváky a praváky – ne univerzální –Laserové nebo optické ( dříve existovaly i kuličkové) –Touchpad, trackpoint – pro ovládání kurzoru na notebooku –Trackball – aneb myšička na zádech Ergonomie – uzpůsobení pro zvýšení výkonu člověka a zachování jeho zdraví

Zapojení periferií k počítači Většina periferií se zapojuje do zdířek v zadní části počítače. Většina je barevně označena, ale přesto je potřeba dávat pozor, abychom zastrčili správný „kolík“ do správné „zdířky“ Nejdůležitější si pojmenujeme: DVI a VGA(výstup z PC do monitoru)

Zapojení periferií k počítači USB – univerzální rozhraní pro připojení klávesnice, myši, tiskárny, webkamery, atp. PS2 (kulatý) je zelený a fialový pro připojení klávesnice a myši (pozor na barevné rozlišení) LAN (RJ45) Připojení k síti internet (dole)