Biometrie v bankovnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
Elektronický podpis.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Konference 80.let sociálního pojištění.
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Zabezpečení emergentních přístupů do systému IZIP
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Šifrovaná elektronická pošta Petr Hruška
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Aplikace VT v hospodářské praxi Biometrie, identifikace a RFID
Bezpapírová zdravotní dokumentace – první provoz v ČR
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
JEDINÉ ŘEŠENÍ – OD HESEL K ČIPOVÝM KARTÁM! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
© 2007 IBM Corporation Duben, 2007 Dokumentová řešení IBM pro státní správu Daniel Beneš.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
OCHRANA DAT – JEDNODUŠE A ZCELA BEZPEČNĚ! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.,
MultiCash solution Standard pro jednotný datový formát XML výpisů z účtu Česká republika Management Data Praha spol. s r. o. Josef Brtník Praha
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
Jednotlivé projekty MSp
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá IX.
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Obsah Historie Dotační titul „Plzeňský kraj – bezpečný kraj a prevence kriminality“ Projekty Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Projekt Kraje.
Biometrie prezentace v předmětu X33BMI Filip Kroupa 2006.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Identity a Access management Petr Štros
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zkušenosti z ověření EHIC / pro elektronické zdravotnictví Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk,
Biometrika v informační bezpečnosti Daniel Raška.
Testování biometrického systému založeného na dynamice podpisu
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Elektronické bankovnictví
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Informace Krajského úřadu Zlínského kraje
Bezkontaktni biometrická transakce s pomocí obrazu krevního řečiště
Elektronická podatelna
Elektronický (digitální) podpis
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Školící a docházkový systém s monitoringem
Transkript prezentace:

Biometrie v bankovnictví Dalibor Premus Account Manager Banking Sales Wincor Nixdorf

BIOMETRIE Moderní definice biometrie se od původního chápaní liší zejména tím, že do procesu vstupuje automatizace: Biometrie je obecný termín popisující charakteristiku nebo proces. Biometrie jako charakteristika: Měřitelná biologická (anatomická a fyziologická) a behaviorální charakteristika, kterou můžeme použít pro automatizované rozpoznávání. Biometrie jako proces: Automatizované metody rozpoznávání jednotlivce založené na měřitelných biologických (anatomických a fyziologických) a behaviorálních charakteristikách. Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

BIOMETRIE KREVNÍHO ŘEČIŠTĚ Infračervené světlo (LED) Krevní řečiště Propustnost světla CCD fotoaparát Založená na snímání vzorků krevního řečiště v prstu Každý vzorek je jedinečný i pro dvojčata, stárnutí nemá vliv na krevní řečiště Biometrická šablona je vytvořena na základě matematické analýzy struktury krevního řečiště a uložena v šifrované podobě Použité infračervené osvětlení je zcela bezpečné pro lidi i zvířata Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

POUŽITÍ BIOMETRIE KREVNÍHO ŘEČIŠTĚ Biometrická čtečka krevního řečiště Srovnání s referenční šablonou Uložení šablony krevního řečiště Čipová karta Čipová karta Server Čtečka Databáze Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

SNÍMKY KREVNÍHO ŘEČIŠTĚ Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

BIOMETRIE DYNAMICKÉHO PODPISU Dynamické systémy produkují jedinečné podpisy Nenáročné na použití a akceptaci u uživatelů Společensky velmi přívětivé vzhledem ke zvyku podepisování na papír Vyjadřuje souhlas stejně jako identitu osoby Není možné zajistit stoprocentní strojové ověření mezi různými podpisy uživatele – pravost je ověřitelná písmo znalcem Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

LEGISLATIVA Směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/46/ES ze dne 24. října 1995 o ochraně fyzických údajů v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů Zákon ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ÚOOÚ: Stanovisko č. 3/2012 k vývoji biometrických technologií Stanovisko č. 2/2014 – Dynamický biometrický podpis z pohledu zákona o ochraně osobních údajů Zpracování citlivých osobních údajů Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

PODEPISOVÁNÍ BIOMETRIÍ KREVNÍHO ŘEČIŠTĚ PKI Elektronická značka Dokument k podepsání Digitálně podepsaný dokument (účastníci) - Digitální podpis klienta - Digitální podpis bankéře - Digitální značka společnosti - Digitální časové razítko Podepsání dokumentu krevním řečištěm Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

PODEPISOVÁNÍ DYNAMICKÝM BIOMETRICKÝM PODPISEM Digitální certifikát Biometricky podepsaný dokument (účastníci) Elektronická značka Dokument k podepsání Zobrazení dokumentu Podepsání dokumentu na tabletu - Biometrický podpis klienta - Biometrický podpis bankéře - Digitální značka společnosti - Digitální časové razítko Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

PODEPISOVÁNÍ BIO PKI + DBP Digitální certifikát PKI Elektronická značka Dokument k podepsání Zobrazení dokumentu Biometricky podepsaný dokument Digitálně a biometricky podepsaný dokument (účastníci) Podepsání dokumentu na tabletu Podepsání dokumentu krevním řečištěm (bankéř) - Biometrický podpis klienta - Digitální podpis bankéře - Digitální značka společnosti - Digitální časové razítko Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

POROVNÁNÍ BIOPKI A DBP BioPKI Dynamický biometrický podpis Využití certifikátů s privátním klíčem pro digitální podepisování dokumentů Okamžité použití bez nutnosti registrace uživatelů Legislativní podpora uznávaných elektronických podpisů na dálku Sociálně velmi přívětivé vyjádření souhlasu Instantní ověření dokumentů dle principu PKI Možnost využití tabletu pro zobrazení a podepsání dokumentů Automatizovaná správa certifikátů a privátních klíčů Ověření biometrického podpisu závisí na dostupnosti privátního klíče a písmo znalce Nutná registrace biometrie uživatelů Biometrický podpis přímo vložen do dokumentu jako citlivý osobní údaj Použití ve všech oblastech banky Legislativně nedosažitelný uznávaný podpis Jednoúčelové řešení jen pro podepisování Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

BIO PKI – MOŽNOSTI VYUŽITÍ V BANCE Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

REFERENČNÍ PROJEKTY VE SVĚTĚ Finger Vein a BioPKI >300 poboček Ověření identity klientů Autentizace transakcí Biometrické podepisování Biometrické VTM Snížení int/ext fraudů Zvýšení rychlosti odbavení Redukce nákladů na tisk Inovativní banka Finger Vein a BioPKI >300 poboček Biometrické ATM Ověření identity klienta Autentizace transakcí Biometrické podepisování Snížení int/ext fraudů Zrychlení odbavení klientů Síť franchise Modernizace poboček Finger Vein >1000 poboček, cca 3000 ATM Pilot na biometrické POS Ověření identity klientů Zvýšení bezpečnosti a snížení fraudů Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

REFERENČNÍ PROJEKTY VE SVĚTĚ Biometrické podepisování smluv v Rakousku, Rumunsku a na Slovensku Největší světový projekt využití biometrie v korporátním bankovnictví. 76 300 ATM s biometrií 293 (81%) bank využívá snímek krevního řečiště 44,8 milionů chipových karet s biometrickými údaji Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |

Děkuji za pozornost Dalibor Premus Biometrie v bankovnictví| 18/05/2015 | DALIBOR PREMUS |